Procesor AMD – Tot ce trebuie sa stii despre aceste modele

procesor amd tot ce trebuie sa stii despre acestea

Multe etape au trebui sa fie parcurse si multi inventatori si-au adus contributia prin noile tehnologii pe care le-au creat pentru a se ajunge la fabricarea in masa de microprocesoare.

Daca in 1823 baronul Jons Jackob Berzelius nu ar fi descoperit siliciul (Si), care astazi este componenta de baza in fabricarea lor, azi poate nu am fi discutat despre procesoare.
Daca Nikola Tesla nu ar fi inventat circuitele electrice logice sau comutatoarele in 1903, procesoarele nu ar mai fi avut un principiu de baza al functionarii.
Daca John Bardeen, Walter Brattain si William Shockley nu ar fi inventat primul tranzistor in 1949, componenta de baza a unui procesor, acestea nu ar fi avut cum functiona, la fel cum s-ar fi intamplat daca Robert Noyce de la Fairchild Semiconductor si Jack Kilby de la Texas Instruments nu ar fi pus in practica conceptul de circuite integrate sau microcip, gandit teoretic de catre inginerul britanic Geoffrey Dummer.

Toate acestea ar fi fost inventate si poate folosite disparat in diverse proiecte daca nu ar fi existat gigantul tehnologic IBM care sa le produca in masa in mod automatizat si sa le integreze in primele computere destinate comercializarii publice.

Procesoarele sunt cea mai interesanta componenta hardware din computerul, laptopul sau telefonul tau inteligent. Au o istorie bogata, datand inca din 1971, cand a fost creat primul microprocesor disponibil comercializarii, modelul Intel 4004. Dupa cum iti poti imagina, de atunci, tehnologia s-a imbunatatit considerabil, astazi putand sa optezi intre multe modele, cum sunt si cele de la AMD, despre care poti afla mai multe in continuare.

1.Procesoarele – o revolutie tehnologica cu impact major
1.1. Ce este un procesor si la ce serveste
1.2. Aparitia primelor procesoare AMD
2.Procesoarele AMD, in continua dezvoltare – Cum tin pasul cu evolutia tehnologica
2.1. Ce este AMD si cum a aparut acest brand?
2.2. Evolutia procesoarelor AMD
2.3. Ce trebuie sa stii despre modelele AMD Ryzen
3.Exemple de cele mai bune tipuri de procesoare AMD
3.1.Unele dintre cele mai bune procesoare AMD pentru jocuri
3.2. Unele dintre cele mai apreciate procesoare AMD pentru laptop

1. Procesoarele – o revolutie tehnologica cu impact major

Lumea de astazi nu ar putea fi la fel fara procesoare. Acestea isi au locul pretutindeni in viata umanitatii, in economie, in tehnologiile care sunt utilizate zilnic, de la laptopul sau telefonul inteligent si pana la cele mai noi programe spatiale.

Procesoarele de azi calculeaza si executa un numar inimaginabil de operatiuni si comenzi in fiecare milisecunda, tinand in miscare toate masinariile inteligente.

1.1 Ce este un procesor si la ce serveste

Procesorul este un dispozitiv electronic in miniatura care contine circuitele de aritmetica, logica si control necesare pentru a indeplini functiile unitatii centrale de procesare a unui calculator digital. De fapt, acest tip de circuit integrat poate interpreta si executa instructiuni ale programului, precum si gestionarea operatiilor aritmetice.

Denumit si „procesor central” sau „microprocesor”, prescurtat CPU (din englezescul Central Processor Unit), acesta reprezinta unitatea centrala de calcul a computerului.

Procesorul unui computer se ocupa de toate instructiunile pe care le primeste de la componentele hardware si software care ruleaza pe computer.

Procesorul este adesea denumit „creierul computerului”. Cu toate acestea, este mai indicat sa te referi la software ca la „creier” si la aceasta componenta ca la un calculator foarte eficient. Acesta este foarte bun la numere, dar daca nu ar exista software-ul care sa-i dea instructiuni, acesta nu ar sti sa faca nimic altceva.

