DPI – ce inseamna si cum alegi un mouse in functie de acest criteriu

DPI – ce inseamna si cum alegi un mouse in functie de acest criteriu

DPI - ce inseamna si cum alegi un mouse in functie de acest criteriu

DPI inseamna Dot Per Inch. In teorie, daca un mouse are 1600 DPI, atunci, daca il vei muta cu aproximativ un inch (2,54 cm), cursorul se va deplasa 1600 pixeli. Cu cat numarul de DPI este mai mare, cu atat sensibilitatea device-ului este mai crescuta.

Aceasta specificatie conteaza in general pentru gameri. In cazul in care tot ce faci pe calculator este sa navighezi pe paginile web, cu siguranta nu vei avea nevoie de un mouse cu un DPI ridicat.

In cazul unui jucator, aceasta functie ii ofera un avantaj competitiv care nu trebuie neglijat. Acelasi lucru se aplica si in cazul graficienilor, care au nevoie de un mouse cu o precizie cat mai buna. Asadar, afla de la DepanareLaptop.ro cum sa alegi cel mai bun model in functie de DPI.

1. Ce inseamna DPI la mouse?

Aproximativ toate mouse-urile de pe piata au 1600 DPI, in timp ce un produs comercializat special pentru gameri poate avea si 4000 DPI sau chiar mai mult, numarul putand fi marit sau micsorat prin apasarea unui buton.

Mouse-urile au numeroase functii suplimentare, lucru care iti poate da mari batai de cap in momentul in care vrei sa achizitionezi unul. Lucruri precum ergonomia, plasarea butoanelor si chiar iluminarea RGB trebuie sa fie luate in considerare. O valoare DPI mai mare a mouse-ului reprezinta deplasarea mai lunga a cursorului cu mai putina miscare fizica din partea mainilor.

2. Cum modifici DPI-ul unui mouse?

Prin modificarea valorii DPI poti regla instantaneu viteza cursorului, mai ales cand trebuie sa executi sarcini de precizie, precum editarea fotografiilor. Unele modele de mouse includ butoane dedicate (taste DPI On-the-Fly), pe care le poti utiliza pentru a seta sensibilitatea device-ului.

Daca mouse-ul tau are butoane DPI, apasa unul dintre ele din mers pentru a face ajustari noi pentru fiecare tasta. LCD-ul dispozitivului va afisa noile setari disponibile.

Daca mouse-ul tau nu are butoane DPI on-the-fly, porneste Microsoft Mouse si Keyboard Center, selecteaza dispozitivul pe care il utilizezi, fa click pe setari de baza, localizeaza „Sensibilitatea” si efectueaza modificarile.

3. Cum alegi cel mai bun mouse in functie de DPI?

Un mouse de gaming nu te va face cel mai bun jucator, insa iti va oferi un usor avantaj competitional. Care sunt diferentele dintre un astfel de device si unul obisnuit? Design-ul si lumina LED nu sunt criterii de luat in considerare, in schimb un senzor optic care iti va permite miscari mult mai rapide si precise este considerat un real beneficiu. De aceea, in special pentru jocuri, un device cu DPI cat mai mare este ideal.

Un mouse de gaming prezinta adesea butoane suplimentare pentru degetul mare al jucatorului, ajustari din timp ale sensibilitatii si vitezei, cabluri foarte lungi sau chiar functii inedite, cum ar fi greutati reglabile sau arcuri de tensionare a butoanelor.

In plus, aproape orice mouse de gaming este cu fir, nu fara, intrucat, lipsa lui poate duce la o intarziere de intrare. O conectare directa prin portul USB te poate ajuta sa nu pierzi cateva sutimi de secunda, cu mult sub pragul timpilor de reactie ai majoritatii oamenilor.

Nu uita, in momentul in care vei achizitiona un nou mouse, urmeaza sa il folosesti o perioada lunga de timp, tocmai din acest motiv trebuie sa iti ofere si confort. Dimensiunea trebuie sa fie corect raportata la marimea mainii tale.

Anumite mouse-uri pot avea, de asemenea, diferite tipuri de maner – pe varful degetelor, manerul mainii. Utilizatorii care doresc un control de inalta precizie al cursorului ar trebui sa opteze pentru un model cu varful degetelor cu DPI ridicat, iar cei care au nevoie de confort ar trebui sa opteze un device cu maner al mainii si cu o valoare DPI medie.

Mouse-urile pentru jocuri sunt construite special pentru gameri si au mai multe forme, dimensiuni, preturi si calitati, deci este important sa stii ce sa cauti. Daca dispozitivul are un senzor laser in loc de unul optic, verifica recenziile cumparatorilor si vezi daca oamenii se plang de aceasta dotare. Unele device-uri cu laser nu functioneaza la nivelul dorit.

Asadar, DPI prezinta o importanta majora cu precadere in sfera gamingului si a editarii grafice, iar utilizatorii care au astfel de nevoi ar trebui sa se orienteze catre device-uri cu o valoare cat mai mare a acestui parametru. In schimb, o persoana care foloseste computerul doar pentru operatiuni de baza poate sa opteze pentru un produs cu specificatii medii, precizia nefiind un criteriu esential de alegere.

sursa foto: shutterstock.com