Procesorul Intel – Iată tot ce trebuie să știi despre el!

Procesorul Intel – Iată tot ce trebuie să știi despre el!

Până acum, procesoarele erau apreciate, în mare parte, numai din punct de vedere al frecvențelor – o măsură a calculelor pe secundă, pe care un cip este capabil să le efectueze. În zilele noastre, cel mai important aspect în acest sens este tipul nucleelor procesorului, care a permis producătorilor, precum Intel, să crească viteza de procesare, împărțind sarcinile într-un număr de unități existente pe aceeași matriță. Împreună cu software-ul conceput pentru a profita la maximum de capacitatea nucleelor, astfel de procesoare pot susține mai rapid ca niciodată o activitate intensivă.

Totuși, alegerea unui procesor nu este atât de simplă și nu depinde doar de modelul care are cea mai mare viteză sau de numărul de nuclee, ci de multe alte aspecte, despre care vei afla în continuare. Mai mult, aceste informații te vor ajuta să distingi diferențele subtile dintre diversele procesoare disponibile pe piață, înainte de a-ți cumpăra următorul computer.

 

 

1. Procesorul Intel – clasificare

Intel, care este considerat lider în domeniu, fabrică unități de procesare (CPU) și alimentează majoritatea sistemelor bazate pe Windows și Mac OS X. Trebuie să știi că procesoarele AMD costă, de obicei, mai puțin, motiv pentru care se găsesc mai des în sistemele cu performanțe scăzute.

De asemenea, Intel asamblează procesoare dedicate serverelor și dispozitivelor încorporate, precum și unui număr tot mai mare de dispozitive mobile. În timp ce aceste procesoare sunt clasificate într-o serie de familii de produse – nume cunoscute, precum Xeon, Atom și Core – în continuare, vei afla mai multe detalii despre procesoarele tradiționale pentru desktop și notebook, pentru care compania este cunoscută.

1.1. Procesoarele Core i3, i5 și i7

Cele mai populare procesoare Intel sunt cele din seria „i”, de bază, aflată acum la cea de-a zecea generație pentru desktop, cu numele de cod Amber Lake Refresh. Succesor al procesorului Core 2, introdus pe piață în 2006, cel din seria „i” poate fi clasat, în general, în trei categorii: „bun”, „mai bun” și „foarte bun”.

În ciuda numelor lor, Core i3, Core i5, Core i7 și Core i9 nu specifică câte nuclee de procesare au fiecare în parte. Acestea sunt, mai degrabă, denumiri care reprezintă un calificativ dat de Intel unui cip, pe baza performanțelor preconizate.

Una dintre cele mai ușoare metode de clasificare a procesoarelor Intel Core este analiza modului în care Apple le-a implementat în linia sa de notebook-uri populare. Procesoarele Core i7 sunt utilizate pentru gama MacBook Pro de înaltă performanță, de 15 inch, cu Retina Display, în timp ce procesoarele Core i5 sunt utilizate pentru diverse pentru MacBook Pro, de 13 inch, cu Retina Display, precum și pentru modele MacBook Air, de 13 inch.

Apple nu folosește în prezent procesorul Core i3 pentru notebook-urile și desktop-urile sale, dar, cu siguranță, o mulțime de OEM-uri Windows îl utilizează. Dacă se întâmplă să vezi o reclamă pentru un sistem cu un preț care pare prea bun pentru a fi adevărat, există o șansă ca acesta să aibă un procesor din familia Pentium, Celeron sau Core i3.

1.2. Ce se află în spatele unui procesor Intel?

De remarcat, de asemenea, este faptul că nu toate mărcile de procesoare Intel Core sunt la fel, chiar dacă acestea poartă un identificator numeric de tipul i3, i5, i7 sau i9. Există un cod alfanumeric folosit pentru a descrie fiecare model în parte, care poate oferi potențialilor utilizatori informații despre acesta.

De exemplu, un număr de model Intel Core i7-4770K se poate descifra astfel: prima cifră după identificatorul i7 indică generația – în acest caz, numărul 4 face referire la a patra generație – iar următoarele reprezintă o serie a stocurilor numerice din trei cifre (SKU), care ajută la diferențierea fiecăruia de către retailer.

Procesorul poate include unul sau mai multe sufixe din linia de produse. În exemplul de mai sus, „K” este un model de desktop deblocat, cu un procesor capabil să funcționeze la potențial maxim (overclocking), față de alte litere precum S sau T, care sunt optimizate pentru o performanță standard.

