Monitorul IPS – Cum ii analizezi performanta si la ce il poti folosi?

 

Monitor IPS

Termenul de IPS este din ce in ce mai popular printre specificatiile monitoarelor, in special ale celor de tip LCD. De asemenea, la ora actuala, reprezinta si un important factor de analiza pentru a determina calitatea imaginii pe care o poate oferi un astfel de display.
Pentru a sti cum functioneaza monitoarele IPS si ce avantaje au, trebuie sa afli ce inseamna mai exact aceasta denumire. IPS este, de fapt, un acronim pentru In-Plane Switching si este o tehnologie avansata a monitoarelor LCD, care ofera o cromatica mai naturala a imaginilor. In acelasi timp, datorita acestei inovatii, unghiurile de vizibilitate pot ajunge pana la 178 de grade, ceea ce reprezinta cea mai detaliata reprezentare disponibila pana acum pe piata pentru astfel de display-uri.

 

 

1. Indicatorii de performanta ai unui monitor IPS

Pentru a alege un monitor IPS potrivit, nu este suficient sa te iei doar dupa simpla mentiune a acestui termen. Un astfel de produs trebuie testat pentru a te asigura ca respecta o serie de indicatori care ii confirma performantele.
De asemenea, se pot face comparatii intre un monitor IPS si un display pentru laptop, pentru a avea o idee mai clara despre diferentele dintre cele doua. In acest fel, te poti asigura de faptul ca monitorul poate servi scopului pentru care doresti sa intri in posesia lui.

1.1. Luminozitate

Primul lucru pe care il poti observa la un monitor IPS si de care trebuie sa tii cont este luminozitatea. In acest caz, nu este vorba doar despre intensitatea luminii, ci si despre calitatea imaginii, deoarece ambele aspecte sunt foarte importante.
In cazul in care monitorul nu beneficiaza de o luminozitate de calitate, vei resimti un disconfort la nivelul ochilor care vor obosi incercand sa proceseze imaginile redate, iar acest lucru poate provoca probleme medicale.

1.2. Timp de raspuns

In functie de scopul pentru care folosesti acest monitor, timpul de raspuns poate fi cuprins intre 1 si 5 ms. Ca si in cazul unui laptop sau al unui calculator, este extrem de important ca dispozitivul sa raspunda rapid comenzilor si sa proceseze informatiile instant, pentru a evita eventualele blocari sau decalaje.
Pentru a te bucura constant de un dispozitiv in stare buna de functionare, este important sa ii asiguri o mentenanta corespunzatoare. Un specialist in dispozitive electronice poate remedia atat defectiunile care apar la monitoare, cat si pe cele ale desktop-urilor sau ale laptopurilor, deoarece problemele frecvente sunt asemanatoare.

1.3. Freesync sau G-Sync

Freesync si G-Sync sunt doua tehnologii care au rolul de a limita si sincroniza numarul de cadre pe secunda generate de placa video, respectiv de monitor. Prin urmare, este important ca un monitor IPS sa beneficieze de ele pentru a reda o imagine clara si pentru a evita aparitia unui decalaj intre aceasta si sunet, lucru care se poate intampla mai ales in cazul in care vizionezi un film sau joci un joc. Daca apar astfel de probleme, poti apela la un service specializat in reparatia monitoarelor LCD.

Ce inseamna ips

2. Tipuri de activitati la care se poate folosi un monitor IPS

Avand in vedere faptul ca monitoarele IPS ofera imagini clare si naturale, acestea sunt recomandate pentru 2 tipuri de activitati: cele de relaxare si cele profesionale.

2.1. Activitati de relaxare

Activitatile de relaxare la care este obligatorie o imagine de calitate pentru a maximiza experienta sunt gaming-ul si vizionarea filmelor. In acest sens, monitoarele IPS sunt cele mai potrivite, deoarece asigura sincronizarea dintre sunet si imagine prin tehnologiile Freesync si G-Sync. De asemenea, este important sa iei in considerare si o diagonala mare, mai ales in cazul in care obisnuiesti sa te uiti la seriale in mod frecvent.

2.2. Activitati profesionale

ecran ips 1ecan ips 2

In acest caz, monitoarele IPS pot aduce un plus de calitate in cazul unor activitati precum prezentarile video sau in PowerPoint. Mai mult, avantajele unui astfel de display vor iesi in evidenta daca lucrezi direct cu imagini, ca fotograf sau graphic designer.

La ora actuala, monitoarele IPS sunt printre cele mai eficiente dispozitive care ajuta la redarea unor imagini clare si naturale, indiferent ca este vorba despre unele statice sau video. Tehnologia care sta la baza acestor display-uri poate fi intalnita atat la televizoare, cat si la laptopuri sau calculatoare, asadar, daca ai un astfel de device, experienta ta vizuala va fi una deosebita.

Surse foto: envato.com, pinterest.com

0721.540.658