Placa de sunet – Componenta esentiala a computerelor si a laptopurilor!

Placa de sunet - Componenta esentiala a computerelor si a laptopurilor!

Placa de sunet este o componenta IT esentiala pentru gameri, pentru experții multimedia, dar si pentru userii obisnuiti. Desi nu are o istorie bogata, este una dintre principalele piese ale calculatoarelor, fiind montata atat in unitati de tip desktop, cat si in laptopuri.

In acest articol vei descoperi ce este o placa de sunet si de ce este ea importanta pentru computerul sau pentru latopul tau.

Cuprins

1.Ce este placa de sunet? – Definitie si informatii generale
1.1. Scurta istorie a placii de sunet
1.2. Componentele unei placi de sunet
2. Tipuri de placi de sunet pentru computere si laptopuri
2.1. Placa de sunet integrata sau cipul audio
2.2. Placa de sunet dedicata
2.3. Placa de sunet externa
3.Caracteristicile unei placi de sunet performante
3.1. Suportul pentru sunet surround
3.2. Canalele audio
3.3. Rata de sampling (Sample rate)
3.4. Raportul Semnal – Zgomot (SNR)

1. Ce este placa de sunet? – Definitie si informatii generale

Daca vrei sa imbunatatesti calitatea sunetului computerului sau al laptopului tau sau esti in proces de achizitie a unor noi echipamente IT, te-ai putea intreba de ce este nevoie sa cumperi si o placa audio.

Din fericire, vremurile cand era necesar sa cumperi o placa dedicata pentru un computer nou au trecut, in prezent majoritatea device-urilor avand cipuri audio intregrate in placile de baza, dar mai exista inca situatii in care ar trebui sa iei in considerare achizitia unui astfel de echipament.

Ca o definitie a placii de sunet, se poate spune ca aceasta este un periferic, ce permite unui computer sa trimita informatii catre dispozitive audio, cum sunt boxele sau castile. Pe scurt, acest dispozitiv optional transforma semnalul digital transmis de computer intr-unul analog pentru dispozitivele de ascultare mentionate.

Spre deosebire de procesor si de memoria RAM, placa de sunet nu este o piesa hardware necesara pentru functionarea unui laptop sau a unui computer. La inceput, multe sisteme nu aveau aceasta piesa incorporata, insa, astazi, majoritata placilor de baza, atat in cazul statiilor desktop, cat si in cazul laptopurilor, au cipuri de sunet incorporate.

1.1. Scurta istorie a placii de sunet

Atunci cand laptopurile au cucerit piata, in urma cu mai bine de 20 de ani, acestea aratau ca si cum in aceasi carcasa ar fi coexistat un calculator, o masina de scris, o consola de jocuri si un televizor.

Acest dispozitiv, care azi li se poate parea ciudat copiilor si care poate fi deja expus in muzee, trebuia sa aiba atunci capacitatea de a produce si sunete. O vreme, o mare parte dintre acestea din urma proveneau de la o sursa de pe placa de baza a computerului, de fapt doar cateva bipuri simple si, desi computerul avea posibilitatea de a le schimba frecventa si durata, el nu reusea sa schimbe volumul sau sa creeze alte tipuri de zgomote mai realiste.

Mai tarziu, programatorii au început să creeze muzica cu aceste franturi melodice, cu scopul de a le folosi la primele jocuri care au aparut la acea vreme.

Insa, in timp, calculatoarele au început sa devina din ce in ce mai complexe si au avut nevoie de dispozitive separate pentru a indeplini functii diferite. Placa de sunet s-a nascut din aceasta necesitate. Primele componente dedicate de acest tip au fost initial foarte simple si au oferit numai sunte de 8 biti, cu o frecventa de numai 11 kHz. Astazi, dispozitivele audio ale unui device au capacitatea de a inregistra si reda sunete de până la 32 biti, cu 192 kHz.

1.2. Componentele principale ale unei placi de sunet

Placa de sunet este un dispozitiv preinstalat sau extern al unui sistem de calcul cu proprietati programate si drivere separate, ce au rolul de a controla toate capacitatile audio ale computerului.

Placa de sunet functioneaza ca un procesator audio in ansamblul computerului. Semnalele analoage sau digitale sunt transmise catre acest dispozitiv si sunt interpretate ca algoritmi, care mai apoi sunt tradusi in lungimi de unda, producand un semnal sonic la iesirea din dispozitiv.

