Placă video dedicată sau integrată – Care este cea mai bună variantă pentru laptopul tău?
Când cumperi un laptop nou, cea mai dificilă alegere este legată de tipul de placă video (integrată sau dedicată) disponibilă în sistem. Majoritatea cumpărătorilor tind să aleagă un model care are un preț avantajos și care generează mai puțină căldură în momentul în care este utilizat, iar aceste caracteristici îi corespund unei plăci integrate. Însă, există diferențe fundamentale între cele două tipuri de plăci video, așa că, în continuare, vei afla care sunt avantajele și dezavantajele fiecăruia.
Cuprins
1. Placă video dedicată vs. integrată
Alegerea dintre o placă video integrată și una dedicată este cea mai importantă atunci când vine vorba despre achiziționarea unui laptop și este, în același timp, și cea mai dificilă. De fapt, este posibil să nici nu știi care sunt diferențele dintre cele două, așa că este bine să afli principalele avantaje și dezavantaje ale acestora.
Placa video integrată nu are propriul cip (sau „procesor”), dar utilizează RAM-ul sistemului și CPU-ul acestuia. În schimb, placa video dedicată are propriul procesor, cunoscut sub numele de GPU (unitate de procesare grafică) și memorie RAM individuală.
În acest context, s-ar putea să auzi și un alt termen, acela de „placă grafică discretă”, însă „discret” și „dedicat” înseamnă același lucru, deci există doar cele două tipuri de plăci menționate anterior. În funcție de nevoile tale, trebuie să ții cont de plusurile și minusurile pe care le oferă cele două plăci video.
1.1. Placă video dedicată
O placă video dedicată are propria sursă de memorie, independentă de memoria RAM a sistemului. De exemplu, dacă computerul are o placă video Nvidia GeForce RTX 2060 cu 6 GB memorie video, aceasta din urmă este complet separată de memoria sistemului. Dacă folosești device-ul pentru diverse activități solicitante, precum jocuri de ultimă generație sau proiectare grafică profesională, atunci o placă dedicată este, cu siguranță, cea mai bună opțiune pentru tine.
Cu toate acestea, există câteva dezavantaje ale plăcii video dedicate, aceasta putând genera multă căldură, dacă nu ai un ventilator bun sau un design potrivit, iar GPU se va încălzi cu atât mai repede, cu cât îl utilizezi mai mult. Acest lucru poate fi remediat într-o oarecare măsură dacă ai un laptop cu ventilatoare single sau duale și carcasă cu multiple orificii de aerisire. În cazul în care vrei să controlezi și mai mult temperatura device-ului, poți utiliza și suporturi speciale de răcire.
De asemenea, sunt disponibile plăci comutabile, care oferă posibilitatea de utilizare a GPU atât ca o placă integrată, cât și ca una dedicată. Când editezi un document sau navighezi pe internet, placa trece pe modul integrat, iar atunci când rulezi un joc performant sau urmărești un film pe Blu-Ray, aceasta va funcționa ca o placă dedicată. Astfel, performanța va crește, iar durata bateriei va scădea.
1.2. Placă video integrată
Conform celor menționate anterior, o placă video integrată nu utilizează propria memorie RAM, ci se bazează pe cea a sistemului. Aceasta va folosi memoria disponibilă pentru procesele grafice, ceea ce înseamnă că sistemul tău poate încetini în urma unei activități intense, precum redarea videoclipurilor cu rezoluție mare.
Placa video integrată are și câteva avantaje, mai exact are un preț avantajos, ceea ce face ca și laptopul să devină mai accesibil din punct de vedere financiar. Acest lucru te poate ajuta pentru că, astfel, vei putea achiziționa și alte echipamente, cum ar fi un ecran mai mare sau un procesor mai rapid. Plăcile video integrate au o putere mult mai mică decât cele dedicate, ceea ce crește durata de viață a bateriei, reducând, totodată, și cantitatea de căldură generată.
Dacă vei folosi computerul pentru procesarea grafică rulată (software de editare, jocuri video simple), atunci o placă video integrată îți va satisface nevoile de bază. Aceasta ți-ar permite să joci jocuri 2D, să desfășori diverse activități de birou, să navighezi pe internet sau să vizionezi videoclipuri. Tot ce trebuie să faci este te asiguri că ai toate setările grafice personalizate, pentru a evita o eventuală încetinire a soft-ului.
2. Ce tip de placă video este potrivită pentru laptop?
Alegerea plăcii video potrivite pentru laptopul tău va depinde foarte mult de modul în care vrei să-l utilizezi. Dacă îți dorești o performanță de bază, pentru jocuri video sau videoclipuri, placa integrată este ideală pentru tine.
În cazul în care munca ta presupune realizarea ilustrațiilor, a animațiilor sau editarea video, vei avea nevoie de un GPU care să poată țină pasul cu astfel de solicitări. Randamentul unei plăci video depinde și de celelalte componente ale PC-ului, cum ar fi unitatea de stocare (viteza cu care este citită informația), care poate încetini tot procesul.
Acestea fiind spuse, ia în considerare toți factorii – buget, utilitate și performanță – înainte de a alege un laptop sau o placă video. Cu cât te documentezi mai mult cu privire la toate aspectele ce țin de performanța generală, cu atât vei reuși să alegi un device mai potrivit.