Componentele placii de baza – Care sunt acestea si cum te pot influenta in alegerea unei variante ideale?

Componentele placii de baza – Care sunt acestea si cum te pot influenta in alegerea unei variante ideale?

Cover Photo_Componentele placii de baza – Care sunt acestea si cum te pot influenta in alegerea unei variante ideale (2)

Placa de baza este o componenta hardware extrem de importanta, care influenteaza major functionarea unui computer. Aceasta este alcatuita dintr-o multitudine de piese constituente, care au functii complexe, esentiale pentru calculator. Este o suprafata de legatura, pe care se gasesc toate componentele semnificative, care, la randul lor, au un efect considerabil asupra capacitatii si randamentului intern. Sunt anumite modele care pot contine mai multe componente, acestea fiind de o complexitate mai ridicata, insa, intr-o placa de baza sunt cateva elemente esentiale, care asigura bunul mers al tuturor proceselor aflate in schema functionala.

Cuprins
1. Placa de baza – Componente principale
2. Cum sa alegi placa de baza in functie de caracteristici?

1. Placa de baza – Componente principale

Pentru a afla cele mai utile informatii despre componentele principale ale unei placi de baza, este obligatoriu sa te documentezi cu privire la specificul fiecarei piese in parte. Pentru a intelege mecanismul care sta in spatele acestor procese complexe, este necesar sa studiezi cu atentie toate caracteristicile.

Elementele de care trebuie sa tii cont pentru a intelege functionarea placii de baza sunt:

Chipset-ul

Chipset-ul pentru microprocesor are rolul de a actiona ca o interfata de conectare intre acesta, magistrala sa de date, memoria RAM si diferitele componente periferice externe. Acesta este important pentru capacitatea si functiile placii de baza. Mai exista inca un chipset, destinat memoriei non-volatile (de tip Flash), care contine sisteme importante, precum Firmware sau BIOS.
In general, un chipset faciliteaza comunicarea dintre componente si procesor. Acesta are doua parti constituente, care ofera suport intr-o multitudine de procese interne – partea Northbridge se poate conecta direct la procesor, cu ajutorul unei tehnologii numite „Front Side Bus”, care poate oferi un acces rapid si simplu la alte componente esentiale, precum RAM, AGP sau PCI Express. Southbridge are rolul de a conecta periferice, porturi sau conexiuni de tip hard disk, insa este caracterizat printr-o functionare mai lenta decat Northbridge.

Sloturile de expansiune

In acest loc se monteaza diferite componente hardware, precum placile de expansiune. Exista sloturi in care se instaleaza memoria necesara (precum cele DIMM) sau sloturi pentru cardurile de extindere sau periferice (PCI-e sau PCI).

Socket-ul

Intr-un astfel de socket pot fi instalate microprocesoarele necesare, in cazul in care acestea nu sunt deja lipite direct de placa de baza. Sunt mai multe tipuri de socket-uri, insa cele mai intalnite sunt de tip LGA si PGA (Land Grid Array si Pin Grid Array). In timp ce LGA foloseste placute sau pin-uri pentru a initia contactul, PGA utilieaza pin-uri deja existente in procesor. De aceea, caracteristicile unui socket pot influenta considerabil performanta diferitelor tipuri de procesor.

Conectorii si porturile

Porturile au ca scop asigurarea conectarii unor periferice, precum si schimbul de date existent intre acestea si computer. De asemenea, conectorii electrici au rolul de a distribui energia electrica la toate elementele care au nevoie de alimentare – microprocesor, memorie RAM, chipset-uri, placi grafice sau carduri de extindere. Acestea pot cere un income mai mare de energie si, de aceea, sunt utile pentru cuplarea directa la sursa de alimentare.

2. Cum sa alegi placa de baza in functie de caracteristici?

Asadar, acum ca ai aflat ce contine placa de baza si daca ai decis ca vrei sa investesti intr-un laptop sau sa inlocuiesti aceasta piesa in computerul pe care deja il ai, trebuie sa iti indrepti atentia catre caracteristici specifice, care pot face diferenta intre un model bun al acesteia si altele.

Platforma

Platforma placii de baza este un factor semnificativ, fiindca trebuie fie compatibila cu procesorul pe care il ai. Prin urmare, cerceteaza cu atentie care sunt tipurile de socket care se vor potrivi pe modelul tau, dar fii atent si la alte detalii care iti pot influenta experienta de utilizare.

Dimensiunea

Exista mai multe dimensiuni disponibile, de care trebuie sa tii cont in functie de scopul pe care ti l-ai propus. Daca vrei sa echipezi un calculator care are un procesor puternic, poate fi necesar sa te indrepti catre placi de baza de tip ATX. Insa, daca ai un computer low budget, cu un procesor mai slab, poti opta pentru mATX.

Producatorul

Producatorul este, de asemenea, important – descopera review-urile utilizatorilor care se incadreaza in sfera ta de activitate si decide care este cel mai bun model pentru tine.

Componentele placii de baza – Care sunt acestea si cum te pot influenta in alegerea unei variante ideale (1)

Prin urmare, placa de baza este un element pe care nu trebuie sa-l ignori, mai ales daca petreci mult timp in contact cu computerul tau, cu scopul de a indeplini anumite task-uri sau sarcini. Informeaza-te suplimentar, in permanenta, si fa un mic studiu de piata inainte de a alege ceea ce ti se potriveste!

Sursa foto: pixabay.com