Decriptare fisiere afectate de virusi – Solutii eficiente pentru recuperarea datelor criptate

Decriptare fisiere afectate de virusi - Solutii eficiente pentru recuperarea datelor criptate
Virusii informatici reprezinta o amenintare reala pentru toti utilizatorii de computere, efectele lor putand fi extrem de distructive, cu urmari grave din punct de vedere financiar. O categorie aparte a virusilor, care, in ultimii ani, pune probleme majore este cea de tip ransomware, care actioneaza prin criptarea anumitor date esentiale, care nu pot fi accesate fara plata unei rascumparari, care poate varia ca valoare. Din fericire, in majoritatea cazurilor exista si solutia decriptarii fisierelor afectate de virusi prin diferite mijloace informatice.

In articolul de mai jos vei afla cand este nevoie de decriptarea fisierelor virusate, cum se face recuperarea lor si care sunt metodele de prevenire a criptarii fisierelor din cauza virusilor.


Cuprins

1.Cand este nevoie de decriptarea fisierelor virusate?
2.Cum se face recuperarea fisierelor criptate?
3.Metode de prevenire a criptarii fisierelor din cauza virusilor

1. Cand este nevoie de decriptarea fisierelor virusate?

Criptarea fisierelor este o operatiune folosita de multi utilizatori atunci cand doresc sa limiteze accesul la anumite date sensibile. Practic, prin aceasta metoda, doar persoanele care detin cheia de decriptare pot accesa informatiile respective. Aceasta aplicatie este perfect legitima si folositoare, dar unii oameni au transformat-o intr-o activitate de tip criminal, prin crearea unor virusi ce blocheaza fisierele de pe calculatoarele altor utilizatori si care nu permit accesul decat in urma platii semnificative a unei rascumparari.

Virusii de acest tip poarta numele de ransomware. In ultimii cinci ani, au provocat daune de miliarde de dolari economiei mondiale. Din fericire, informaticienii au reusit sa gaseasca metode de decriptare a fisierelor, fara a fi necesara plata rascumpararii. Solutia este utila, atunci cand un utilizator primeste un mesaj de tip ransomware, daca incearca sa deschida anumite fisiere.

Expertii in securitate informatica sfatuiesc persoanele care se lovesc de astfel de probleme sa nu plateasca rascumpararea si sa apeleze la solutii alternative. De cele mai multe ori, este foarte importanta promptitudinea cu care se recurge la decriptare, pentru ca, dupa trecerea unei anumite perioade de timp, de obicei 72 de ore, datele criptate vor fi sterse si se vor pierde pentru totdeauna.

1. Cand este nevoie de decriptarea fisierelor virusate

2. Cum se face recuperarea fisierelor criptate?

Virusii de tip ransomware sunt destul de periculosi, efectele lor fiind greu de remediat. In cazul celor de ultima generatie nu prea exista rezolvare decat cea de a plati rascumpararea, dar pentru sutele de virusi aparuti in anii anteriori exista solutii.

Cea mai la indeamna este instalarea unui antivirus care ofera si posibilitatea decriptarii datelor blocate de catre virusii de tip ransom. Producatorii acestor programe fac eforturi continue pentru largirea bazei de date, astfel ca majoritatea utilizatorilor care le folosesc au sanse sa reuseasca sa recapete controlul asupra datelor blocate prin decriptarea intermediata de un antivirus performant.

O alta solutie este folosirea unor soft-uri online, care ofera gratuit servicii de decriptare pentru zeci de tipuri de atacuri ransomware. Majoritatea acestor aplicatii sunt free, dar, de cele mai multe ori, si neputincioase in fata atacurilor cu virusi recenti.

O mana de ajutor in decriptarea fisierelor blocate de pe PC, de exemplu a celor de tip excel si word, poate fi data si de catre un hacker binevoitor, care isi ia un titlu de glorie prin oprirea unui atac de acest gen. Exista forumuri dedicate in acest sens, asa ca persoanele care se lovesc de aceste probleme ar putea apela la cei prezenti acolo si accesa bazele de date cu chei de decriptare deja folosite de altii pentru a elimina un anumit tip de virus ransomware.

2. Cum se face recuperarea fisierelor criptate

3. Metode de prevenire a criptarii fisierelor din cauza virusilor

Chiar daca unele solutii de criptare exista, uneori nu se poate face nimic in timpul limitat ramas pana la distrugerea datelor. Cum plata rascumpararii nu este indicata, pentru ca decriptarea nu este garantata, se impun a fi luate unele masuri preventive:

instalarea unui antivirus performant;
stergerea mesajelor cu atasamente venite de la destinatari indoielnici;
recuperarea datelor si copierea lor pe o sursa externa;
folosirea de aplicatii cu provenienta cunoscuta.

In concluzie, decriptarea fisierelor, in cazul unui atac informatic, este posibila in cele mai multe dintre cazuri si ar trebui considerata ca prima optiune. Plata recompensei ar trebui sa fie ultima solutie la care sa apeleze persoana care se confrunta cu o astfel de problema.

Surse foto: ro.pinterest.com; shutterstock.com

0721.540.658