Procesorul este, de obicei, patrat, cu un colt marcat pentru a te asigura ca este introdus corect in socket-ul (spatiul) lui special de pe placa de baza. Pe partea inferioara a cipului se afla mai multi conectori metalici, care se conecteaza la fiecare dintre orificiile corespunzatoare din locul unde este pus.

De asemenea, de-a lungul anilor, pe placile de baza au existat mai multe tipuri de sloturi. Fiecare spatiu de acest tip accepta doar anumite procesoare si fiecare dintre acesta are propriul design unic al modului in care sunt dispusi conectorii.

Functia principala a procesorului este de a prelua comenzi de la componentele periferice (tastatura, mouse, imprimanta etc.) sau un program de computer si de a interpreta cerintele acestei comenzi. Transmite, apoi, informatii spre a fi afisate pe monitor sau indeplineste sarcina solicitata de respectivul element de intrare.

1.2 Aparitia primelor procesoare AMD

Procesoarele au trecut prin multe schimbari in cei cativa ani de cand Intel a iesit pe piata cu primul model. Gigantul tehnologic IBM a ales modelul 8088 de la Intel pentru a fi creierul primului computer destinat comercializarii. Aceasta alegere este cea care facut ca Intel sa fie liderul momentului al pietei procesoarelor comerciale.

O perioada de timp, Intel a ramas liderul si al dezvoltarii microprocesoarelor. In timp ce concurentii mai noi si-au dezvoltat propriile tehnologii pentru propriile procesoare, Intel continua sa ramana mai mult decat o sursa viabila de noi tehnologii pe aceasta piata, dar inceputul unei noi companii concurente se anunta deja.

Intrarea AMD pe piata procesoarelor x86 a inceput la inceputul anilor 1980, in urma unui acord intre IBM si Intel. La acea vreme, IBM era unul dintre cei mai mari producatori de computere din lume si, probabil, cel mai automatizat. Acesta a deliberat cu privire la mai multe modele diferite de procesor pentru a le folosi in produsele sale viitoare cand a intrat in negocieri cu Intel. In cazul in care Intel castiga contractul, ar fi asigurat o comanda masiva pentru aceste componente folosite in computerele compatibile cu IBM.

Totusi, IBM era ingrijorat de faptul ca numarul mare de procesoare de care avea nevoie ar depasi capacitatile de productie ale oricarui producator unic, astfel incat angajatii gigantului au solicitat companiei Intel sa licentieze tehnologia sa producatorilor, terti pentru a asigura un volum total suficient de procesoare. Intel, nevrand sa piarda contractul cu IBM in favoarea unui potential concurent, a fost de acord cu conditiile impuse in 1981.

In urma acordului, AMD a inceput sa produca clone identice autorizate ale procesoarelor 8086 ale Intel in 1982.

Compania AMD s-a concentrat, inca de la infiintarea sa, in 1969, pe producerea de microprocesoare si componente de computer similare. Initial, compania a produs doar sub licente de proiectare a procesoarelor de la alte companii, precum Fairchild Semiconductor.

Desi a inceput sa produca si alte componente de PC dezvoltate in intregime de inginerii proprii, la inceput, AMD nu a produs un procesor proiectat in regie proprie cativa ani buni pana la acordul IBM – Intel din 1982. De aici inainte, lucrurile aveau sa se schimbe.

2. Procesoarele AMD, in continua dezvoltare – Cum tin pasul cu evolutia tehnologica

La fel ca primele procesoare AMD 8086 produse, al doilea procesor x86 al AMD a fost modelul AM286, tot o clona licentiata a modelului Intel 80286. Desi cipul era identic din punct de vedere arhitectural, avea un avantaj fata de omologul sau Intel: viteze mai mari ale frecventei. Atunci cand Intel a plafonat 80286 la 12,5 MHz, AMD a impins modelul procesorului sau AM286 pana la 20 MHz.

Daca frecventele de mai sus ti se par hilare fata de ceea ce pot face procesoarele din prezent, este bine sa tii cont ca asta se intampla inca in anii ‘80-‘90.

