Refurbished: ce inseamna laptopul refurbished si care sunt avantajele acestuia asupra unuia nou

Laptop Refurbshed

In ultimii ani, tehnologia s-a dezvoltat cu o viteza absolut uluitoare. Acest lucru continua sa se intample pe masura ce noi concepte sunt descoperite si integrate in diversele aparate menite sa faca viata tuturor exponential mai simpla. Avand in vedere aceasta explozie repetata a industriei tehnologice, poate fi destul de greu sa tii pasul cu noile modele aparute in mod regulat pe piata.
In prezent, aproape orice om pe care il intalnesti detine cel putin un telefon, un PC sau un laptop. Putini dintre acestia reusesc, insa, sa ramana constant ancorati in lumea in continua schimbare a tehnologiilor smart. Motivul principal este, de cele mai multe ori, reprezentat de preturile tot mai piperate ale noilor aparaturi. Daca si tu te numeri printre ei si iti doresti totusi sa adaugi un nou laptop colectiei tale de dispozitive inteligente, un model refurbished poate reprezenta varianta ideala pentru tine.
Citeste acest articol pentru a afla ce reprezinta cu exactitate un laptop refurbished, care sunt avantajele (si dezavantajele) acestuia fata de unul nou, precum si care este procedeul prin care un astfel de dispozitiv trebuie sa treaca pentru a ajunge cu siguranta in mainile tale.

 

1. Refurbished: ce inseamna acest concept si cum poate ajunge un astfel de produs la tine

Prin definitie, produsele refurbished se refera la produsele care au fost utilizate in prealabil de anumiti consumatori si returnate la producator sau comerciant. De cele mai multe ori, acestea nu au fost folosite de persoane fizice, ci mai degraba pe baza de leasing (inchiriere) in cadrul diferitelor companii si returnate ulterior, ca urmare a inlocuirii echipamentelor tehnologice de catre conducere (procedeu normal care are loc, mai ales in cazul corporatiilor, odata la 3-5 ani). In anumite situatii, un produs refurbished poate fi returnat vanzatorului si de catre o persoana fizica, caz in care comerciantul este obligat sa il eticheteze drept „reconditionat”, indiferent de starea in care se afla acesta in momentul returului. Iata care sunt cele mai comune situatii care determina etichetarea unui produs ca fiind „refurbished” sau „reconditionat”:

  • produse demo folosite in magazine sau evenimente de prezentare;
  • produse returnate din scopuri personale, fara a fi utilizate, caz in care acesta va primi eticheta „despachetat”;
  • produse care au fost zgariate sau lovite minor in timpul transportului;
  • produse returnate de persoaneje juridice ca urmare a expirarii perioadei de leasing sau a innoirii tehnologiei folosite in corporatie;
  • produse returnate de anumiti consumatori pentru ca nu le-au intrunit asteptarile.

LAptop refurbished 2

In general, termenii „refurbished”, „recertificat” sau „reconditionat” sunt sinonime, iar majoritatea device-urilor pe care le poti gasi pe piata sub aceasta eticheta provin din mediul de afaceri international. Dupa ce sunt returnate la producator, acestea trec printr-un proces riguros de verificare si, in cazul in care este nevoie, de reconditionare. Dupa ce expertii se asigura de faptul ca produsul intalneste toate standardele de calitate necesare pentru a fi comercializate, acestea sunt puse spre vanzare, ajungand astfel la noul proprietar. Prin urmare, un device etichetat ca fiind “refurbished” nu este sinonim cu unul gasit sub denumirea de “utilizat” sau “second-hand”, apropiindu-se, mai degraba, de produsele aflate sub eticheta “open-box”/”despachetat” sau “nou”. Cu toate acestea, pentru ca nu se afla la prima lor utilizare, acestea vor avea un pret de comercializare mult mai mic decat modelele noi aparute pe piata, ceea ce le transforma in alegerea ideala pentru cei ce isi doresc sa se bucure de tehnologiile de ultima ora, fara a fi afectati de cheltuieli extrem de mari.

2. Ce reprezinta un laptop refurbished: care sunt pasii pe care specialistii ii urmeaza pentru a se asigura de calitatea produsului oferit spre vanzare

Procesul de refurbishing (sau de reconditionare) este un parcurs extrem de riguros realizat de ingineri si de experti in IT, in cadrul caruia se urmeaza anumiti pasi bine-definiti. Scopul acestuia este de a asigura calitatea produsului oferit pe piata si de a repara anumite defecte minore care au putut aparea pe masura ce acesta a fost utilizat. Iata in ce consta, in majoritatea cazurilor, procedeul de reconditionare a unui laptop:

Controlul initial al calitatii.

mac refurbished
Dupa ce produsul returnat ajunge la comerciant sau la producator, acesta este supus unui prim control al calitatii. Rolul acestei inspectii este de a stabili conditia in care se afla device-ul la momentul returnarii, precum si de a estima costul reconditionarii acestuia (daca produsul prezinta defecte majore care afecteaza in mod signifiant modul de operare al sau, acesta nu va mai fi reconditionat). Produsele care nu vor fi reconditionate sunt, in general, comercializate la preturi scazute in zone geografice precum Asia, Orientul Mijlociu sau Africa.