Este posibil să fi auzit de procesoare Intel la care se face referire și cu numele lor intern de cod. Deși rareori le vei vedea comercializate în acest fel, denumirile codificate, precum Sandy Bridge, Ivy Bridge și Haswell au devenit parte din lexicul mass-mediei din ultimii ani.

 

2. Intel Pentium: 20 de ani de istorie

Formația Core nu a fost prima generație de procesoare Intel. Compania a introdus linia Pentium în 1993, cu frecvențe foarte slabe, începând de la 60 MHz, iar versiuni în care apărea al doilea nucleu nu au fost disponibile până în 2005, când Pentium D / Extreme Edition (EE) avea un dual-core CPU capabil să ruleze mai multe aplicații simultan.

Un an mai târziu, va fi introdusă prima generație de procesor Intel Core, care deschide practic calea către procesoarele Intel Core și Core 2 și face un salt important către actuala linie Core i3 / i5 / i7 / i9.

Pe parcurs, Intel a introdus o varietate de cipuri din clasa Pentium, inclusiv MMX (1996-1999), Pentium Pro (1995-1998), Pentium II (1997-1999), Pentium III (1999-2003), Pentium 4 (2000-2008) și Pentium M (2005-2008).

Ediția Pentium 20th Anniversary Edition a fost lansată în 2014 pentru a elogia această generație remarcabilă de procesoare, care continuă să dețină o poziție strategică pe piață.

2.1. Procesoarele Intel Celeron, Atom, Xeon

Dată fiind performanța procesoarelor Pentium și Core, este foarte ușor să treci cu vederea alți trei membri ai familiei Intel. Două dintre ele sunt destinate dispozitivelor mai puțin costisitoare, în timp ce al treilea poate fi găsit în unele dintre cele mai puternice stații de lucru și servere disponibile în prezent.

Veteranul grupului este Intel Celeron, cu o putere relativ redusă, care a apărut pentru prima dată în 1998. Cu o viteză inițială de 266 MHz, care a ajuns în prezent până la 3.6 GHz și cu unul sau două nuclee, acesta continuă să facă performanță și să fie inclus în linia de producție Intel.

Mai concentrată pe economia de energie decât pe puterea brută, versatila linie Intel Atom se regăsește în laptopurile standard din ultimii ani, precum și în sistemele de servere atașate la rețea (NAS). Introdus pentru pentru prima dată pe piață în 2008, cu o viteză de 800 MHz, acest procesor alimentează în prezent o varietate de dispozitive mobile și echipamente medicale, asigurând o viteză de până la 2,13 GHz.

Ultimul din gama de procesoare Intel este Xeon, lansat inițial în 1998, cu o viteză de 400 MHz. Xeon a făcut posibilă apariția stațiilor de lucru de top, precum Mac Pro, cel mai recent fiind disponibil în versiuni cu 12 și 15 nuclee și beneficiind de o viteză de 4.4 GHz.

procesorul intel - ce se afle intr-un nucleu

3. Ce se află într-un nucleu?

Core i7 a debutat în anul 2008 cu o frecvență de 1,6 GHz la capătul inferior al spectrului, crescând prin overclock până la 4,4 GHz în cea mai recentă versiune. Categoria i7 se împarte, de fapt, în două subcategorii: procesoare Quad-core, care au o putere modestă (45 până la 130 de wați) și cele destinate sistemelor desktop (cu o putere între 130 și 150 de wați), care oferă posibilitatea creșterii frecvențelor.

Core i5, cea mai populară linie de procesoare Intel de nivel mediu, a fost introdusă pe piață în anul 2009. Cipurile de tip Core i5 sunt disponibile pentru sistemele desktop și laptop în configurații dual-core și quad-core, care sunt surprinzător de eficiente, având o putere de la 17 până la 95 de wați.

Nu în ultimul rând, Core i3 este considerat o apariție nouă când vine vorba despre placa de bază. Acesta a fost lansat în 2010 ca o opțiune dual-core rentabilă, cu viteze inițiale de 2,4 GHz, care au crescut până la 3,7 GHz în ultimele luni. În timp ce Core i3 poate fi considerat inferior în ceea ce privește puterea brută, el compensează atunci când este instalat pe sisteme standard.

3.1. Procesoarele multi-core

După cum indică și numele, dual-core presupune două nuclee, quad-core patru, hexa-core șase, octa-core opt, în timp ce ultimele modele de 12 și 15 nuclee garantează puterea maximă de procesare disponibilă în prezent pe piață.