Ce mai simpla placa de sunet este o platforma de circuite printate, care foloseste, in mod primar, patru componente pentru a traduce informatiile analoage si digitale:

un procesor de semnal digital (DSP – digital signal processor), care se ocupa cu procesarea tuturor elementelor audio digitale (ecouri, reverberatii, efecte 3D);
un convertor digital – analog (DAC – digital analog converter), care transforma fluxul audio digital in sunet analog, livrat prin portul Line-out;
un convertor analog – digital (ADC – analog digital converter), care transforma undele sonore analoage primite prin intermediul portului Line-in (locul unde se introduce mufa microfonului) in sunet digital;
o interfata ISA sau PCI pentru a face conexiunea cu placa de baza;
diverse conexiuni de intrare si de iesire pentru microfon, boxe sau casti.

Convertoarele folosite intr-o placa de sunet performanta suporta de regula rezolutii mai mari de codare (in mod normal de 18 sau de 20 biti). Unele placi de baza folosesc, in locul ADC si DAC, un asa numit cip codor/decodor (CODEC), care indeplineste ambele functii, tinand loc cu succes unui dispozitiv audio dedicat pentru majoritatea utilizatorilor obisnuiti.

2. Tipuri de placi de sunet pentru computere si laptopuri

Placile de sunet sunt de mai multe tipuri. Daca te referi doar la denumirea standard, acestea ar putea desemna doar modelele interne, care se conecteaza prin slotul PCI sau PCIe la placa de baza a unui computer desktop. Cele concepute pentru laptop au configuratii usor diferite, dar principiul este acelasi.

2.1. Placa de sunet integrata sau cipul audio

Placile de sunet integrate sunt acele dispozitive care sunt inserate direct pe o placa de baza a unui computer sau a unui laptop inca din procesul de fabricatie. Cele mai multe modele moderne au acest dispozitiv inclus si poate fi folosit direct, fara a fi nevoie de o alta operatiune. Adesea, ele au forma unui cip si ofera acelasi tip de conectori externi ca si modelele audio dedicate sau externe.

De cele mai multe ori, placile de sunet integrate sunt suficiente pentru utilizatorul mediu, fara pretentii audiofile.

Exista insa dezbateri daca este sau nu cazul sa se adauge o placa de sunet dedicata, care sa o inlocuiasca astfel pe cea integrata. La intrebarea daca ai sau nu nevoie de o astfel de interventie, raspunsul poate veni din experienta proprie: daca nu folosesti sisteme de boxe 5.1 sau 7.1 sau daca nu inregistrezi sunete muzicale de inalta fidelitate cu ajutorul laptopului sau al computerului, cipul audio inclus in placa de baza este mai mult decat suficient. In caz contrar, ar trebui sa citesti despre celelalte tipuri de echipamente audio.

2.2. Placa de sunet dedicata

Aceste tipuri de periferice audio sunt vandute sub forma unor placi separate, ce se pot conecta la placa de baza prin porturile PCI, PCI Express sau FireWire, in functie de model. In majoritatea cazurilor, cand iti doresti o experienta audio superioara, cel mai probabil vei apela la acest tip de echipament.
Totusi, ar trebui sa iei in considerare si faptul ca nu te vei putea bucura de beneficiile unei astfel de plăci de sunet dedicate decat daca ai si echipamente acustice de inalta fidelitate pentru redare audio, care, adesea pot fi destul de scumpe, aspect mai putin luat in calcul de catre “entuziastii grabiti”. Daca folosesti o pereche simpla de boxe de computer sau niste casti normale nu prea are sens sa treci la un astfel de dispozitiv.
Dar, atunci cand vrei sa-ti transformi casa intr-un mini studio, unde sa te ocupi cu inregistrari de fidelitate inalta sau daca esti un audiofil inrait, care poate face diferenta intre modul de redare al unor note muzicale, fara o astfel de placa audio nu iti vei indeplini scopurile acustice.

2.3. Placa de sunet externa

Placile de sunet externe sunt, pe scurt, dispozitive audio dedicate, care sunt plasate in afara unitatii centrale a computerului. Conectarea cu placa de baza se face prin intermediul porturilor USB.
Adesea, acestea sunt modelele de placi de sunet dedicate pentru laptopuri, deoarece instalarea unui model clasic, intern, nu ar fi posibila altfel intr-o carcasa compacta, unde spatiul este deja aglomerat. Acesta este de altfel si motivul pentru care trebuie sa efectuezi regulat cate o curatare a laptopului, pentru a evita neplacerile cauzate de supraincalzire.
Deci, daca vrei sa montezi, alaturi de alte componente ale laptopului, o placa de sunet performanta, aceasta este alegerea potrivita.

3. Caracteristicile unei placi de sunet performante

Placile de sunet sau cipurile integrate au diverse caracteristici. Toate sunt concepute pentru a varia volumul, pentru a accesa modul silentios si pentru a mixa sunetele in diverse moduri.

