Laptopul se deschide dar nu afișează nimic? Află care sunt soluțiile!
Spre deosebire de un sistem desktop, laptopul oferă utilizatorului libertate totală de mișcare. Astfel, poți lucra atât de la birou atunci când ești la serviciu, cât și acasă, în momentul în care vrei să stai mai confortabil în fotoliu sau pe canapea. Cu toate acestea, în unele situații, acest device este mult mai sensibil și are nevoie de o atenție sporită atunci când vine vorba de transport și depozitare, pentru a preveni orice fel de defecțiune.
Pentru un laptop nu este nevoie de tot felul de fire și conexiuni între unitate și monitor, pentru că toate acestea sunt realizate în interiorul carcasei de plastic. Tocmai din acest motiv, se recomandă să nu fie depozitat în locuri cu umezeală, precum este bucătăria, să fie șters de praf periodic și să fie ținut departe de razele directe ale soarelui.
Dacă laptopul se deschide, dar nu se vede nimic pe display, nu trebuie să te îngrijorezi, ci doar să respecți anumite indicații și să faci câteva verificări.
Cuprins
1. Nu se vede nimic pe ecranul laptopului – Cele mai frecvente probleme ale unui monitor
Specialiștii în reparații de dispozitive electronice, precum sunt cei de la depanarelaptop.ro, au constat anumite defecțiuni care apar în mod frecvent la un monitor, dar care se pot remedia cu ușurință:
laptopul se aprinde, cooler-ul pornește, dar nu se vede nimic pe ecran
display-ul nu se mai aprinde deloc sau se stinge după câteva minute de utilizare sau mutare pe birou, însă sunetele se pot auzi
pe ecran este afișat doar cursorul sistemului de operare
ecranul laptopului nu este iluminat la capacitate maximă
Una dintre cele mai ușoare metode prin care poți să-ți dai seama de funcționalitatea computerului în cazul în care nu afișează nimic este să-l conectezi la un monitor extern. Dacă imaginea va fi afișată, înseamnă că problema este strict mecanică și poate fi rezolvată într-un service de laptopuri specializat.
2. Temperatura ridicată a procesorului
Fie că este vorba de un desktop, fie de un laptop, procesorul este cea mai importantă piesă din interior, care, în cazul unei utilizări intense, se poate supraîncălzi, ceea ce duce la apariția unor erori de funcționare sau de afișare a informației. Pentru a menține temperatura procesorului în parametri normali, e nevoie să ai un cooler care răcește în parametri optimi. Dacă nu se întâmplă asta, fie poți schimba cooler-ul laptopului, fie poți apela la unul extern.
Temperatura optimă a procesorului este:
fără aplicații în background – până la 45 grade Celsius
utilizare normală – până la 65 grade Celsius
3. Contactul imperfect dintre placa de baza și monitor
În cazul unei plăci de bază defecte sau în urma unui șoc mecanic pe care l-a suferit laptopul, este posibil să fie compromisă conexiunea cu monitorul prin panglica LVDS. Dacă lipsa afișajului este cauza unui contact imperfect, singura modalitate de a efectua reparații este să mergi la un service specializat pentru laptopuri, dar înainte este bine să faci câteva verificări, după cum urmează:
deconectează laptopul de la sursa de alimentare, scoate bateria și ține apăsat butonul de pornire/oprire timp de circa 1 minut pentru a consuma tot curentul electric rămas în el. Apoi, reconectează totul și verifică dacă display-ul se aprinde și afișează imaginea
Există situații în care, dacă memoria RAM este defectată, imaginea nu mai poate fi afișată corespunzător. Așadar, încearcă să înlocuiești plăcuța de RAM cu una de alt laptop funcțional sau chiar să montezi una nouă. Dacă problema persistă, apelează la specialiști.
În concluzie, durata de viață a unui computer poate fi prelungită dacă este acordată o atenție deosebită. Încearcă pe cât posibil să eviți supraîncălzirea acestuia. Atunci când te afli în pauză de masă, este recomandat să-l lași în hibernare pentru a oferi timp de răcire anumitor componente. De asemenea, efectuează periodic vizite la service-uri pentru a curăța laptopul de praf și a schimba pasta termoconductoare.