Formatare baterie laptop – ce trebuie sa stii in cazul modelelor moderne

Formatare baterie laptop – ce trebuie sa stii in cazul modelelor moderne

formatare si incarcare baterie laptop cu incarcator

Bateriile laptopurilor sunt componente esentiale cărora trebuie sa li se acorde o atentie ridicata, deoarece, de buna lor functionare depinde durata de alimentare cu energie a device-ului atunci cand nu se afla o priza de curent electric in apropriere.

Totusi, de-a lungul existentei laptopurilor s-au creat unele mituri in legatura cu acumulatorii acestora. Acestea au legatura cu tehnologia mai veche de fabricare a bateriilor si, de aceea, ar trebui sa fii foarte atent la orice sfaturi ai putea primi in legatura cu acest domeniu, deoarece aplicarea lor la device-urile noi ar putea fi foarte daunatoare.

1. Tipurile de acumulatori existenti pe piata si necesitatea formatarii bateriei laptopului la modelele mai vechi

Primele modele de laptopuri erau prevazute cu baterii de tip NiMH sau Ni-Cd.

Bateria nichel-cadmiu (Ni-Cd) este printre primele modele de baterii reincarcabile. Aceasta folosea, drept electrozi, hidroxid oxid de nichel (NiOOH) si cadmiu. Abrevierea din denumire provine exact de la cele doua elemente chimice, fiind simbolurile acestora din tabelul lui Mendeleev.

Acumulatorii bazati pe hidrura metalica de nichel (NiMH) au reactii chimice similare la electrodul pozitiv celor din cazul bateriilor NiCd, ambele folosind hidroxid oxid de nichel. In cazul electrodului negativ se foloseste un aliaj cu proprietati de absorbtie a hidrogenului.

Bateriile NiMH pot avea cu pana la de doua sau de trei ori capacitatea de inmagazinare a energiei mai mare fata de cea a acumulatorilor NiCd. Spre deosebire de modelele mai nou aparute, ambele tipuri de baterii mentionate permiteau descarcarea completa inaintea unei reincarcari.

Bateriile bazate pe ioni de litiu sau Li-ion sunt acumulatori care, la acest moment, detin o cota importanta pe piata device-urilor electronice. Dezvoltate incepand din anul 1985, cand a aparut primul prototip, principiul de functionare se bazeaza pe miscarea ionilor de la electrodul negativ la cel pozitiv printr-un mediu de transmisie denumit electrolit.

Unul din cele mai noi modele de acumulatori de laptop sunt bateriile de tip LiPo – sau litiu-polimer. Dezvoltarea lor a pornit de la cele de tip Li-ion, diferenta constand in modificarea mediului de transmisie, acesta fiind un electrolit polimerizat de inalta conductivitate electrica in locul unuia lichid. Acest tip de baterii ofera o energie mai ridicata si sunt tot mai des intalnite in majoritatea aparaturilor electronice mai ales in cazul telefoanelor inteligente si laptourilor.

In cazul modelelor pe NiCd si Ni-MH era necesara formatarea bateriei noi de laptop inainte de utilizarea device-ului. Ciclul de formatare insemna descarcarea completa a acumulatorului apoi lasarea acestuia la incarcat, de regula cu device-ul inchis, pentru o perioada de circa 12 ore. Ulterior, alimentatorul era deconectat si dispozitvul trebuia utilizat din nou pana la epuizarea completa.

Ciclul se repeta de cel putin 2-3 ori, in acest caz considerandu-se ca bateria laptopului era corect formatata datorita efectului de “memorie” al acestui tip mai vechi de acumulatori.

2. Mai este necesara formatarea bateriei de laptop Li-Ion sau Li-Polimer?

Laptopurile moderne folosesc preponderent baterii Li-ion sau Li-Po care functioneaza, asa cum ai vazut in randurile de mai sus, in mod diferit si nu au ceea ce se numeste un “efect de memorie”.

De fapt, contrar celor stiute de la modelele mai vechi, descarcarea completa a unor astfel de noi acumulatori nici nu este recomandabila deoarece poate fi daunatoare duratei lor de functionare. De cele mai multe ori nu ar trebui sa lasi bateria noului tau laptop sa se descarce sub capacitatea de 40%-50% inainte sa il cuplezi la incarcator pentru alimentare la retea. In orice caz, nu ar trebui sa ajungi niciodata sub nivelul de 20% decat in cazuri exceptionale, cand chiar mai ai de lucrat si nu ai nicio priza la indemana.

Spre deosebire de modelele vechi, in cazul acumulatorilor Li-ion si Li-Po nu trebuie sa te ingrijorezi ca “nu ai formatat bateria”. Acest lucru nu mai este valabil. De asemenea, nu ar trebui sa lasi laptopul complet descarcat si nefolosit pentru o lunga perioada de timp deoarece bateria acestuia si-ar putea pierde capacitatea de a inmagazina energie devenind complet nefolositoare si chiar daca te-ai prezenta la un centru de reparatii laptop, va trebui oricum sa cumperi una noua.

Pe de alta parte, nici intreruperea utilizarii unui laptop cu bateria complet incarcata pe o perioada foarte lunga nu este recomandata din acelasi motiv ca cel mentionat mai sus. Daca te gandesti ca nu vei mai folosi device-ul cateva saptamani, este mai bine sa-l lasi incarcat la o valoare de circa 50% din capacitatea maxima.

Asadar, formatarea bateriei noi de laptop la modelele Li-ion si Li-Po este un mit de care nu ar trebui sa mai tii cont. Totusi, este indicat sa urmezi recomandarile privind depozitarea acestora atunci cand nu le folosesti, pentru a te putea bucura in continuare de capacitatea lor de inmagazinare a energiei.

Sursa foto: Shutterstock.com