Placa de retea: ce este, cum se monteaza si care este procesul de mentenanta?
Un laptop sau un desktop poate fi integrat intr-o retea prin care comunica si cu alte dispozitive de acest gen prin cateva sisteme interne si externe.
In ceea ce priveste dispozitivele externe, acestea se bazeaza pe cabluri si routere care asigura accesul la internet si, in acelasi timp, permit laptopurilor sau desktopurilor sa comunice intre ele facilitand partajarea de fisiere si accesul la anumite documente comune. Astfel de retele se pot intalni in sediile de companii unde angajatii au nevoie de acces la fisiere de interes comun si trebuie sa comunice intre ei intr-un mod cat mai rapid si eficient. De asemenea, puteau fi intalnite retele de acest fel si la inceputul anilor 2000 printre utilizatorii casnici, in cartierele care aveau acces la internet printr-un provider unic care, atunci, putea oferi accesul la un numar limitat de utilizatori.
Referitor la dispozitivele interne, placa de retea este componenta hardware care permite unui laptop sau unui desktop sa functioneze in relatie cu alte dispozitive. Aceasta trebuie sa fie sustinuta si de un software corespunzator care sa permita un rulaj rapid si o functionare buna.
Cu toate acestea, pentru a intelege modul in care functioneaza si rolul pe care il indeplineste, trebuie stabilit ce este placa de retea, cum se monteaza aceasta, dar si ce trebuie sa fie facut pentru o mentenanta buna.
- 1.Ce este placa de retea?
- 1.1. Care sunt caracteristicile unei placi de retea?
- 1.2. De cate feluri este o placa de retea si cum poti afla ce model are dispozitivul tau?
- 1.3. Cu ce viteze ruleaza o placa de retea?
- 2.Cum se instaleaza placa de retea?
- 2.1. Pozitionarea placii de retea
- 2.2. Instalarea driverului corespunzator
- 2.3. Stabilirea conexiunii
- 3.Sfaturi de mentenanta pentru placa de retea
- 3.1. Curatarea ocazionala
- 3.2. Update-ul driverului
- 3.3. Mentinerea cablurilor intr-o pozitie cat mai dreapta
1. Ce este placa de retea?
Placa de retea, prin definitie, este un circuit imprimat ce faciliteaza comunicarea dintre dispozitivul in care este montata (laptop sau desktop) si reteaua din care face parte acesta. Pe suprafata ei sunt pozitionate toate componentele electronice care asigura conectarea dispozitivului la retea si comunicarea cu aceasta. In cele mai multe cazuri, placa de retea este montata intr-un spatiu special destinat, care apare pe placa de baza a dispozitivului.
Vizual, aceasta are forma unei placi cu cablaj imprimat si este una dintre cele mai importante componente de laptop sau desktop.
1.1. Care sunt caracteristicile unei placi de retea?
O placa de retea are un identificator unic, astfel incat sa poate fi localizata indiferent de locul din care activeaza.
In ceea ce priveste comunicarea dintre placa si retea, aceasta se face cu ajutorul unei conexiuni seriale, ceea ce inseamna ca bitii se transmit unul cate unul si printr-o conexiune paralela pentru comunicarea cu dispozitivul, ceea ce presupune transmiterea mai multor biti simultan.
De asemenea, placa de retea se caracterizeaza prin faptul ca este capabila sa utilizeze fie una, fie mai multe tehnici, astfel incat sa indice disponibilitatea pachetelor de transferat.
1.2. De cate feluri este o placa de retea si cum poti afla ce model are dispozitivul tau?
Placa de retea poate fi de 3 feluri. Aceasta clasificare se face in functie de modul in care este montata in dispozitiv.
Cel mai frecvent, se pot intalni placi de retea incorporate direct in placa de baza. Sunt foarte des utilizate pentru desktopuri.
Un alt tip de placa de retea este placa dedicata, care functioneaza tot cu ajutorul placii de baza. In schimb, ele sunt piese independente si trebuie sa fie montate manual in slot-urile ISA, PCI, PCIe. In cazul laptopurilor, se pot monta placi de retea si in slotul PCMCIA.
Mai exista, de asemenea, si placi de retea externe, care se conecteaza la dispozitive cu ajutorul conexiunilor Bluetooth sau USB.
Pentru a afla ce placa de retea este instalata pe dispozitivul tau, in cazul in care este vorba de un sistem de operare de tip Windows, nu trebuie decat sa dai click pe „Control Panel”, sa accesezi sectiunea „Device Manager” si sa alegi din meniu subsectiunea „Network Adapters”. In cazul altor dispozitive, poti afla modelul placii de retea verificand inscriptiile din lateralul laptopului sau de pe spatele desktop-ului.
1.3. Cu ce viteze ruleaza o placa de retea?
Placa de retea are mai multe viteze cu care poate rula. Acestea determina si modul in care ruleaza, dar si gradul cu care acestea corespund anumitor dispozitive. Viteza placilor de retea se masoara in megabiti pe secunda (mbit/s) si reprezinta cantitatea maxima de date pe care o pot transfera in intervalul de timp prestabilit. Astfel, exista 4 viteze:
– 10 Mbit/s (caracteristica primelor placi de retea si modelelor vechi);
– 100 Mbit/s (cea mai populara viteza intalnita atat la laptopuri, cat si la desktopuri);
– 1000 Mbit/s (caracteristica pentru placile de retea nou dezvoltate);
– Mai mult de 1000Mbit/s (viteza specifica placilor profesionale).