Stergerea datelor si verificarea bateriei

Primul pas major efectuat in procesul de reconditionare este cel de stergere a datelor. Utilizand un software special conceput pentru acest lucru, specialistii se vor asigura ca nu exista date anterioare stocate pe dispozitiv. In cazul in care acestea exista, ele vor fi sterse. Acest pas este extrem de important mai ales in cazul device-urilor provenite de la persoanele juridice, pentru a nu exista riscul ca anumite date confidentiale sa ramana stocate si sa fie exploatate, ulterior, in mod nelegitim.
Pe langa acest lucru, expertii verifica si durata de viata a bateriei in momentul returnarii. In majoritatea cazurilor, aceasta trebuie sa aiba un procent de minim 70-80% din durata normala de viata pentru a nu fi nevoie sa fie inlocuita. Procentajul poate sa difere, totusi, in functie de compania restauratoare.

Un nou control al calitatii

Dupa ce conditia fizica a dispozitivului a fost inspectata, iar datele au fost sterse, functionalitatea si componentele externe ale acestuia sunt verificate. In aceasta inspectie sunt incluse display-ul, porturile USB, portul de incarcare si multe altele. In functie de model, un astfel de control poate include chiar si 40 de puncte de verificare. Desi verificarea acestora se poate face, in general, in mod automat, prin intermediul anumitor tehnologii specifice, numeroase aspecte sunt inspectate in mod manual.

Dezasamblarea, reparatia si reasamblarea
mac refurbshed 2
In functie de numarul neregularitatilor descoperite in componenta laptopului, acesta este dezasamblat, cu scopul de reparare sau inlocuire a pieselor defecte. Dispozitivul este astfel reconfigurat si pregatit pentru pasii finali ai reconditionarii. In anumite situatii, specialistii pot realiza inclusiv reballing-ul chipsetului, adica reconditionarea cipului de pe placa de baza a device-ului.
Curatarea
Unul dintre ultimii pasi ai procesului de reconditionare este cel de curatare a dispozitivului. Pentru a se asigura de faptul ca produsul oferit intalneste toate standardele de calitate, restauratorii curata in mod riguros aparatul atat la exterior, cat si la interior, pentru a evita posibilele defectiuni ulterioare. Acest lucru poate include atat carcasa interioara, cat si ventilatorul, radiatorul sau sistemul de racire.

Controlul final al calitatii

Dupa ce toti acesti pasi au fost efectuati, se realizeaza un control final al calitatii. Daca standardele de calitate sunt respectate, acesta poate fi trimis catre recomercializare. In caz contrar, dispozitivul va trece inca o data prin procesul de reconditionare.
Instalarea sistemului de operare
Ultimul pas in reconditionarea laptop-ului este reprezentat de instalarea unui nou sistem de operare. In functie de capacitatile si de modelul dispozitivului, acesta poate fi de tip Linux sau Windows.

Reimpachetarea

Pentru ca majoritatea produselor date spre reconditionare nu vin insotite de ambalajul lor original, acestea sunt impachetate de catre distribuitor intr-o cutie simpla sau etichetata cu numele companiei, fiind astfel pregatite pentru a-si gasi noul proprietar.

3. Refurbished versus second hand: care sunt principalele diferente dintre un laptop refurbished si unul second hand

Desi majoritatea consumatorilor tinde sa asocieze acesti doi termeni, dat fiind faptul ca ambele variante presupun o utilizare anterioara, exista numeroase diferente majore intre un laptop refurbished si un model second-hand. Iata care sunt principale deosebiri:

mac_ok_refurbished

1. Un laptop reconditionat este comercializat de un distribuitor licentiat
Principala diferenta dintre un dispozitiv refurbished si unul second-hand este faptul ca, spre deosebire de cel din urma, modelul reconditionat este, in majoritatea cazurilor, comercializat de o persoana cu raspundere legala. Daca device-urile second hand pot fi gasite pe piata si vandute de persoane fizice, care au detinut personal dispozitivul, nu acelasi lucru se poate spune si in cazul modelului refurbished. Pentru ca majoritatea acestor modele provin de la persoane juridice sau de la corporatii, fiind ulterior returnate producatorului si comercializate prin intermediul unui distribuitor specializat, calitatea acestora este garantata.

