La ce să atragi atenţia când îţi cumperi un laptop nou

Au trecut câţiva ani de când ai laptopul, accesarea unei pagini de internet durează mult, vizionarea unui film e dificilă din cauza sacadării imaginii, iar încărcarea unor fotografii sau filmuleţe pe reţelele de socializare e un calvar. Şi indiferent de câte ori îl duci la un service laptop, nu mai funcţionează ca odinioară şi se încăpăţinează să se blocheze. E clar, laptopul tău e depăşit de avansul tehnologic şi e momentul să îţi cumperi unul nou.

Magazinele de profil au o mulţime de oferte, care de care mai atractive şi mai avantajoase. Cum procedezi ca să cumperi produsul cel mai apropiat de nevoile tale? Iată câteva sfaturi care îţi vor face alegerea mai uşoară.

În primul rând, trebuie să ştii exact pentru ce vei folosi laptopul: ai nevoie de el mai mult pentru a scrie raporte şi a trimite mailuri sau îţi trebuie pentru a accesa reţelele de socializare şi a urmări videoclipuri pe youtube? Îl vei folosi la vizionarea de filme sau pentru a realiza diverse lucrări de proiectare? Va fi un laptop folosit în special pentru jocuri sau ai nevoie de un laptop uşor pe care să îl porţi mereu după tine? Câte stiluri de utilizare, tot atâtea tipuri de laptopuri.

Preţul nu e întotdeauna un criteriu bun de alegere a laptopului. Dar dacă bugetul e o problemă, atunci trebuie să îţi stabileşti câteva criterii. În primul rând, trebuie să ştii că un laptop de firmă e mai fiabil decât unul no-name. Dispozitivele create de DELL, ASUS sau LENOVO sunt cunoscute pentru calitate. Însă nu doar numele de pe etichetă e important. Contează foarte mult configuraţia laptopului. Un procesor intel i7 va fi mult mai performant şi, evident, mai scump decât unul i5 sau i3. Contează atât puterea acestuia cât şi frecvenţa de operare. Dacă vrei performanţă, alege un procesor bun.

Un alt criteriu de care trebuie să ţii cont este placa grafică. Multe dintre laptopurile ieftine de pe piaţă vin cu un compromis: placă grafică integrată în placa de bază. Puterea plăcii grafice e diminuată, deoarece e împărţită cu placa de bază. Dacă nu eşţi pasionat de jocuri sau de proiectare computerizată, acest lucru nu te va afecta. Totuşi, reţine că de gradul de performanţă al plăcii grafice depinde şi calitatea imaginii de pe ecran, detaliile şi culorile acesteia.

În al treilea rând trebuie să ţii cont de memoria RAM. Ea influenţează rapiditatea cu care vor fi încărcate paginile web, cât de repede sunt descărcate sau încărcate fotografiile şi filmuleţele pe un site sau blog.

Nu în ultimul rând contează şi autonomia. Dacă obişnuieşti să petreci foarte mult timp în afara locuinţei, vei opta pentru un laptop care să aibă un acumulator suficient de mare pentru a-ţi asigura o funcţionare de cel puţin 5 – 6 ore. Evident, un acumulator mai mare înseamnă şi o greutate mai mare, ceea ce reduce din portabilitate.

Tastatura, deşi poate părea neimportantă, are un rol în alegerea unui laptop. Modul de amplasare a tastelor, ergonomicitatea acestora, prezenţa sau absenţa blocului numeric în dreapta tastaturii, sistemul de iluminare a tastelor sau martorii luminoşi pentru activarea anumitor funcţii (de genul CAPS LOCK) pot fi tot atâtea criterii în favoarea sau defavoarea unui laptop, după ce ai ales configuraţia de bază şi te-ai decis la 3-4 modele preferate.