Cele mai bune placi video laptop

Top placi video laptop

Placa video este componenta responsabila cu afisarea imaginii in cadrul sistemului. In functie de tehnologia si calitatea placii, atat aspectul, cat si performantele obtinute in urma rularii unui program vor fi afectate. Aceasta are o importanta deosebita in special pentru amatorii de jocuri video, permitandu-le acestora sa isi desfasoare activitatea fara intreruperi sau alte probleme. Acest articol prezinta care sunt cele mai bune placi video pentru laptop, aspectele la care trebuie sa fii atent atunci cand achizitionezi un astfel de produs, dar si alte informatii despre procesul de instalare si marcile de top de pe piata.

1. Top 3 cele mai bune placi video laptop

Placile video pentru laptop pot fi impartite in mai multe categorii, in functie de nevoile clientului, buget, dar si tipul de placa video. Iata cele mai buna placi video pentru laptop care s-au remarcat prin performante ridicate, dar si printr-un raport calitate-pret avantajos:

Laptop cu gtx1650jpg MSI GEFORCE RTX 3060 VENTUS 2X OC, 12GB GDDR6 192-BIT MSI GEFORCE GTX 1050 TI
Nume produs NVIDIA GEFORCE GTX 1650 4 GB GDDR6 MSI GEFORCE RTX 3060 VENTUS 2X OC, 12GB GDDR6 192-BIT MSI GEFORCE GTX 1050 TI 4GB DDR5 128-BIT
Caracteristici Procesor video NVIDIA GeForce GTX 1650

Memorie video 4 GB

Memorie tip GDDR6

Placa video dedicata

Suport DirectX 12

Procesor video RTX 3000

Memorie video 12 GB

Memorie tip GDDR6

BUS memorie 192

Placa video externa

Suport DirectX 12

Procesor video NVIDIA GeForce GTX 1050

Memorie video 4 GB

Memorie tip GDDR6

BUS memorie 128

Placa video externa

Suport DirectX 12

PRO Fiind integrata intr-un sistem, placa video nu are nevoie de adaptor sau sursa suplimentara. Alegerea unui sistem de acept tip te ajuta sa reduci din buget Placa video high-end caracterizata de cele mai bune performante de pe piata Aceasta placa produce rezultate mai bune decat placile video integrate, fiind totodata accesibila din punct de vedere al pretului
CONTRA Putina memorie video si performante medii, insa face fata celor mai populare jocuri Pe langa faptul ca placa video in sine este costisitoare, vei avea nevoie sa achizitionezi un adaptor si o sursa suplimentara pentru a o putea folosi in cadrul unui laptop Putina memorie video si nevoia de a cumpara adaptor + sursa

1.1 Cele mai bune placi video pentru laptop integrate

Laptopurile ce au incorporate placi video high-end din fabrica sunt mai costisitoare si nu produc rezultate la fel de bune precum placile externe. Insa, daca nu vrei sa treci prin procesul de instalare al unui adaptor PCI suplimentar sau pur si simplu nu ai nevoie de performante video extraordinare, placile integrate reprezinta cea mai buna solutie.

NVIDIA GEFORCE GTX 1650 4 GB GDDR6

Laptop cu gtx1650jpg

Laptop cu GTX 1650

Aceasta placa video are un procesor video NVIDIA GeForce GTX 1650, memorie video 4 GB, memorie tip GDDR6, suport pentru GeForce Experience si DirectX 12.

AVANTAJE
– performante bune pentru o placa video integrata pentru laptop
– pret accesibil

 

NVIDIA GEFORCE RTX 3060 6 GB

Laptop cu RTX 2060

Laptop cu RTX 2060

Aceasta placa video are un procesor video NVIDIA GeForce RTX 3000, memorie video 6 GB, memorie tip GDDR6, suport pentru GeForce Experience si DirectX 12.

AVANTAJE DEZAVANTAJE
– performante foarte bune ce pot fi comparate cu cele produse de placile video externe – pret mai ridicat

 

NVIDIA GEFORCE RTX 3070 8 GB

Laptop cu rtx 3070

Laptop cu RTX 3070

Aceasta placa video are un procesor video NVIDIA GeForce RTX 3000, memorie video 8 GB, memorie tip GDDR6, suport pentru GeForce Experience, DirectX 12 si nvidia DLSS.

AVANTAJE DEZAVANTAJE
– cele mai bune performante pe care le poti obtine de la o placa video integrata pentru laptopuri – pret foarte ridicat, potrivit pentru persoanele pasionate de gaming sau care lucreaza in domeniul graficilor video

1.2 Cele mai bune placi video pentru laptop externe

In general, placile video externe sunt folosite in sistemele desktop, insa acestea pot fi conectate si la laptop, prin intermediul unui adaptor. Mai mult, intrucat o astfel de componenta va avea nevoie de mai mult curent electric decat o placa integrata, va trebui sa achizitionezi si o sursa. Daca iti doresti un sistem portabil, care sa aiba performante comparative cu cele ale calculatorului, este mai bine sa achizitionezi o placa video externa decat sa investesti intr-una integrata, intrucat cele integrate de calitati superioare sunt caracterizate de preturi exagerate si nu prezinta rezultate fabuloase.