2. Cum se monteaza o placa de retea?
Pentru a monta o placa de retea, trebuie sa fie respectate cateva indicatii. In acest fel, se asigura un montaj corespunzator, ceea ce permite functionarea acesteia in parametri optimi si nu apar probleme in ceea ce priveste viteza sau modul de functionare.
De asemenea, trebuie sa fie avut in vedere tipul de placa, deoarece aceasta poate fi cablata sau wireless.
In plus, o placa de retea necesita si un driver potrivit, care sa ajute la functionarea ei in software-ul dispozitivului pe care este instalata. Montarea sau eventualele reparatii ale placii de retea se pot face si la o firma de depanare, astfel incat sa se asigure interventia unui specialist.
2.1. Pozitionarea placii de retea
In primul rand, este necesara montarea placii de retea din punct de vedere tehnic. Sarcina nu este una complicata, daca placa de retea este incorporata in placa de baza, fiind necesar un singur montaj, dar cu aceleasi indicatii.
In schimb, in cazul unei placi de retea independente, este necesara pozitionarea acesteia si montajul in slotul corespunzator. Astfel, aceasta se poate instala intr-unul dintre sloturile ISA, PCI, PCIe sau PCMCIA, daca placa este destinata unui laptop. Se recomanda apelarea la un profesionist pentru orice fel de interventie manuala, deoarece acesta are abilitatile si ustensilele necesare pentru o astfel de operatiune.
2.2. Instalarea driverului corespunzator
Driverul asigura comunicarea dintre componenta hardware si componenta software. Astfel, placa de retea are nevoie de un driver potrivit modelului si este necesara configurarea acesteia.
Pentru placile de retea mai vechi, driverul era disponibil pe un CD care venea la pachet cu placa achizitionata. In schimb, ca urmare a modernizarii dispozitivelor tehnologice si renuntarii la CD-uri, driverele sunt disponibile direct online si pot fi descarcate foarte usor. Este important ca acestea sa fie achizitionate cu licenta si trebuie evitate variantele disponibile gratuit pe site-uri nesigure, deoarece pot fi drivere necorespunzatoare, care impiedica functionarea placii de retea in parametri optimi.
2.3. Stabilirea conexiunii
Finalizarea montajului placii de retea presupune stabilirea conexiunii dintre placa si reteaua corespunzatoare. Astfel, este nevoie de acces la urmatoare informatii:
– IP;
– Network mask;
– Gateway address;
– DNS address.
Inainte de a seta aceste adrese, trebuie sa fie conectat cablul de retea. De asemenea, configurarea datelor se poate face in mod automat daca reteaua beneficiaza de un server DHCP. In caz contrar, configurarea acestora trebuie sa fie facuta pentru fiecare in parte.
Configurarea este un proces care dureaza aproximativ 20 de minute, in cazul in care nu sunt alte probleme cu dispozitivul sau cu placa de retea.
3. Sfaturi de mentenanta pentru placa de retea
Functionarea corespunzatoare a unei placi de retea depinde si de mentenanta. Aceasta are nevoie de un proces continuu de supraveghere care sa identifice potentiale probleme atat la nivelul componentei hardware, cat si la nivelul componentei software.
Chiar daca este important ca dispozitivul intreg sa aiba parte de o mentenanta buna, placa de retea are nevoie de atentie individuala. Pentru acest lucru, se pot lua in considerare cateva sfaturi care ajuta la o mentenanta buna, dar faciliteaza atat identificarea eventualelor defectiuni, cat si evitarea problemelor care se pot agrava in cazul in care nu sunt rezolvate in timp util.
3.1. Curatea ocazionala
Ca orice piesa hardware din sistemul unui laptop sau al unui calculator, placa de retea necesita o curatare ocazionala. Aceasta poate aduna praf, ceea ce este daunator pentru modul de functionare al acestei piese.
Pentru a avea parte de un rezultat bun si minutios, se recomanda apelarea la un serviciu de curatare laptop, astfel incat fiecare piesa sa fie intretinuta corespunzator. In acelasi timp, se evita problemele cauzate de supraincalzire, acesta fiind unul dintre principalele semne ca dispozitivul nu a mai fost curatat de mult timp.
3.2. Update-ul driverului
Pentru driverele placilor de retea, trebuie sa fie facut cate un update la o anumita perioada de timp. In acest fel, se asigura mentinerea unei comunicari eficiente intre software si hardware, dar si implementarea eventualelor imbunatatiri pe care furnizorul de software le face driverului.
Driverul poate fi setat astfel incat sa isi faca update-urile in mod automat, atat timp cat dispozitivului i se asigura conexiunea la internet. In cazul in care nu este setat update-ul automat, se recomanda consultarea unor versiuni noi ale driverului la o anumita perioada de timp.
3.3. Mentinerea cablurilor intr-o pozitie cat mai dreapta
In cazul retelelor mai vechi, care functioneaza cu conexiuni prin cablu, procesul de mentenanta presupune atentie si pentru acestea. Astfel, cablurile trebuie sa fie pozitionate cat mai drept. In caz contrar, pot aparea diferite rupturi care duc la imposibilitatea utilizarii acestora.
Prin urmare, placa de retea joaca un rol fundamental in stabilirea conexiunilor externe ale dispozitivului. De aceea, are nevoie de o instalare corespunzatoare si o mentenanta regulata.
Sursa foto: Envato.com.