Probleme ale hard disk-urilor ce pot sa apara de-a lungul utilizarii lor

Hard disk desfacut in service pentru recuperare date HDD

Hard disk-ul este una din componentele cheie ale computerelor. De fapt, fara el nu ai putea utiliza calculatorul sau laptopul. Aici este sediul tuturor datelor si fisierelor cu care lucrezi, fie ca este vorba de jocuri sau de documente. Chiar sistemul de operare este instalat si ocupa spatiu aici.

Din pacate, nici hard disk-urile, nici chiar modelele mai avansate actuale, SSD-urile (acronimul de la Solid State Disk), nu sunt scutite de probleme si se poate intampla sa se defecteze sau sa nu mai functioneze deloc. Astfel, exista sanse destul de mari, in functie de modul de operare dar, intr-o anumita masura, si de ghinion, de a ramane fara datele stocate.

Multi nu se gandesc la aceasta posibilitate si nu prea acorda o atentie deosebita securitatii hard disk-urilor decat atunci cand este prea tarziu si ceva a inceput sa nu mearga.

In acest articol vei afla cateva detalii despre cele mai comune probleme, simptome si posibilitati de reparare a hardisk-urilor unui laptop sau computer.

1. Simptome ale unui hard disk defect care ar trebui sa te alarmeze

Un hard disk poate sa “pice” gradual, in timp, sau totul se poate petrece dintr-o data, in mod catastrofal, lasandu-te fara posibilitatea de a mai recupera datele pe care le aveai stocate pe el. De multe ori, insa, exista cateva semne prevestitoare care trebuie sa te puna pe ganduri si sa te faca sa apelezi din timp la un centru de reparatii (service) laptop si depanare calculatoare(PC) unde specialistii pot diagnostica la timp problema.

Printre simptomele comune ale unui hard disk potential defect se pot enumera:

Sunete neobisnuite sau stridente

Daca observi dintr-o data ca laptopul sau computerul tau emite unele zgomote ciudate atunci cand porneste sau in timpul utilizarii normale, exista o posibilitate semnificativa ca una sau mai multe componente mecanice din interiorul hardului sa functioneze defectuos. Tehnologia prin care au fost construite hard disk-urile (spre deosebire de SSD-uri care nu contin componente mobile) presupune existenta unui motoras care roteste platanele cu viteze ce pot varia de la 5.400 rpm la 10.000 rpm. Deasupra acestui veritabil disc se afla un cap cititor care are rolul de a accesa sau salva noi date pe suprafata lui.

Uneori, capul cititor se poate defecta, fie datorita uzurii, fie datorita unor socuri la care a fost supus laptopul sau computerul, iar acest lucru poate duce la deteriorarea permanenta a discului. Ai putea auzi zgomote precum caraituri sau scartaituri si uneori iti pot aparea ecrane albastre cu erori pe ecran. Cand apar aceste semne este indicat sa te duci cat mai repede la un service pentru solicita recuperarea datelor HDD inainte sa fie prea tarziu si sa le pierzi definitiv.

Fisiere corupte sau pierdute

Un alt semn al unui hard disk “pe duca” sunt anumite fisiere care devin inaccesibile. De exemplu nu mai poti accesa pozele pe care le aveai pe laptop sau alte file. De notat ca pot fi si alte cauze care sa duca la astfel de simptome. De exemplu, virusii informatici pot avea un efect similar, la fel cum o pot face si unele erori de software. De regula, insa, programele care se opresc neasteptat sunt un indicator ca ar trebui sa iei masuri din timp pentru a evita o pierdere a datelor.

Blocari sau “inghetari” ale laptopului care se intampla la intervale diverse

Chiar si la un laptop nou se mai poate intampla o blocare uneori. Insa, daca fenomenul se intampla des, acesta poate fi un semn destul de sigur ca hard disk-ul tau se apropie de finalul vietii. Daca la aparitia acestui semn resetarea si restartarea device-ului nu rezolva problema, ar trebui sa iei in considerare o posibilitatea unei defectiuni complete ce poate surveni in cel mai scurt timp.

Sectoare “bad”

Hard disk-urile sunt construite din sectoare ce au, de regula, o capacitate de 4096 bytes. Uneori, unele din aceste mici sectoare se pot defecta – fenomen ce poarta denumirea de “bad” si care poate fi de doua tipuri: hard si soft. In cazul primului, vestea proasta e ca device-ul este deteriorat fizic, iar in cazul celui din urma este vorba doar de o eroare de software care poate fi remediata printr-o reformatare. Identificarea acestor probleme se poate face chiar prin uneltele de scanare oferite de programul de operare Windows.

2. Principalele tipuri de probleme ale unui hard disk de laptop sau de computer

Durata de viata a unui hard disk depinde de mai multi factori. Unele modele pot dura chiar si peste 5 ani chiar daca sunt folosite intensiv zilnic. Altele pot pica cand ti-e lumea mai draga doar la cateva luni sau ani de la achizitionare si chiar daca uzura lor nu a fost prea puternica.

Iata care sunt principalele probleme ale unui hard disk de laptop sau de computer:

Defectarea capului cititor

Asa cum ai vazut mai sus, aceasta problema se poate intampla din cauza uzurii acestei piese care are contacte repetate cu suprafata discului. Cu ani in urma, aceasta era o problema destul de frecventa, insa noile tehnologii de detectare a miscarii integrate in modelele noi au rolul de a proteja aceasta componenta atunci cand “simt” o miscare brusca.

Totusi, este bine sa nu-ti supui laptopul la socuri sau la miscari bruste si, cu atat mai putin, la lovituri, tocmai pentru a evita astfel de neplaceri.

Defectiunile mecanice

Acestea se pot intampla cand una din partile mobile, altele decat capul de citire-scriere, din interiorul hard disk-ului pica. Se poate intampla sa se defecteze motorasul sau un rulment fin.

Defectiunea mecanica este una din cele mai frecvente probleme dar, atat timp cat suprafata discului sau platanele nu sunt deteriorate, mai exista sperante de a reusi repararea HDD-ului laptopului la un service specializat.

Defectiunile “logice”

Termenul “logic” se refera doar la datele de pe un HDD care pot deveni inacesibile dupa ce au suferit unele modificari din cauza unor anumite motive. Asta inseamna ca ele sunt inca existente, intacte, dar ca nu pot fi accesate in mod normal deoarece metoda de citire a fost compromisa.

Cauzele acestei defectiuni pot fi de multe ori o eroare de firmware si, desi este una din cele mai rare probleme ale unui hard disk, ea poate fi usor remediata.

Iata, deci, cateva informatii utile despre modul in care te poti trezi cu un hard disk defect, iar avand aceste date poti sti mai bine cum sa reactionezi la problemele care apar si sa incerci recuperarea datelor importante. Totusi, pe langa celelalte precautii pe care trebuie sa le ai in utilizarea device-urilor tale, este indicat sa faci la intervale regulate cate un backup al fisierelor importante.

Sursa foto: shutterstock.com

0721.540.658