Ransomware – Ce este, cum se manifesta si cum se pot evita neplacerile cauzate de acesta?

Ransomware - Ce este, cum se manifesta si cum se pot evita neplacerile cauzate de acesta

Computerele sunt echipamente indipensabile, folosite de aproape toata lumea pentru munca sau distractie. Viata moderna nu mai poate fi conceputa fara aceste dispozitive, de aceea este esential ca ele sa functioneze ireprosabil si sa fie la dispozitia utilizatorilor in orice moment. Din pacate, aceste aspecte le-au indemnat pe unele persoane rauvoitoare sa caute mijloace de a profita in mod ilegal de oameni prin intermediul conceperii virusilor informatici.

In articolul de mai jos vei descoperi ce este ransomware, cate tipuri de astfel de virusi exista si care sunt metodele prin care te poti proteja de aceste atacuri.


Cuprins

1.Ce inseamna ransomware?
2.Tipuri de ransomware
3.Metode de protejare impotriva virusilor de tip ransomware


1. Ce inseamna ransomware?

Ransomware este un tip de virus ce face parte din categoria malware. Acesta isi face simtita prezenta in calculatoarele infectate prin restrictionarea accesului la anumite date sau chiar la tot echipamentul. Datele pot fi recuperate in schimbul platii unei rascumparari, de aici si denumirea de ransomware (ransom = rascumparare).

Practic, persoanele care se confrunta cu o astfel de situatie vor primi un mesaj de avertizare pe ecranul laptopului, prin care sunt anuntate ca nu pot accesa date importante decat daca platesc intr-o perioada scurta de timp o suma de bani, uneori una insemnata.

Daca suma este platita, utilizatorul va primi un cod cu ajutorul caruia va reusi, in cele mai multe cazuri, sa recupereze datele, iar daca nu se face plata in perioada de timp stabilita, acestea vor fi sterse si nu vor mai putea fi accesate niciodata. Acest tip de fraudare informatica este destul de sigura pentru infractor, deoarece plata se face, de regula, in monede electronice, cum ar fi Bitcoin si este imposibil de urmarit de catre autoritati.
1. Ce inseamna ransomware

2. Tipuri de ransomware
  • In ultimii ani, in computerele din intreaga lume au aparut mai multe tipuri de ransomware, dintre acestea patru evidentiindu-se prin frecventa aparitiei, dar si datorita efectelor distructive pe care le au:
  • 2. Tipuri de ransomware

  • Crypto ransomware este cel mai des intalnit si se manifesta prin blocarea anumitor fisiere din computer, de obicei imagini sau texte. Accesul va fi permis dupa plata rascumpararii, in caz contrar datele fiind sterse definitiv;
  • Locker ransomware actioneaza asemanator celui de tip crypto, dar acesta blocheaza in totalitate dispozitivul, nu doar anumite fisiere;
  • Scareware este un tip de virus care duce la aparitia unor mesaje false, de avertizare, cu privire la anumite probleme si care nu vor disparea decat dupa ce va fi folosit, contra cost, un anume program;
  • Doxware este un virus care nu doar ca blocheaza anumite fisiere, ci ameninta si ca face publice date sensibile, de exemplu fotografii sau videoclipuri compromitatoare, informatii financiare secrete, baze de date ale clientilor si multe altele.


3. Metode de protejare impotriva virusilor de tip ransomware

La fel ca in cazul organismelor biologice, si cand vine vorba despre computere este mai usor sa previi decat sa tratezi. Din aceasta cauza, toti utilizatorii de computere ar trebui sa cunoasca unele informatii de baza, care ar putea sa-i fereasca de probleme, care au uneori efecte grave, de ordin financiar, dar si psihologic.

Specialistii in domeniul securitatii informatice vin cu patru sfaturi, ce te pot scuti total sau partial de probleme atunci cand te confrunti cu un ransomware. Iata ce operatiuni iti recomanda:

Instalarea unui antivirus performant, care are si o functie anti-ransomware, este cea mai importanta masura ce poate fi luata de catre un utilizator obisnuit. Programele gratuite de antivirus nu reusesc intotdeauna sa protejeze, de aceeea este indicat sa achizitionezi unul performant;

Updatarea regulata a programului antivirus este esentiala, deoarece tot timpul apar amenintari noi, care nu ar fi recunoscute daca soft-ul nu ar fi actualizat. Se recomanda pornirea update-ului automat sau, in caz contrar, acesta sa se faca cat mai des;

Datele esentiale, care nu pot fi pierdute sub nicio forma, trebuie sa fie pastrate pe un dispozitiv separat, cum ar fi un hard disk extern sau un stick de date. Un astfel de backup va permite resetarea dispozitivului infectat, fara a pierde informatiile importante;

Ransomware-ul se instaleaza in computer prin anumite metode care, recunoscute, pot impiedica transmiterea acestui tip de frauda informatica. Fiecare utilizator ar trebui sa evite site-urile suspecte, sa nu foloseasca aplicatii a caror provenienta nu o cunosc si sa nu deschida mailuri provenite de la destinatari necunoscuti, care promit, de multe ori, diverse castiguri.

3. Metode de protejare impotriva virusilor de tip ransomware

In concluzie, virusii de tip ransomware pot provoca daune iremediabile, dar, daca se iau masuri de preventie si se cunosc modalitatile de transmitere a acestora, atunci riscurile pot fi minimalizate sau chiar reduse pana la zero.

Surse foto: ro.pinterest.com; shutterstock.com

0721.540.658