Erori de sistem – ce inseamna erorile de sistem si cum le poti rezolva

Erori de sistem – ce inseamna erorile de sistem si cum le poti rezolva

Erori de sistem - ce inseamna erorile de sistem si cum le poti rezolva
Erorile de sistem reprezinta erori numerice pe care calculatorul le afiseaza in momentul in care o actiune a utilizatorului sau a unui program instalat de catre utilizator nu poate fi procesata de catre software-ul sistemului. Aceste erori mai sunt cunoscute si drept erori ale sistemului de operare si reprezinta modul prin care windows-ul este programat sa raspunda in diferite instante. Citeste mai departe acest articol pentru a afla ce inseamna mai exact erorile de sistem, dar si ce trebuie sa faci pentru a scapa de acestea.

1. Ce inseamna eroare de sistem

Eroarea de sistem apare in momentul in care este efectuata o actiune imposibil de procesat in cadrul sistemului. Aceasta are un cod numeric asociat pentru a ajuta utilizatorii sa identifice si sa rezolve problema ulterior. Exista 15841 astfel de probleme, fiecare avand o insemnatate diferita. Lista este valabila online pentru oricine si are rolul de a ajuta persoanele sa inteleaga ce actiune a provocat eroarea, dar si care a fost factorul determinant ce a condus la declansarea acesteia. Mai mult, lista contine o serie de erori generale care pot fi aplicate in mai multe circumstante diferite. In cazul in care intampini o astfel de problema, va trebui sa te gandesti care a fost ultimul lucru pe care l-ai facut inainte sa iti fie afisat mesajul respectiv, intrucat acesta poate reprezenta cheia care te va ajuta sa rezolvi situatia.

2. Cum rezolvi erorile de sistem

Primul pas pe care trebuie sa il faci in momentul in care te confrunti cu o eroare a sistemului de operare este sa identifici codul numeric al erorii. Asa cum este mentionat anterior, acest lucru poate fi facut usor prin cautarea codului respectiv pe internet. Apoi, cel mai important lucru este sa intelegi cum se aplica acea eroare in cazul tau. Acest lucru nu este intotdeauna simplu, intrucat de multe ori nu poti face conexiunea intre actiunile tale si eroarea afisata daca nu te-ai mai aflat intr-o situatie asemanatoare in trecut. In acest caz, cel mai indicat este sa te indrepti catre ajutorul unui specialist in domeniu, intrucat acesta, cel mai probabil, a intalnit deja eroarea si stie ce pasi trebuie urmati mai departe. Insa, daca ai reusit sa identifici sursa problemei pe cont propriu si intelegi de ce a aparut eroarea de sistem pe ecran, tot ceea ce trebuie sa faci este sa aduci sistemul in starea de dinainte de eroare sau sa urmezi pasii pe care ti-i indica mesajul respectiv. Spre exemplu, exista multiple erori care te avertizeaza in situatia in care incerci sa introduci date noi intr-o partitie in care nu mai ai suficient spatiu de stocare liber. Astfel, aceasta problema va putea fi rezolvata usor prin dezinstalarea programelor inutile sau prin curatarea directorului, lucru care, cel mai probabil, se poate deduce si din mesajul erorii. Totusi, exista si erori mai rare care nu pot fi rezolvate usor, situatie in care va trebui sa iti duci sistemul la un specialist pentru a-l repara. De pilda, erori de acest tip sunt si cele care contin prefixul 90 in codul numeric (90a, 90b, 90f, 909 sau 900). Mesajele acestora avertizeaza ca unul din ventilatoarele care se ocupa cu racirea sistemului nu functioneaza in mod corespunzator, asadar sistemul nu poate porni decat in modul hibernare pana cand problema este rezolvata. Astfel, utilizatorul este nevoit fie sa identifice coolerul respectiv si sa-l inlocuiasca pe cont propriu, fie sa-si duca sistemul la reparat.

In final, este important sa intelegi cum functioneaza erorile de sistem pentru a-ti readuce calculatorul in stare normala. Daca ai facut o anumita schimbare in cadrul sistemului in urma careia ai primit o astfel de eroare, gandeste-te cum ai influentat negativ sistemul. In plus, daca ai o eroare pentru care ai incercat deja mai multe solutii, insa niciuna nu a produs un rezultat pozitiv, nu ezita sa apelezi la ajutorul unui service IT. Aceste erori nu trebuie sa fie ignorate, intrucat reprezinta modul sistemului de a-ti transmite faptul ca exista o problema la nivel software care trebuie sa fie tratata pentru a nu provoca inconfort si daune suplimentare asupra datelor din calculator.
Sursa foto: Unsplash.com.