SSD: ce inseamna SSD si cum faci alegerea potrivita pentru laptopul tau

SSD ce inseamna si cum faci alegerea potrivita pentru laptopul tau

Fie ca esti un iubitor al celor mai noi tehnologii, fie ca esti interesat, pur si simplu, de diverse metode de a-ti imbunatati laptopul, cu siguranta ai auzit de SSD. In prezent, acesta se numara printre cele mai cautate „accesorii” din lumea computerelor si il vei gasi, de cele mai multe ori, intr-o competitie acerba cu HDD-ul. Desi a aparut pe piata si s-a popularizat dupa HDD, noi modele mai rapide si mai performante ale acestuia apar in comert destul de des, facand consumatorii sa capete tot mai multa incredere in tehnologia SSD. Cu toate acestea, ce se stie mai exact despre SSD?

Afla aici ce reprezinta SSD-ul si ce avantaje are, care sunt tipurile de SSD existente pe piata si cum il poti alege pe cel potrivit pentru laptopul tau.

 

1.SSD: ce este SSD-ul si la ce se foloseste

SSD, sau solid-state drive, este o noua generatie de dispozitive de stocare a datelor, inrudite indeaproape cu cele de tip HDD. Diferenta principala intre un dispozitiv SSD si unul HDD consta in faptul ca SSD-urile se folosesc de microcipuri, prin memoria flash, pentru a retine datele. Rudele lor mai batrane, HDD-urile, se folosesc de un disc de stocare pozitionat in centrul lor, aflat in miscare, ca un pick-up. Tipul de memorie de care se foloseste un SSD poate fi DRAM (memorie volatila) sau NAND (memorie nevolatila).

Primele SSD-uri similare cu ceea ce vedem in prezent au aparut pentru prima data in comert in 1990, insa compania care a scos pe piata prima generatie de SSD-uri moderne a fost Samsung, in anul 2007. Acestea aveau o capacitate de stocare de 32GB si o viteza de scriere/citire de 57, respectiv 32 MB/s si s-au vandut la preturi de aproximativ $1000.

2.SSD: cate tipuri de SSD-uri exista si prin ce se diferentiaza

SSD-urile pot fi categorisite in functie de tipul celulelor de memorie din componenta memoriei flash. Acestea, la randul lor, sunt clasificate dupa numarul de biti pe care ii pot stoca. Astfel, putem diferentia trei categorii principale de SSD-uri cu memorie NAND:

SLC – single level cells: fiecare celula poate stoca un bit de date;
MLC – multi-level cells: fiecare celula poate stoca doi sau mai multi biti de date;
TLC – triple level cells: fiecare celula poate stoca trei biti de date;

In functie de tipul celulelor de memorie pe care un SSD le are in componenta, i se stabileste costul, performanta si durata de viata. Cu alte cuvinte, cu cat celula poate stoca un numar mai mic de biti de date, cu atat durata de viata a SSD-ului va fi mai mare.
ssd

Dupa exact acelasi criteriu iti poti da seama si de performanta SSD-ului pe care vrei sa-l achizitionezi. Cel mai rapid SSD este cel de tip SLC, datorita faptului ca fiecare celula de memorie stocheaza un singur bit de date. TLC-ul, al carui celule pot stoca trei biti de date, va avea cea mai mica viteza de citire.

Pornind de la viteza de scriere/citire, poti estima pretul modelului de SSD de care esti interesat. Cu cat acesta este mai rapid, cu atat mai mare va fi pretul sau. Prin urmare, cel mai costisitor model de SSD va fi cel de tip SLC, iar cel mai accesibil ca pret va fi TLC-ul.

Ca urmare a pretului sau foarte ridicat, SLC-ul este folosit, in special, in domenii de business, viteza si durata de viata facandu-l alegerea ideala pentru corporatii. SSD-urile de tip MLC reprezinta alegerea ideala daca utilizezi programe sau software-uri care necesita o viteza buna si o capacitate de stocare mare, fiind disponibile pe piata la preturi relativ accesibile, in comparatie cu un SLC. In final, daca vrei sa optezi pentru varianta cea mai accesibila ca pret, alege un TLC. Viteza si durata de viata sunt, intr-adevar, inferioare fata de modelele mai costisitoare, insa si acesta iti va oferi un boost considerabil cand vine vorba de viteza laptop-ului.

 

3.SSD: avantaje si dezavantaje

Daca te gandesti sa achizitionezi un SSD, cantareste bine inainte avantajele si dezavantajele pe care acesta le presupune si hotaraste-te daca merita pretul putin mai piperat. Avantajele principale ale unui SSD sunt
durata de viata extinsa, ca urmare a inlocuirii discului cu memoria flash, viteza mult mai mare a transferului de date (fata de HDD), avand in vedere ca nu are in componenta piese mecanice
consumul redus si mai putina disipare de caldura.

Cu toate acestea, un SSD prezinta si anumite dezavantaje, mici e drept pe care trebuie sa le ai in vedere:

Costul destul de ridicat raportat spatiul de stocare limitat, recuperarea datelor: daca datele stocate pe un SSD s-au sters, recuperarea lor este mai grea. SSD-ul reprezinta cea mai noua modalitate de stocare a datelor pentru un laptop, si prezinta anumite avantaje care vin odata cu modernizarea tehnologiei. Cu toate acestea, nu reprezinta intodeauna alegerea ideala iar pretul la care poate ajunge un SSD performant este destul de mare.

Daca planuiesti o astfel de achizitie, cantareste bine datele inainte sa demarezi procesul de cumparare a unui SSD.

Sursa foto: shutterstock.com, unsplash.com.

0721.540.658