Configurarea laptopului – Setari si actualizari recomandate pentru utilizatorul obisnuit

Configurarea laptopului – Setari si actualizari recomandate pentru utilizatorul obisnuit

Configurarea laptopului - Setari si actualizari recomandate pentru utilizatorul obisnuit
Laptopul este azi o unealta indispensabila pentru munca, pentru invatat si, bineinteles, pentru relaxare. Tot mai multe device-uri de acest tip sunt folosite pentru vizionarea filmelor, pentru jocuri sau pentru diverse alte activitati, datorita tehnologiilor tot mai avansate, care sunt incorporate in ele.

In ciuda faptului ca laptopul este nou, si acesta iti poate da o multime de batai de cap daca nu este configurat corect inca de la inceput. Acelasi lucru se poate intampla si dupa ce ai facut un upgrade major de hardware si device-ul tau este ca si cum abia ar fi iesit din fabrica. Cu o configurarea corecta, componentele laptopului tau vor functiona in parametrii normali, fara erori si iti vor oferi o experienta fara cusur.

In acest articol vei afla ce setari trebuie sa faci pentru configurarea laptopului, astfel incat sa te bucuri de un device performant. Desigur, daca nu esti sigur ca stii sa faci aceste operatiuni singur, poti apela oricand la un service care ofera servicii de reparatii pentru laptopuri, unde profesionistii iti vor pune device-ul in functiune in cel mai scurt timp.


Cuprins

1.Configurarea unui laptop nou din punct de vedere al software-ului
2.Configurari pentru un laptop utilizat frecvent


1. Configurarea unui laptop nou din punct de vedere al software-ului

Fie ca ai cumparat laptopul de la un magazin fizic, fie ca l-ai achizitionat dintr-unul online, este posibil ca acesta sa fi stat in depozit cateva luni bune sau mai mult, de aceea unul dintre primele lucruri pe care le ai de facut dupa ce ai desigilat cutia si ai conectat device-ul la o sursa de curent electric este sa incepi instalarea sistemului de operare.

Chiar daca are un sistem de operare inclus, tot este recomandat sa procedezi la descarcarea si la instalarea unor eventuale update-uri. Acestea au rolul de a aduce imbunatatiri soft-ului si de a-ti securiza laptopul.

Pentru a verifica daca sunt disponibile actualizari ale sistemului de operare ar trebui sa urmezi acesti pasi:

Daca ai un laptop cu Windows, mergi la Setari – Update & Security si apasa pe Check for Updates. Sistemul de operare va descarca ceea ce ai nevoie si va actualiza soft-ul.
In cazul unui Mac, ar trebui sa intri in meniul Apple, din partea de sus, in stanga si sa alegi System Preferences – Software Update.
Laptopurile bazate pe Linux nu prea au nevoie de actualizari de securitate, acestea fiind unele dintre cele mai sigure sisteme de operare. Totusi, update-urile sunt importante, deoarece pot aduce imbunatatiri. In functie de versiunea pe care o folosesti, trebuie sa cauti un update specific, care poate fi diferit de la o editie la alta.
In ceea ce priveste laptopurile cu Chrome OS, actualizarile se fac in background, fara a fi nevoie de interventia ta. Atat timp cat ai acess la Internet, sistemul verifica si descarca singur tot ceea ce are nevoie. Tu trebuie doar sa dai un restart si asta e tot.

In afara de aceste aspecte, trebuie sa te asiguri ca ai si un program antivirus bun, pentru a evita eventualele probleme cauzate de virusii informatici sau de soft-urile de inselaciune informatica, asa numitele phishings.

Windows are propriul sistem antivirus, care este inclus in soft-ul de operare, un program destul de bun pentru utilizatorul obisnuit. Desigur, poti folosi ai alte tool-uri de securitate mult mai avansate decat acesta.

