Cele mai bune laptopuri pentru designerii web sau ultimele tendințe în lumea laptopurilor
Fie că este momentul să îți schimbi laptopul pentru că vrei unul mai puternic, fie că designul web este ceea ce îți asigură venitul de bază, specialiștii recomandă laptopurile cu Solid-Stade Drive în locul celor cu HDD, datorită beneficiilor primelor.
Care sunt aceste beneficii și la ce aspecte ar trebui să fii atent în momentul achiziționării unui nou laptop, îți spunem în rândurile care urmează.
Un laptop cu SSD va da rezultate mai bune, clar diferențiate de cel cu un Hard Disk, în primul rând datorită vitezei sale de scriere și citire a informației, iar acest lucru interesează pe oricine, logic. Un avantaj al utilizării SSD-ului în defavoarea clasicului HDD este rezistența la șocurile mecanice, adică accidentele involuntare ale „micului tău prieten” nu vor însemna neapărat un service laptop pentru restabilirea unor fișiere valoroase.
Deoarece este compus din microcipuri, un SSD este total silențios și nu se încălzește, căci nu conține benzi magnetice care sunt implicate în depozitarea ori accesarea informațiilor. Utilitatea unui laptop cu SSD la un preț bun reiese din faptul că vei putea lucra mai rapid și nu vei avea parte de rateuri ale memoriei.
În partea ce ține de procesor, denumirea acestuia este un factor important, deoarece te poate ajuta să înțelegi generația din care face parte, adică dacă laptopul este unul vechi sau are integrată o tehnologie mai recentă. Chiar dacă cunoscutele procesoare Intel și AMD sunt într-o concurență strânsă, există diferențe între cele două. Procesoarele de la Intel sunt produse în fabricile proprii, în timp ce AMD-ul apelează la parteneri pentru construirea acestora. AMD-ul deține integrată o grafică mai bună, dar Intel-ul atinge performanțe mai mari, de aici și prețul mai ridicat al celui din urmă.
Cât privește numărul de nuclee, pentru utilizatorii care folosesc concomitent un program de muzică online și unul de editare grafică este recomandabil un laptop cu 2 nuclee (Dual Core), pentru ca cele două să nu interfereze. Totodată se cunoaște că, de exemplu, tehnologia cu 4 nuclee (Quad Core) amplifică capacitatea de taskuri multiple, de aceea poate fi și acest tip de laptop o alegere potrivită.
Ca și în cazul procesoarelor, plăcuțele RAM au o frecvență proprie de până la 4000 Mhz, în funcție de categoria din care face parte și anume DDR (Double Data Rate)1, 2, 3 sau 4, DDR 1 oferind minimul per plăcuță (1 GB și viteza de 400 MHz), iar cea mai performantă plăcuță DDR 4 oferă 8 GB și o frecvență de 3333 Mhz.
În partea ce ține de memoria internă, cunoaștem că cele mai comune laptopuri au un SSD de 256 GB, dar piața oferă la prețuri decente și laptopuri cu SSD de 1 TB, cu viteza de transfer a datelor de 500 Mb/s, spre deosebire de HDD, care chiar dacă pot dispune de capacitate de maxim 4 TB, au o viteză de stocare de 150 MB/s.
Experții ne asigură că un SSD de 256 GB este mai mult decât suficient, întrucât laptopurile au preinstalate sistemele de operare care de regulă ocupă cam 20 GB, programele Office îți vor solicita 3 GB, iar un program de editare foto va ocupa în medie 1 GB. Prin urmare, cele mai importante programe și aplicații îți vor lua doar 26 GB din cei 256 viabili, iar dacă urmează să îl folosești în scopuri profesionale, memoria disponibilă va scădea foarte puțin, având în vedere că principalele programe de editare foto și video solicită 3-5 GB.
Unui procesor, RAM și memorie internă puternice trebuie să le corespundă și o placă video pe potrivă, mai ales dacă vorbim despre design web. Aici nu recomandăm economisirea banilor, nici pe placa video integrată, nici pentru cea detașabilă, dacă e cazul. Tendințele în sfera laptopurilor indică preferințe clare pentru plăci video de brand, cu o capacitate de 3 sau chiar 4 GB.
Alte caracteristici importante sunt displayul, calitatea și capacitatea bateriei, greutatea laptopului, dar acestea țin mai mult de preferințele personale și trebuie alese în funcție de stilul tău de lucru. În mediul online fiecare însușire a componentelor laptopurilor este explicată destul de bine, astfel îți poți face o părere clară despre ce laptop ți se potrivește.