În general, cu cât un CPU are mai multe nuclee, cu atât performanțele lui vor fi mai bune, cu toate că software-ul și chiar memoria de stocare internă pot avea un impact mare. De exemplu, stocarea flash în stare solidă (SSD) este mai rapidă decât hard disk-urile tradiționale (HDD).

În cele din urmă, alegerea procesorului în funcție de numărul de nuclee va depinde de motivul pentru care vei utiliza sistemul în cauză. Navigarea pe internet, verificarea emailului și, în general, activitățile de bază sunt posibile cu ajutorul procesoarelor Core i3 sau chiar a celor mai vechi, de tipul Core 2 Duo, în timp ce Core i5 ar trebui să fie considerat minimul necesar pentru software-uri de design, cum ar fi Adobe Illustrator și Photoshop sau pentru cele de modelare 3D.

Gamerii sau editorii au cel mai mult de câștigat de pe urma procesoarelor Core i7 de nivel superior, sarcini precum codarea video sau editarea și crearea muzicii putând fi realizate la standarde înalte.

Există, de asemenea, și alte aspecte de luat în calcul atunci când cumperi procesoare. Pentru multe cipuri, Intel folosește tehnologia hyper-threading (HT) care permite procesorului să efectueze două instrucțiuni (wires) în același timp. Rezultatul este performanța care se apropie de cea a două procesoare separate, care lucrează în tandem.

Procesoarele pentru desktop și laptop Core i7 acceptă hyperthread cu cel puțin patru nuclee, pentru un total combinat de opt instrucțiuni posibile, care rulează în același timp. Cu o memorie cache si una RAM a sistemului mai mari, nu este de mirare de ce Core i7 este destul de popular în rândul utilizatorilor.

O altă tehnologie, cum ar fi Turbo Boost, de la Intel, permite procesorului să crească dinamic viteza cipului în sus sau în jos, când este nevoie. Turbo Boost oferă un avantaj semnificativ pentru cipurile Core i5 – care includ aceste tehnologii – față de procesoarele Core i3, care nu beneficiază de această opțiune.

4. Procesorul Intel – ultimele modele

La fel ca și în cazul notebook-urilor, a computerelor și a dispozitivelor mobile pe care le modernizează în permanență, Intel lansează procesoare noi aproape anual, de aceea orice cumperi astăzi nu va mai fi considerat în top anul următor.

Având în vedere acest lucru, un notebook sau un desktop alimentat de un Intel Core i5 sau de un Core i7 este posibil să fie cea mai bună investiție, cu excepția cazului în care cumpărătorul are un buget generos, care îi permite să achiziționeze un sistem cu Xeon în componența sa.

Intel a anunțat oficial, la începutul lunii mai, lansarea procesoarelor pentru desktop generația a zecea, cu gama Core i3 10100 până la Core i9 10900K. La fel ca procesoarele sale mobile Comet Lake H, prezentate la începutul lui aprilie, accentul este pus pe performanța cu un singur nucleu și pe frecvența mai mare – mai multe au trecut de 5 GHz, iar modelul pilot a atins 5,3 GHz.

Există mai multe tehnologii care contribuie la creșterea performanței versiunilor turbo disponibile. Modelele Core i7 și i9 sunt echipate cu „Turbo Boost Max Technology 3.0”, care identifică cele două cele mai rapide nuclee din procesorul tău, le rulează la frecvențe mai înalte (dar nu și la tensiuni mai mari) și le prioritizează în sarcini de lucru. Acest tool a ajuns în cipurile din seria Core X în toamna anului trecut, dar a fost introdus pentru prima dată și în procesoarele de înaltă calitate. Între timp, modelele Core i9 sunt dotate și cu „Thermal Velocity Boost” (TVB), care mărește frecvența procesorului dacă restricțiile termice și de putere permit acest lucru, caz în care este posibil să ai nevoie de un răcitor de aer cu dublu ventilator sau de un cooler cu lichid.

În concluzie, acesta este doar un mic istoric despre procesoarele Intel și despre evoluția acestora. La fel ca toate dispozitivele de pe piață, ele se îmbunătățesc constant, iar investiția ta trebuie să fie atent analizată pentru a-l alege pe cel mai potrivit. Ia în considerare nevoile tale, dar și bugetul disponibil și te vei bucura de experiența unui procesor performant, indiferent de tipul de sistem pe care îl deții.

Sursa foto: pinterest.com