Cum sa aleg un laptop in functie de scopurile pe care vreau sa le ating prin utilizare
Laptopurile sunt azi instrumente de neinlocuit, atat pentru munca de zi cu zi in tot mai multe domenii, cat si pentru relaxare prin consumul de media online sau chiar pentru jocuri destul de avansate.
Laptopurile sunt masini de calcul versatile, care, desi au dimensiuni destul de compacte, sunt perfect capabile sa execute aplicatii si programe destul de solicitante, fiind concurenti aproape egali ai statiilor de lucru de tip desktop. In plus, poti lucra pe un astfel de device aproape in orice conditii, fie ca esti pe drum, in tren, avion sau masina, la o cafenea sau acasa, asezat confortabil in locul preferat.
Dar alegerea unui device care sa fie potrivit pentru nevoile tale poate fi o sarcina dificila uneori, mai ales pentru cei neavizati. In acest articol, vei afla cateva idei si sfaturi care te-ar putea ajuta in alegerea laptopului perfect.
1. Alegerea unui laptop in functie de dimensiuni si de utilizare
Primul aspect pe care ar trebui sa-l iei in considerare atunci cand te gandesti la achizitionarea unui laptop este portabilitatea. Cu siguranta, deja te-ai gandit la acest avantaj atunci cand ai decis ca doresti un astfel de device in locul unui computer de tip desktop sau ca un auxiliar al acestuia, mai ales daca lucrezi in domeniul editarii video sau in programare.
Desigur si tabletele ar fi o alegere de luat in seama, insa aceste device-uri, desi ofera certe avantaje, nu au intotdeauna toate facilitatile de care se bucura un laptop. Desi le poti atasa tastatura si poti naviga relativ usor in meniuri, iar unele modele sunt echipate chiar cu software mainstream de tip Windows, operarea pe o tableta, atunci cand vine vorba de o munca mai complexa cum ar fi editarea de texte, cercetarea sau programarea ori web-designul, devine destul de repede inconfortabila.
De asemeanea, capacitatea de stocare a unei tablete este net inferioara fata de cea a unui laptop, iar posibilitatile de atasare a unor periferice utile, de tipul hard-disk-urilor externe, mouse-ului, imprimantei sau chiar conectarea la internet prin fir sunt destul de greu de realizat, daca nu chiar imposibil.
In ceea ce priveste dimensiunile, acestea sunt masurate in functie de diagonala ecranului sau display-ului, una dintre cele mai importante componente ale unui laptop, alaturi de baterie, procesor si cantitatea de memorie RAM .
Astfel, de la 12 inchi (1 inch este egal cu aproximativ 2.5 cm ) incepe domeniul acestor device-uri cu modele care sunt incadrate in categoria ultaportabilelor. Avand si o greutate foarte mica, aceste tipuri de laptop sunt ideale pentru sarcini auxiliare cum ar fi editarea de texte, verificarea si procesarea corespondentei electronice, comunicare audio-video online si alte activitati uzuale, nu foarte solicitante pentru dispozitiv.
De la 13 la 15 inchi incepe domeniul mainstream al laptopurilor care ofera cel mai bun raport intre performante si portabilitate. Ecranul are o suprafata suficient de mare pentru a permite lucrul cu diverse aplicatii de editare, de programare sau chiar urmaritul unor filme sau relaxarea cu cateva jocuri. Cea mai populara dimensiune, consacrata pentru acest tip de echipament, este cea de 15 inchi. Ia in considerare o rezolutie minima de 1920×1080 pixeli sau Full HD pentru a te bucura de o experienta placuta de lucru si de entertainment.
De la 16 la 18 inchi laptopurile pierd foarte mult din portabilitate si sunt deja folosite mai mult static, la birou, pentru diverse activitati de design grafic, proiectare, programare si web-design. Desigur, preturile cresc considerabil in raport si de dotarile hardware alese.
2. Sfaturi pentru alegerea unui laptop in functie de destinatie si de softul de operare
Daca in ceea ce priveste componentele hardware, bugetul de care dispui este cel care va decide si performanta device-ului tau, optiunile fiind, virtual, nelimitate, in privinta sistemelor de operare, ai doar cateva optiuni la indemana atunci alegi un laptop.
Windows
Acest sistem de operare (SO) este cel mai des inatalnit in laptopuri si calculatoare desktop. Ajuns la versiunea 10, este un soft versatil, flexibil, destul de eficient si compatibil cu versiuni inferioare.
Este indicat sa alegi un device cu acest sistem sau sa apelezi la instalarea sa la un centru de reparatii sau service pentru laptopuri atunci cand scopurile tale sunt foarte diversificate: lucru cu documente, programare, consum media online, jocuri de o complexitate superioara, eventual competitive si cu o grafica destul de solicitanta din punct de vedere hardware.
Windows este des intalnit pe laptopurile de gaming, fiind inca sistemul de operare care permite instalarea si jucarea oricarui tip de joc fara alte operatiuni suplimentare.
MacOS
Sistemul de operare proprietar Apple, MacOS este instalat pe laptopurile produse de gigantul tehnologic sub marca MacBook. Incadrate in categoria premium, aceste device-uri cu SO propriu sunt recunoscute pentru siguranta datelor, specificatii de top si display-uri excelente. De asemenea, interoperabilitatea cu smartphone-urile de aceeasi marca este un alt punct forte al acestor masini de calcul ultraportabile si eficiente.
Chrome OS
Desi mai nou intrat pe piata laptopurilor, sistemul de operare proprietar Google, Chrome OS, este proiectat pentru rapiditate si simplitate in operare.
Laptopurile dotate cu Chrome OS sunt destinate persoanelor foarte mobile, care pot lucra din orice loc si sunt mereu conectate online. In loc de softuri, aceste calculatoare portabile folosesc aplicatiile web accesate prin internet, iar salvarea documentelor si altor lucrari se face direct in cloud, fiind accesibile de pe orice alt device online. De asemenea, protectia antivirus este mult mai buna decat in cazul solutiilor standard oferite de Windows.
Criteriile de alegere ale unui laptop sunt vaste si tin de preferintele si dorintele fiecarui utilizator, insa punctul comun la care trebuie sa ajungi in decizia ta este utlitatea pe care acest device o ofera pentru atingerea scopului concret in care vrei sa-l folosesti.
Sursa foto: Pixabay.com