Caracteristicile placilor de sunet pot fi ajustate din sistemul computerului sau de cel al laptopului, fie cu programe dedicate, fie din soft-ul de operare. Modelele noi au, de regula, propriile programe, care ofera si functii complexe de control al sunetului si o multime de alte optiuni, care pot intra chiar in sfera profesionala.

3.1. Suportul pentru sunet surround

Acesta este primul lucru pe care ar trebui sa-l verifici daca te gandesti la achizitia unei placi de sunet dedicate.

Placile de sunet moderne ofera suport pentru sunet surround pe 5.1 sau chiar pe 7.1 canale, precum si functii EAX (Environmental Audio Extensions), ce au rolul de a crea o ambianta cat mai reala in jocurile video, prin simularea decorului audio din exterior.

Astfel, poti conecta la computer pana la 7 boxe, plus un subwoofer, care vor oferi o experienta audio 3D imersiva, realista. Acestea pot fi folosite si pe post de componente pentru laptop, in cazul in care exista o placa de sunet dedicata /externa performanta.

3.2. Canalele audio

Ca sa intelegi mai bine ce inseamna canale audio, trebuie doar sa te gandesti ce nivel de sunet vrei sa-ti ofere placa de sunet. Daca tot ce iti doresti este “sa se auda bine”, cel mai probabil un echipament cu 2 canale va fi suficient. Daca pretentiile tale cresc si vrei sa auzi perfect si sunetele joase, cum este cazul basilor, atunci trebuie sa cauti un device cu 2.1 canale (cifra de dupa punct reprezinta denominarea subwooferului).

Atunci cand vine deja vorba despre sunetul 3D, surround, placile de sunet cu 5.1 sau chiar cu 7.1 canale sunt ideale pentru ceea ce ai nevoie. De asemenea, o placa de sunet cu mai multe canale este alegerea potrivita daca ai de gand sa o conectezi la un sistem audio profesional.

3.3. Rata de sampling (Sample rate)

Rata de sampling sau viteza de citire in domeniul sunetului reprezinta numarul de mostre audio, ce pot fi exprimate intr-un interval de timp egal cu o secunda. Acest indicator se masoara in Hz sau kHz (1 kHz = 1000 Hz). De exemplu, 44100 de franturi de sunet pe secunda pot fi exprimate fie ca 44100 Hz, fie ca 44.1kHz.

Lungimea de banda este diferenta dintre cea mai inalta si cea mai joasa frecventa, pe care le poate emite un flux audio. Rata de sampling determina frecventa audio maxima, ce poate fi reprodusa de un dispozitiv.

In teorie, frecventa maxima, ce poate fi emisa, este jumatate din rata de sampling. In practica insa, limita este ceva mai mica, astfel ca zonele superioare reale ale frecventei maxime ale unei rate de sampling de 44100 Hz sunt ceva mai mari de 20000 Hz, dar sub 22050 Hz.

Daca isi doresti un sunet de calitate, cei mai multi audiofili iti vor recomanda sa cauti o placa de baza cu rate de sampling foarte inalte. Dar, in general, astfel de dispozitive nu vor “suna” prea diferit de cele cu doar 44 sau 48 kHz decat daca folosesti boxe audio sau casti din gama profesionala.

3.4. Raportul Semnal – Zgomot (SNR)

Raportul dintre semnal si zgomot (SNR – Signal to Noise Ratio) al unei placi audio poate da indicii bune despre calitatea generala a sunetelor pe care le produce.

SNR este o unitate de masura folosita pentru compararea nivelului unui semnal bun cu cel al zgomotului de fond. Ea este definita astfel ca un raport intre puterea semnalului si cea a sunetelor de fundal, adesea fiind masurata in decibeli.

Un raport mai mare decat 1 indica ca exista mai mult semnal decat zgomot de fond. Cele mai multe placi de sunet au un indice SNR ce variaza intre 80 si 130 dB. Rapoartele mai mari semnifica un sunet de o mai buna calitate.

Totusi nu exista niciun indice SNR minim necesar pentru o placa audio. Acesta este doar un indicator ce compara diverse modele in ceea ce priveste calitatea sunetului.
In concluzie, placa de sunet este azi, intr-o lume din ce in ce mai virtuala si mai centrata pe multimedia, o necesitate pentru orice laptop sau computer desktop noi. Aceste echipamente nu mai sunt folosite, ca in trecut, doar pentru munca, ci, din ce in ce mai des, pentru jocuri, pentru relaxare sau chiar pentru vizionarea filmelor, datorita sunetului excelent pe care il pot produce.
Sursa foto: shutterstock.com

0721.540.658