 

MSI GEFORCE RTX 3060 VENTUS 2X OC, 12GB GDDR6 192-BIT

MSI GEFORCE RTX 3060 VENTUS 2X OC, 12GB GDDR6 192-BIT

MSI GEFORCE RTX 3060 VENTUS 2X OC

Aceasta placa video are un procesor video NVIDIA GeForce RTX 3000, memorie video 12 GB, memorie tip GDDR6, BUS memorie 192, suport pentru GeForce Experience si DirectX 12.

AVANTAJE DEZAVANTAJE
– cele mai bune performante pe care le poti obtine de la o placa video integrata pentru laptopuri – pret ridicat

 

MSI GEFORCE GTX 1050 TI 4GB DDR5 128-BIT

MSI GEFORCE GTX 1050 TI

MSI GEFORCE GTX 1050 TI

Aceasta placa video are un procesor video NVIDIA GeForce GTX 1050, memorie video 4 GB, memorie tip GDDR6, BUS memorie 128, suport pentru GeForce Experience si DirectX 12.

AVANTAJE DEZAVANTAJE
– poate rula orice joc de pe piata la setari grafice medii spre high
– pret accesibil
– nu poate duce tehnologiile avansate de grafica din cadrul engine-urilor noi

 

AFOX RADEON RX 560 4 GB GDDR5 128-BIT

AFOX RADEON RX 560 4 GB

AFOX RADEON RX 560 4 GB

Aceasta placa video are un procesor video Radeon RX 560, memorie video 4 GB, memorie tip GDDR5, BUS memorie 128, rezolutie maxima 7680×4320 pe 60Hz, suport pentru DirectX 12 si OpenGL 4.5

AVANTAJE DEZAVANTAJE
– interfata simpla si usor de utilizat
– raport calitate-pret superior
– nu poate fi conectata la monitoare cu mai mult de 60Hz

 

2. Cum alegi cea mai buna placa video laptop

In primul rand, atunci cand alegi placa video trebuie sa te decizi daca vrei o placa integrata sau externa. Daca vrei sa fii sigur ca experienta ta in lumea virtuala nu va fi afectata de placa video, este indicat sa te indrepti catre o placa video externa. Desi necesita mai mult efort, intrucat presupune un proces de instalare ceva mai complex, aceasta varianta te va ajuta sa economisesti bani pe termen lung si sa ai performante superioare in cele mai noi jocuri. Insa, daca nu vrei sa rulezi cele mai recente jocuri la grafici maxime, poti alege un sistem cu o placa video integrata. Dupa ce te-ai decis asupra acestui aspect, vei avea nevoie sa consideri un buget in care te incadrezi si sa te interesezi cu privire la cele mai importante specificatii ale placilor video. In plus, trebuie sa ai grija si la celelalte componente, intrucat fiecare placa video are o anumita compatibilitate cu restul sistemului in functie de model si tehnologii. Daca nu stii ce produs se potriveste cel mai bine cu nevoile tale, poti apela oricand la ajutorul expertilor, iar acestia iti vor explica detaliile placilor la care trebuie sa fii atent.

 

3. Top 3 marci recomandate de depanarelaptop.ro

Fiind una dintre cele mai importante componente din sistem, placa video necesita si un buget pe masura. Atunci cand alegi produsul, nu uita sa verifici si producatorul, intrucat reputatia acestuia este un indicator important ce iti poate oferi informatii cu privire la calitatatea produselor. Iata 3 marci recomandate de depanarelaptop.ro care s-au remarcat de-a lungul timpului in industria placilor video:

  • ASUS – ASUS este un lider de piata la nivel mondial atunci cand vine vorba de componentele calculatorului, sisteme desktop/laptop preconcepute, dar si accesorii periferice. Aceasta companie a fost fondata in Taiwan in anul 1989, ajungand sa castige popularitate in randul romanilor in jurul anului 2008. Indiferent de tipul produsului, marca ASUS este o optiune pe care o poti alege fara griji.
  • Radeon – marca Radeon a fost fondata de compania AMD in 2000 si este utilizata in cadrul produselor de tip placi video. Acestia folosesc tehnologii asemanatoare cu cei de la NVIDIA, insa modelul chipseturilor si al procesoarelor grafice are un design de baza diferit. Daca vrei sa achizitionezi un procesor AMD pentru sistemul tau, alegerea unei placi grafice conceputa de aceeasi firma este recomandata.
  • Gigabyte – desi Gigabyte este o compania din Taiwan renumita pentru placile de baza, aceasta are in linia de productie si alte componente printre care se numara si placile video. Ei se ocupa atat cu produse pentru procesoarele grafice NVIDIA, cat si pentru cele furnizate de AMD. Fiind un brand cunoscut, modelele concepute de Gigabyte reprezinta o alta varianta buna in materie de placi video.

