Marirea vitezei wireless pentru laptop sau pentru alte device-uri conectate la internet

Marirea semnalului wireless

Nevoia de viteza a conexiunii la internet a crescut considerabil in ultimii ani. Datorita aparitiei continue de noi si noi aplicatii si site-uri web care ofera entertainment la niveluri necunoscute pana acum, traficul de date a crescut la cote imposibil de imaginat pentru utilizatorii din prima decada a anilor 2000, de exemplu.

Noi servicii de streaming cu filme, seriale si emisiuni la rezolutii inalte contra unor abonamente acceptabile ca pret, servere ce ofera jocuri online prin simpla inscriere, de multe ori gratuit, dar si aplicatii ce pun la dispozitia publicului milioane de albume muzicale, podcasturi si carti audio, fac ca retelele wireless sa fie exploatate la un nivel fara precedent.

In acest articol vei afla cateva elemente despre factorii care pot influenta viteza wireless pentru utilizatorii obisnuiti ai unui laptop si unele actiuni ce pot duce la marirea acesteia pentru a te bucura de o experienta online superioara.

1. Marirea vitezei WiFi a laptopului: stiinta si posibilitati concrete de realizare

Undele WiFi sunt, de fapt, simple unde radio asemenea celor electromagnetice captate de aparatele radio sau telefoanele mobile, singura diferenta fiind ca ele au o lungime de unda mai mica, de doar 12 cm.

Semnalul devine astfel din ce in ce mai slab cu cat terminalul (laptop, telefon inteligent sau chiar PC) se afla plasat mai departe de routerul WiFi. Cele mai comune astfel de aparate nu pot transmite la o distanta mai mare de 70-100 m. Pe langa departare, alte elemente precum obstacolele constituite din pereti, suprafete metalice, mobiler amplasat in casa sau birou pot absorbi o parte din undele wireless, puterea acestora devenind din ce in ce mai slaba pe drumul de la emitator la receptor.

In plus, numarul de device-uri care sunt conectate in acelasi timp la WiFi a crescut considerabil in ultima perioada, intr-un singur domiciliu existand minim cate un terminal pentru fiecare membru al familiei plus device-urile inteligente, cum este cazul televizoarelor smart sau al boxelor inteligente. Tot mai multe obiecte casnice sau de birou se conecteaza la internet wireless multumita penetrarii tehnologiei IoT (Internet of Things): frigidere, masini de spalat, prize si becuri inteligente, imprimante fara fir, camere video, etc.

Astfel, pentru a beneficia de o viteza wireles excelenta pentru laptopul pe care lucrezi, te distrezi jucand un joc online ori vizionezi continut video in streaming, poti apela la cateva moduri de actiune dupa cum urmeaza:

Amplaseaza routerul intr-o pozitie cat mai centrala a locuintei sau biroului. Deoarece undele radio sunt emise in toate directiile, aceasta pozitionare asigura distanta cea mai scurta pana la orice post de lucru sau loc de relaxare. Se evita astfel si existenta unor obstacole multiple (pereti, mobilier) care ar putea diminua semnalul.

Nu aseza routerul direct pe podea. Undele WiFi emise de acest aparat au tendinta de a fi emise usor indreptate catre sol asa ca mare parte din puterea semnalului va fi absorbita de suprafata dusumelei. In mod ideal ar trebui sa-l pozitionezi la o inaltime medie.

Nu aseza routerul wireless langa alte aparate cu care ar putea sa interfereze, asa cum este cazul aparatelor TV, cuptoarelor cu microunde, computere, etc.

Un truc simplu de efectuat este sa pozitionezi in mod diferit antenele routerului. De exemplu, daca aparatul este prevazut cu doua astfel de dispozitive de emisie, aseaza una orizontal si una vertical. Aceasta deoarece, in general, laptopurile au antena de receptie plasata orizontal datorita formei device-ului, iar telefoanele inteligente pot avea orice orientare in functie de modul in care sunt folosite. Astfel emisia semnalului va avea loc pe toate directiile acoperind o plaja mai larga de pozitii.

In cazul unor probleme de receptie a semnalului WiFi, in conditiile in care alte device-uri functioneaza normal, este recomandat sa apelezi la un centru de reparatii sau service laptopuri deoarece ai putea avea unele probleme la adaptorul wireless care pot fi verificate si remediate de tehnicieni specializati.

2. Viteza wireless a laptopului in relatie cu avansurile tehnologiei WiFi

Daca metodele de mai sus pot aduce unele imbunatatiri minore vitezei wireless a unui laptop, exista insa un mod de actiune care poate mari considerabil experienta online.

Trecerea la tehnologia WiFi 6

Urmatoarea generatie wireless, WiFi 6, nu are doar in simplu impact asupra vitezei. Beneficiile noii tehnologii fac ca upgrade-ul atat al routerului, cat si al laptopurilor sa merite efortul investitiilor.

Desi va avea practic acelasi rol, de conectare la internet, sporul de viteza de 9.6 Gbps, este considerabil mai mare fata de actualul WiFi 5 (3.5 Gbps).

Wi-Fi 6 introduce cateva noi tehnologii care fac ca problemele date de conectarea mai multor dispozitive wireless intr-o singura retea sa fie de domeniul trecutului. Noua tehnologie permite routerelor sa comunice cu mai multe device-uri simultan si sa trimita date catre mai multe terminale prin intermediul aceleiasi transmisii.

De aceea, instalarea unui router WiFi 6 poate fi o solutie de luat in considerare pentru viitorul apropiat, mai ales daca una din piesele laptopului cu rol esential, si anume adapterul wireless, este unul de fabricație superioara, asa cum sunt modelele de la Intel ce permit setarea unor optiuni avansate ce pot optimiza suplimentar viteza.

Asadar, exista solutii variate, atat in privinta unor trucuri de amplasare, cat si rezultate din innoirea tehnologiei folosite si care au drept rezultat imbunatatirea experientei de utilizare si, desigur, a vitezei wireless in cazul laptopurilor si al altor device-uri. Avansurile tehnice nu se vor opri, iar solutii tot mai ingenioase si mai puternice vor fi cu siguranta lansate, mai ales in perspectiva unui mediu tot mai conectat la internet.

Sursa foto: pixabay.com

0721.540.658