2.1 Ce este AMD si cum a aparut acest brand?

Prescurtarea din denumirea producatorului de procesoare AMD provine de la Advanced Micro Devices. Compania a fost fondata la data de 1 mai 1969 de catre Jerry Sanders.
Firma a continuat sa produca tipuri de astfel de componente sub licenta Intel o perioada de timp, pana cand a decis sa mearga pe propria cale de dezvoltare, adoptand o linie de produse cu elemente unice, chiar daca era inca sub imperiul licentei Intel.

La mijlocul anilor ‘80, a fost lansat un nou model de procesor AMD cu o arhitectura de 32 biti pe modelul 80386. Ani de zile, Intel a contestat in justitie dreptul AMD de a produce procesoare superioare celor licentiate initial. Totusi, AMD castiga procesele si, in 1991, este lansat primul procesor AM386, care, desi este o clona a modelului patentat Intel 80386, are frecvente superioare de 40Mhz, fata de numai 33Mhz ai originalului.

A fost primul avantaj de piata pe care procesoarele AMD le-au avut fata de cele de la Intel. Mai multe altele vor urma in perioada urmatoare, dar acesta este momentul istoric in care consumatorii au avut posibilitatea sa aleaga si altceva pentru a face un upgrade sistemelor de calcul invechite.

2.2 Evolutia procesoarelor AMD

In 1996, AMD a lansat primul sau procesor x86, proiectat in intregime de companie. Cu toate acestea, designul general a fost destul de complex, ceea ce a limitat capacitatea de a impinge frecventa peste anumite limite, iar K5 nu a putut depasi Pentium-ul de la Intel in ceea ce priveste performanta. Cu toate acestea, a fost considerat relativ eficient pentru acea vreme.

Un nou model de procesor AMD, denumit K6, a fost lansat in 1997 si era compatibil cu placile de baza Socket 7. Atingea aproape la egalitate performantele Pentium II de la Intel, fiind, de asemenea, considerabil mai putin costisitor pentru utilizatori.

In 1999, AMD a lansat procesorul sau de a saptea generatie, Athlon. Noul tip folosea o noua arhitectura, care a permis cresterea frecventei de operare peste bariera de 1 GHz.

In 2003, lumea a fost socata prin introducerea primului tip de procesor AMD x86 cu arhitectura pe 64 de biti orientat spre piata consumatorilor obisnuiti. Denumite codat K8, aceste procesoare erau, in esenta, variatii puternic modificate ale mai vechiului K7. Trecand la un design pe 64 de biti, AMD a fost capabil sa extinda suportul de memorie la 1 TB.

Desi, pe atunci, aceasta era mai multa cantitate de memorie RAM decat orice sistem cu K8 ar fi putut folosi vreodata, PC-urile nu mai erau limitate la maxim 4 GB memorie, iar sistemele cu 8 GB RAM au inceput deja sa apara pe piata.

2.3 Ce trebuie sa stii despre modelele AMD Ryzen

Dupa ani intregi de incercari si lansari de modele de procesoare, AMD a pierdut teren fata de Intel in toate domeniile pietei. Compania a pierdut resurse financiare semnificative si a trebuit sa-si vanda fabricile de siliciu pentru a supravietui.

Cu o ultima batalie disperata pentru a ramane pe piata procesoarelor, AMD si-a pus sperantele in modelul Ryzen.

Procesorul Ryzen de top, Ryzen 7 1800X, are opt nuclee de procesor cu 3,6 GHz. Acest model poate, de asemenea, sa accelereze pana la 4,1 GHz in anumite variante de lucru.

La un interval foarte scurt de timp, compania a dat un nou asalt cu a doua generatie Ryzen si cu anuntul celei de-a treia aproape imediat.

Odata cu trecerea la 7 nm (nanometri), cele mai mari imbunatatiri sunt eficienta energetica. De asemenea, cu cat numarul de nm este mai mic, cu atat si procesorul are o putere de calcul si un volum mai mare, asadar, este mai performant.

Procesoarele AMD Ryzen de la a 3-a generatie au numeroase avantaje importante, cum ar fi temperaturi mai scazute, overclock mai bun si, desigur, facturi mai mici de energie.

