Racirea laptopului – metode esentiale pentru protectia impotriva incalzirii excesive

Racirea laptopului – metode esentiale pentru protectia impotriva incalzirii excesive

curatarea elementelor de racire ale unui laptop

Unul dintre cele mai mari pericole la care poate fi expus laptopul tau, in afara de cafeaua sau ceaiul pe care le poti varsa din neatentie peste el, este caldura excesiva pe care o pot produce componentele sale.

In cazul computerelor tip desktop, volumul carcasei, dispunerea placii de baza si dimensiunile pieselor interne dau posibilitatea existentei unui spatiu suficient de larg prin care curentii de aer sa circule liber si, cu ajutorul ventilatoarelor, sa elimine surplusul de cladura prin fantele speciale. La polul opus, laptopurile dispun de mult mai putin loc liber pentru acest scop.

Toate componentele hardware ale unui laptop sunt inghesuite intr-o carcasa, care, conform tendintelor si miniaturizarii tehnologiei, tinde sa devina din ce in ce mai subtire, lasand foarte putin spatiu liber pentru circulatia aerului in interior.

In acest articol vei afla cateva detalii despre cauzele incalzirii si metodele cele mai potrivite pentru racirea laptopului, in vederea protejarii acestui echipament indispensabil muncii si distractiei moderne.

 

 

1. Semnele care arata ca sistemul de racire al laptopului nu poate opera la capacitatea normala

Noile trenduri de constructie a carcaselor, tot mai subtiri, impreuna cu marirea capacitatii procesoarelor si a cipurilor placilor grafice integrate, precum si ecranele cu rezolutii tot mai mari au drept rezultat cresterea fara precedent a preformantelor laptopurilor. Toate acestea insa vin cu un cost deloc de neglijat: producerea de caldura excesiva, care poate dauna pieselor laptopului si chiar le poate deteriora definitiv.

Primul semn sigur care indica ca laptopul tau se supraincalzeste este functionarea la viteza maxima si neintrerupta a ventilatoarelor, care au rolul de a elimina aerul cald prin fantele de aerisire. Acestea ar trebui, in mod normal, sa intre in actiune doar pana cand temperatura atinge o valoare normala, acceptata de parametrii tehnici indicati de producator.

Alte semne care pot indica o temperatura anormal de ridicata in interiorul laptopului pot fi:

Device-ul se „chinuie” sa execute o comanda pe care i-ai dat-o, de exemplu sa deschida un nou tab al browserului sau inca un program, desi are suficienta capacitate de a opera cu usurinta aceste task-uri;

Apar diverse tipuri de erori neasteptate sau sunt redate pe ecran unele obiecte sau linii fara vreun motiv anume;

Laptopul se blocheaza si nu mai raspunde la comenzi ori apar celebrele ecrane albastre ale Windows-ului;

Device-ul se inchide brusc, singur, fara a fi primit o comanda in acest sens (ca masura de autoprotectie impotriva unei temperaturi interne ce ar putea deteriora componentele);

Carcasa este fierbinte in special in partea inferioara, pe unde ar trebui eliminat aerul cald.

2. Solutii pentru racirea latopului inainte de a merge cu el la un service

Exista cateva operatiuni pe care le poti face si singur inainte de a apela la un service specializat in depanare laptopuri.

Primu lucru pe care poti sa-l faci este sa verifici fantele de aerisire, pe care le poti gasi, de regula, pe spatele carcasei sau in lateralele device-ului. De-a lungul timpului, acumularile de praf le pot obtura, motiv pentru care aerul cald din interior nu mai poate fi evacuat eficient.

Un alt lucru de care trebuie sa ai grija este amplasarea corecta a laptopului. Acesta trebuie sa stea pe o suprafata tare, plana si, desigur, curata, care sa permita un acces usor al aerului inspre fantele de aerisire. Ai putea, de asemenea, achizitiona un suport de racire prevazut cu unul sau mai multe venitilatoare, ce se alimenteaza printr-un port USB si care vor contribui semnificativ la un aport de aer rece in interior.

Daca niciuna din aceste solutii simple nu dau rezultate, este timpul sa mergi cu device-ul tau la specialisti care ofera solutii profesionale de curatare a laptopurilor, asa cum poti gasi si la DepanareLaptop.ro. Aici, tehnicienii IT vor diagnostica cu precizie si vor remedia eventualele probleme mai dificile, cum ar fi: coolere stricate, inlocuire alimentari defecte, reaplicari de pasta termoconductoare pe chipset si la procesor etc.

In concluzie, trebuie sa retii ca pentru a-ti mentine laptopul in forma o lunga perioada de timp este esentiala o verificare si o curatare la un interval de 6-12 luni. Astfel, te vei asigura ca va functiona in mod normal si vei evita si problemele de racire deficitara.

Sursa foto: pixabay.com