Sistemul de operare și ale detalii-cheie ale unui laptop bun în viziunea programatorilor și web-designerilor

Programatorii, specialiștii în marketing online, cei care se ocupă de editarea foto sau video, designerii și alți specialiști care utilizează zi de zi laptopul în activitatea lor, sunt o categorie de „meseriași” care mizează extrem de mult pe ustensilele proprii. Cu alte cuvinte, calitatea lucrului lor precum și performanțele în domeniu depind în mare măsură de calitatea și performanțele laptopului la care muncesc.

Din perspectiva web-designerilor și editorilor foto și video, un laptop bun înseamnă întrunirea mai multor „calități” tehnice înalte, de aceea aceștia sunt foarte meticuloși atunci când se pregătesc să facă o achiziție de acest gen. Atenția acestora se oprește asupra câtorva componente ale laptopului analizat și anume: brandul, prețul, designul, componentele hardware și software, displayul, sistemul de răcire, autonomia și greutatea. Și dacă celelalte elemente se pot schimba și sau adapta ori de câte ori este nevoie, sistemul de operare rămâne o piesă strategică pentru orice specialist.

În pofida faptului că pentru majoritatea cumpărătorilor acest aspect este mai mult sau mai puțin implicit, web-designerii sunt destul de pretențioși când vine vorba și de alegerea unui sistem de operare. Majoritatea calculatoarelor folosesc sistemul de operare Windows, aproximativ 90% după ultimele studii, de aceea alegerea unui laptop cu Windows va fi o alegere frecventă. Totuși, în funcție de preferințe și de alte necesități de utilizare, unii web-designeri și programatori s-ar putea să prefere alte sisteme, mai mult sau mai puțin de nișă. Pe larg, în practică, se folosesc 4 sisteme de operare, fiecare cu avantajele și dezavantajele sale.

 

Chrome OS. Cel mai recent lansat, Chrome OS este, foarte probabil, cel mai simplu și mai intuitiv sistem de operare disponibil. Este un produs marca Google care transpune browserul Chrome într-un sistem de operare complet, extinzându-i și adaptându-i funcțiile pentru a face față la cerințele de utilitate ale unui astfel de software. Chrome OS nu are un browser pentru fișiere și nu rulează aplicații locale, în schimb, noutatea este că toate task-urile de web design și dezvoltare web pot fi făcute prin intermediul unor aplicații online.

Linux se adresează unei categorii de utilizatori cu un grad înalt de specializare, fiind deci mai puțin accesibil publicului larg. Multe dintre comenzile sale nu sunt disponibile la click, ci trebuie scrise manual. Sistemul nu este intuitiv, iar orice modificare sau instalare de aplicație se poate dovedi destul de dificilă pentru un utilizator neavizat. Chiar dacă necesită ceva timp pentru a însuși modul de lucru cu Linux, utilizatorii consacrați spun că este cel mai puternic și cel mai versatil sistem de operare disponibil la ora actuală.

Mac OS X este sistemul de operare lansat de Apple ce intră în forță pe trenul IT. Este puternic și are o interfață cu un design plăcut. Se pune un pic problema prețului piperat, dar web designerii, editorii și programatorii îl caută tot mai frecvent. Această preferință se datorează uneltelor ușor de accesat și folosit pe care le pune la dispoziție, reușind astfel să optimizeze și să eficientizeze munca web designerului.

Microsoft Windows. După cum cunoaștem cu toții, este cel mai utilizat sistem de operare din lume, de aceea persistă și o serie de discuții contradictorii pe marginea funcțiilor și a eficienței sale. Pentru web designeri oferă un mediu de lucru destul de comod. O serie de unelte și software-uri sunt disponibile doar pe Windows. Este un sistem foarte flexibil, fiind compatibil cu o gamă foarte variată de laptopuri și desktopuri.