Laptopurile dotate cu Mac OS sau cu Linux nu beneficiaza de programe antivirus incorporate, insa, daca esti putin atent la site-urile pe care intri si la descarcarile pe care le faci, vei evita cu siguranta problemele cauzate de virusi. Evident, poti downloada aplicatii suplimentare de securitate, potrivite pentru aceste sisteme de operare.

In cazul laptopurilor cu soft de operare Chrome OS, acestea au propriile tool-uri de lupta impotriva altor programe potential periculoase, asa ca nu mai trebuie sa te ocupi de acest aspect.

Deoarece laptopurile sunt concepute pentru portabilitate, maximizarea duratei de viata a bateriei ar trebui sa fie o prioritate inca de la inceput. Cateva setari simple pot avea efecte benefice pe termen lung, asigurand buna functionare a device-urilor dupa o incarcare completa.

Cel mai la indemana lucru pe care il poti face este sa reduci luminozitatea ecranului. Display-ul este una dintre componentele laptopului esentiale pentru o functionare optima.

Atentie insa! Daca alegi un display de laptop prea intunecat, acest lucru ti-ar putea obosi ochii, asa ca testeaza cateva variante intermediare, pentru a o gasi pe cea potrivita pentru tine.

La laptopurile cu Windows poti face aceste setari in Settings – Power & Sleep – Additional Power Settings. In cazul celor cu Mac OS, le poti face din sectiunea System Preferences – Energy Saver.

Pentru a reduce consumul bateriei, atunci cand nu ai o sursa de energie la indemana pentru a conecta incarcatorul laptopului, ai mai putea incerca, daca ai posibilitatea, sa eviti folosirea aplicatiilor care consuma multe resurse. Testele au aratat ca browserul Chrome, de exemplu, solicita foarte mult bateria, asa ca ai putea alege o alta varianta, precum Safari, Edge, Opera sau Firefox.

2. Configurari pentru un laptop utilizat frecvent

Laptopurile sunt mai predispuse la incalzire decat alte echipamente IT, din cauza carcasei mici, in care sunt incorporate toate componentele interne. Spre deosebire de computerele desktop, care au spatiu suficient pentru recircularea aerului, device-urile mobile realizeaza cu dificultate aerisirea interna.

Acest aspect, care tine de fiecare model de laptop in parte, poate duce la supraincalzire, datorita prafului care se acumuleaza in interior si obtureaza adesea fantele de aerisire. Fenomenul poate duce chiar la avarierea procesorului sau cel putin il poate face sa functioneze mult sub capacitatea reala, iar tu vei observa o incetinire a vitezei cu care sunt deschise programele sau executate comenzile.

Caldura excesiva poate afecta si unitatea de stocare, fie ea HDD sau SSD, astfel ca acestea vor avea o durata de viata mai scurta. Bateria laptopului se va consuma, de asemenea, mai repede, deoarece va furniza energie suplimentara catre ventilatoarele interne si catre componentele suprasolicitate.

Iata ce masuri poti lua pentru a preveni toate aceste probleme:

Foloseste un suport de laptop cu ventilator, care va suplimenta fluxul de aer proaspat trimis prin fantele de aerisire.
Pe cat posibil, nu lasa laptopul pe covor, pe pat, pe canapele sau pe perne si nici pe genunchi. Cand lucrezi cu el, aseaza-l intotdeauna pe o suprafata plana, dura si curata, pentru a evita depunerea prafului in interior.
Programeaza-ti sesiuni de curatare a device-ului, atat la exterior, cat si la interior si respecta acest program. Eventual, daca nu te pricepi la demontat si montat componente, poti apela la o firma specializata, care ofera servicii de curatare pentru laptopuri.
Schimba componentele laptopului care dau semne de uzura, in special bateria si incarcatorul.

In concluzie, configurararea laptopului nu este o sarcina prea complicata daca urmezi anumiti pasi si stii cum sa faci setarile potrivite. In acelasi timp, amenajarea corecta a spatiului de lucru si stabilirea unui program de mentenanta regulata a echipamentului tau ii vor prelungi device-ului durata de viata si ii vor asigura o functionare optima.

Sursa foto: shutterstock.com