Montarea SSD-ului pe laptop rapid si eficient

Montarea SSD-ului pe laptop rapid si eficient

Montarea SSD-ului pe laptop rapid si eficient

Functionarea unui laptop sau a unui desktop depinde de resursele si de piesele disponibile. In cazul in care acestea nu mai pot face fata sau dispozitivul trebuie sa indeplineasca sarcini suplimentare, este recomandat sa ii pui la dispozitie un element extern.

Exista un upgrade simplu, ieftin si rapid pe care il poti face laptopului tau pentru a-i spori viteza de procesare si anume instalarea unui SSD. Aceasta optiune este foarte viabila pentru laptopurile mai ieftine, acestea primind un boost de viteza fara o investitie prea mare si fara prea mult efort.

1. Ce trebuie sa stii despre montarea SSD in laptop

Un SSD (solid-state drive) este un dispozitiv ce are ca scop stocarea datelor, si utilizeaza memorii cu semiconductori. SSD-urile se deosebesc de HDD-uri prin faptul ca SSD-urile folosesc numai microcipuri. Acestea stocheaza datele in memorii nevolatile, fara sa aiba parti mobile.
SSD-urile sunt mult mai rezistente la socuri, ele avand un pret mai mare, dar timp de acces mai scazut.

1.1 Verificarea porturilor

Inainte de a cumpara un nou SSD, primul lucru pe care va trebui sa il faci este acela de a verifica in manualul laptopului sau pe site-ul fabricantului, tipul si dimensiunile portului pentru SSD. Porturile pot fi de doua feluri si anume SATA sau IDE. De asemenea, pe langa tipul portului, dimensiunile acestuia difera de la laptop la laptop. Majoritatea laptopurilor folosesc porturi de 2.5 inch, dar pe modelele mai subtiri sau mai mici poate fi folosit un port de 1.8 inch. Porturile de 2.5 inch sunt si ele de grosimi diferite, acestea putand fi de 7 sau 9.5 mm. Desi majoritatea laptopurilor folosesc porturi SATA de 2.5, cel mai bine este sa verifici inainte de a cumpara un nou SSD pentru a evita returnarea acestuia catre comerciant.

1.2 Transferul datelor

Pentru a transfera datele de pe HDD-ul vechi pe noul SSD va fi necesara clonarea datelor si stocarea lor. Stocarea se face prin efectuarea unui backup al sistemului si transferul acestuia fie pe un dispozitiv extern, fie intr-un sistem de tipul “data cloud”. Acesta este momentul potrivit si pentru o curatenie printre programe si date. Dezinstaleaza programele si aplicatiile pe care nu le mai folosesti si sterge datele de care nu mai ai nevoie pentru a face loc celor noi si pentru a nu ocupa prea mult spatiu pe nou SSD.

1.3 instalare ssd laptop

2. Metode de montare SSD pe laptop

Pentru a instala un SSD pe laptop se pot folosi mai multe metode:

  • Instalarea SSD-ului portabil;
  • Instalarea SSD-ului intr-un port disponibil;
  • Instalarea SSD-ului in locul HDD-ului;
  • Instalarea SSD-ului eliminand CD-Rom-ul;

2.1 Instalarea SSD-ului portabil

Aceasta metoda nu necesita prea multe batai de cap, singurul lucru de care ai avea nevoie fiind un SSD portabil care se conecteaza simplu si rapid printr-un port USB.

2.2 Instalarea SSD-ului intr-un port disponibil

Majoritatea laptopurilor noi care nu sunt dotate cu un SSD din fabrica, vin totusi cu un slot disponibil pentru instalarea unuia. Daca laptopul tau are un astfel de slot, singurul lucru care mai lipseste este chiar SSD-ul.

2.3 Instalarea SSD-ului in locul HDD-ului

Aceasta metoda se poate folosi la un model de laptop mai vechi care duce lipsa de un port separat pentru SSD. Inlocuirea HDD-ului cu un SSD nu este ceva contraindicat, dar pentru a mari viteza vei sacrifica din spatiul de stocare, SSD-urile nefiind atat de incapatoare ca si HDD-urile.

2.4 Instalarea SSD-ului eliminand CD-ROM-ul

Folosind aceasta metoda, vei sacrifica abilitatea de a citi CD-uri pe laptopul tau, dar este un sacrificiu care merita, avand in vedere ca vei renunta la ceva ce nu mai este necesar pentru a spori viteza. Pentru a duce la bun sfarsit aceasta inlocuire, vei avea nevoie de un adaptor caddy special, in care sa montezi SSD-ul pentru a-l putea instala in vechiul port CD-ROM.

2.4 instalare ssd pe laptop

concluzie adaugare ssd la laptop

Procesul de instalare SSD pe laptop nu este unul foarte complicat si nu necesita aparatura profesionala. Cu toate acestea, daca nu stapanesti bine elementele hardware, ideal este sa apelezi la serviciile unor specialisti in domeniu, care sa te ajute sa dai acest upgrade laptopului tau si sa ii dai un plus de viteza.

Sursa Foto: Envato.com