Deja in topurile facute de media online de specialitate, modelele Ryzen din a doua generatie erau clasate pe primul loc ca fiind cel mai bun procesor la mai multe categorii.
Astfel, acesta a fost unul apreciat pentru jocuri, in special, sau pentru editare grafica sau video. Lovitura data companiei Intel prin acest „atac” de performanta al companiei este naucitoare, pentru ca nimeni nu poate contesta calitatea, eficienta si performanta celor mai noi procesoare AMD.

3. Exemple de cele mai bune tipuri de procesoare AMD

Cele mai bune procesoare AMD cuceresc deja piata de profil. In ultimii ani, compania a obtinut procente bune in randul consumatorilor fata de Intel, datorita cipurilor sale Ryzen de-a doua generatie. Apoi, AMD a imbunatatit avansul luat cu Ryzen 9 3950X si cu restul procesoarelor Ryzen de-a treia generatie.

Deoarece cipurile AMD sunt, in general, mai accesibile decat rivalii lor de la Intel, fara a face compromisuri in ceea ce priveste performanta, acestea au o valoare mai buna raportata la cost. Si, desi Intel vrea sa contraatace cu cipurile sale Comet Lake, AMD pare sa aiba superioritate in lupta ce se da neincetat de atatia ani cu rivalul sau.

3.1 Unele dintre cele mai bune procesoare AMD pentru jocuri

In lumea jocurilor pe computer, mai ales azi, cand cerintele grafice sunt enorme, rolul principal revine placii video.

O placa video excelenta alaturi de un procesor bun este o alegere mai buna decat un procesor extraordinar si o placa video mediocra. Alegerile depind foarte mult si de investitia pe care utilizatorii doresc sa o faca, asa incat combinatia optima va solicita putina cercetare de piata. Cu o intretinere adecvata, noul tau computer va fi partenerul tau de joaca si de munca multi ani.

Iata, totusi, care sunt unele dintre cele mai tari procesoare AMD pentru gaming:

AMD Ryzen 9 3900X – este un procesor puternic, destinat consumatorilor din linia AMD. Acest model are performante multi-threading;
AMD Ryzen 5 3600X este considerat un bun procesor pentru jocuri la un pret decent. Imbinand performanta cu un consum energetic eficient, cu acest model vei putea juca orice joc actual la setari maxime, daca si placa ta video va fi una destul de puternica.
AMD Ryzen 3 2200G este un procesor de buget, dar care, pentru cei fara prea multe pretentii, isi face treaba admirabil la un pret foarte accesibil.

3.2 Unele dintre cele mai apreciate procesoare AMD pentru laptop

In ofensiva pe care a declansat-o impotriva Intel, cei de la AMD au „atacat” si piata procesoarelor pentru laptop.

Deja seriile Ryzen 3000 si Ryzen 4000 de procesoare mobile sunt recunoscute pentru consumul mic de energie – un factor crucial pentru longevitatea si durata de functionare a bateriilor fara conectare la incarcator – puterea de procesare, frecventele de top, temperatura scazuta de operare a procesorului, si, mai ales, prin grafica AMD Radeon integrata, care face minuni pe micile display-uri de laptop.

Cea din urma este o lovitura dureroasa data Intel, deoarece procesoarele AMD pentru laptop pot fi folosite si la jocuri, oferind performante decente fara o placa video dedicata.

Cele mai noi procesoare AMD, in special cele quad-core si octa-core, pot fi considerate si cele mai bune, deoarece sunt rezultatul evolutiei tehnologice si adaptarii acestor componente la noile standarde.
Astfel, pentru ca procesorul este unul dintre cele mai importante criterii de alegere a unui laptop sau PC, se pot investiga toate caracteristicile ultimului model aparut, fie ca este vorba despre AMD sau alt brand.

Alegerea unui procesor pentru noul tau computer poate fi o misiune dificila. Stabilind de la inceput pentru ce vei folosi noul sistem si cantarind cu atentie beneficiile si costurile, vei putea face o alegere inteleapta si durabila.

Concurenta intre AMD si Intel nu poate decat sa fie benefica pentru consumatorul obisnuit: multe modele noi ce apar mereu, preturi din ce in ce mai bune si performante la care nici nu visai acum cativa ani. Vremurile se anunta interesante in acest domeniu.

Sursa foto: pinterest.com

0721.540.658