 

4. Cum se instaleaza o placa video pentru laptop

In functie de placa video pe care ai achizitionat-o (dedicata sau integrata), procesul de montare se va desfasura diferit. Pentru a schimba placa video integrata cu una noua, tot ceea ce trebuie sa faci este sa indepartezi carcasa de pe spatele laptop-ului si sa identifici placa video deja existenta. Apoi va trebui sa o desurubezi pe cea veche, sa indepartezi eventualele sigurante si sa o instalezi pe cea noua. Ai grija ca produsul sa fie introdus corect in slotul respectiv pentru a nu exista probleme ulterioare.

Pe de alta parte, adaugarea unei placi video externe la un sistem de tip laptop este ceva mai complicata. Dupa ce te-ai decis asupra modelului placii, vei avea nevoie sa achizitionezi un adaptor extern si o sursa de alimentare suplimentara. Atunci cand alegi sursa, trebuie sa ai in vedere puterea minima pe care o cere placa video pentru a functiona (detaliu pe care il gasesti in specificatiile placii video). Dupa ce ai toate componentele, vei putea incepe instalarea. Primul pas este sa te asiguri ca adaptorul a venit si cu un cablu HDMI, intrucat vei avea nevoie de acesta atunci cand conectezi placa video la laptop. Introducerea placii video in adaptor se face in mod asemanator cu montarea in cadrul unui PC, asadar nu vei avea mari probleme in aceasta privinta. Apoi, va trebui sa conectezi cablurile sursei la placa video si sa conectezi sursa la o priza. Procesul se incheie in momentul in care ai conectat adaptorul la laptop prin cablul HDMI. Insa, daca sistemul tau nu porneste sau crezi ca nu te poti descurca, ai oricand posibilitatea de a folosi suportul unui service de laptopuri.

 

5. Alte informatii pe care trebuie sa le ai in vedere cand achizitionezi o placa video pentru laptop

Daca te gandesti sa achizitionezi o placa video pentru a-ti mari performantele in cadrul jocurilor, ai grija sa identifici problema sistemului tau corect. In functie de tehnologiile folosite in cadrul jocurilor, componente precum procesorul si memoria RAM au, de asemenea, un rol important in obtinerea mai multor cadre pe secunda. Mai mult, exista posibilitatea sa ai o eroare software care te impiedica sa rulezi un anumit joc sau pur si simplu sistemul tau are nevoie de o curatare. Asadar, inainte de orice achizitie gandeste-te daca ai nevoie de acel produs sau poti face schimbari in cadrul sistemului actual.

In final, placa video este foarte importanta atunci cand vine vorba de graficile pe care le poate procesa un calculator/laptop. Atat placa video, cat si procesorul sunt responsabile de cele mai multe procese din sistem, asadar trebuie sa acorzi un buget generos acestor componente. Intrucat exista numeroase specificatii pe care trebuie sa le cunosti, acorda-ti putin timp inainte de a cumpara orice pentru a fi sigur ca nu regreti mai tarziu.

Sursa foto: Unsplash.com

 

6. Intrebari si raspunsuri frecvente despre placile video

1. Cum pot sa aleg cea mai buna placa video?
Placa video trebuie aleasa in functie de mai multe caracteristici, precum brand, memorie, capacitate de rualre si suport.

2. Care sunt cei mai buni producatori pentru placile video?
Incontestabil Asus detine monopolul pe piata la acest capitol, dar si produsele celor de la Radeon sau Gigabyte merita luate in considerare.

3. Care este mai buna: o placa video integrata sau una externa?
Daca iti doresti sa folosesti laptop-ul pentru gaming, atunci una externa este net superiora si, in general, recomandata in detrimentul cele integrate. Daca, insa doresti sa folosesti laptop-ul pentru trebuiri uzuale, atunci una integrata isi va face treaba la fel de bine.

4. Cum se instaleaza o placa video corect?
Instalarea depinde de tipul de placa video pe care o ai, integrata sau externa. Daca pentru cea interna nu trebuie decat sa desfaci laptop-ul si sa introduci in slot-ul corespunzator noua piesa, pentru cea externa procesul este mai complicat si este recomandata apelarea la serviciile unor specialisti in domeniu, precum cei de la un service de laptop-uri.

5. Ce pot face daca placa video nu merge cum ar trebui?
Daca placa video intampina probleme, atunci pot exista mai multe cauze: fie aceasta nu a fost instalata corect, fie este o problema de sofware, fie laptop-ul are nevoie de o curatare. Totusi, este nevoie de o diagnosticare sigura a acesteia, asa ca apeleaza la ajutorul specialistilor pentru mai multe detalii.

0721.540.658