2. Dispozitivul refurbished trece printr-un proces de control al calitatii inainte de a ajunge in posesia ta
Dupa cum ii spune si numele, un device reconditionat este supus unor controale amanuntite si unor procedee de inlocuire sau de reparare a pieselor defectate inainte de a putea fi comercializat. Datorita pasilor rigurosi care trebuie sa fie respectati astfel incat un astfel de laptop sa poata fi dat spre vanzare, vei avea garantia ca achizitionezi un dispozitiv perfect functional, singurele defecte care pot fi intalnite fiind cele minore, de ordin estetic (mici zgarieturi sau loviri). Cazurile in care un astfel de laptop prezinta defectiuni de ordin estetic sunt totusi foarte rare, dat fiind faptul ca inclusiv carcasa exterioara a acestuia este supusa procesului de reconditionare. In cazul unui produs de tip second-hand, calitatea acestuia nu este garantata, dat fiind faptul ca vanzatorul nu va desfasura, in cea mai mare parte a cazurilor, un control al calitatii specializat.

3. Majoritatea dispozitivelor refurbished au un sistem de operare pre-instalat
Daca sistemul de operare este pre-instalat, in cazul laptopurilor reconditionate, originalitatea acestora putand fi garantata de catre distribuitor, achizitionarea unui dispozitiv second-hand nu iti garanteaza si sistemul de operare de ultima generatie.

4. Laptopurile reconditionate iti ofera garantie

Atunci cand achizitionezi un laptop refurbished, vei primi din partea distribuitorului o garantie care poate sa difere in functie de model. Majoritatea acestor garantii se pot intinde pe o perioada de 12 sau 24 luni. In cazul unui dispozitiv de tip second-hand, aceasta nu este prezenta, dat fiind faptul ca device-ul este comercializat, in cea mai mare parte dintre cazuri, de vanzatori nelicentiati.

4. Refurbished versus nou: avantajele si dezavantajele unui laptop refurbished fata de un model nou

Daca iti doresti sa achizitionezi un laptop refurbished in defavoarea unuia nou, este important sa cantaresti in prealabil atat avantajele, cat si dezavantajele pe care un astfel de model ti le poate aduce. Iata care sunt acestea:
AVANTAJ: Un laptop reconditionat este eco-friendly:

mac-refurbished-3
Atunci cand un dispozitiv este reconditionat si recomercializat in loc sa fie aruncat, cantitatea de materiale care dauneaza mediului este minimizata. Astfel, acumulatorii litiu-ion, plasticul, aluminiul si sticla utilizate in fabricarea laptopului sunt reconditionate si refolosite.

DEZAVANTAJ: Dispozitivele refurbished pot prezenta mici defecte de ordin estetic:

mac-refurbished-4

Pentru ca device-ul a mai fost folosit in prealabil de un alt utilizator, este posibil ca exteriorul acestuia sa fie afectat de mici zgarieturi sau lovituri. Aceste cazuri sunt insa destul de rare, dat fiind faptul ca majoritatea defectelor de ordin estetic pot fi reparate in procesul de reconditionare.

AVANTAJ: Un laptop refurbished iti poate oferi aceleasi functii comparativ cu un laptop nou, la un pret exponential mai mic:
Doar pentru ca dispozitivul a mai fost folosit in prealabil de un alt utilizator, asta nu inseamna ca este depasit din punctul de vedere al tehnologiei. Din contra, pentru ca majoritatea modelelor date spre reconditionare au fost folosite in medii de business, caliatea memoriei RAM si viteza acestora este garantata. De asemenea, numerosi distribuitori iti ofera optiunea de a „personaliza” laptopul in functie de propriile tale preferinte, inlocuind anumite componente astfel incat acesta sa iti poata indeplini toate cerintele. Astfel, achizitionand un laptop refurbished, te poti bucura de majoritatea optiunilor pe care ti le ofera laptopurile noi, la un pret care, in unele cazuri, poate fi chiar cu 50% mai mic.

Laptopurile refurbished pot reprezenta alegerea ideala pentru pasionatii de tehnologie care isi doresc un dispozitiv performant, dar care nu sunt dispusi sa investeasca sume destul de piperate in achizionarea acestuia. Date fiind controalele amanuntite carora le este supus si procesului de reparare si reconditionare riguros, un astfel de laptop va reusi, cu siguranta, sa iti intreaca asteptarile.
Surse foto: Shutterstock.com, Unsplash.com.

0721.540.658