SSD sau HDD: Cum să alegi opțiunea corespunzătoare de stocare pentru viitorul tău laptop?
Există situații care te forțează să îți înlocuiești laptopul pe care îl ai cu unul nou sau te fac să optezi pentru utilizarea lui în defavoarea PC-ului. În momentul în care ești nevoit sau îți dorești pur și simplu să îți achiziționezi un laptop nou, trebuie să ai în vedere numeroase detalii pentru a face o alegere cât mai bună. Pe lista ta trebuie să ai în vedere și opțiunea de stocare pe care o va avea device-ul.
Astfel, acest articol este pregătit să îți arate diferențele dintre SSD și HDD, dar și caracteristicile fiecăreia în parte pentru a ști ce este mai bine să alegi pentru tine.
Cuprins
1. Ce este SSD?
SSD este prescurtarea de la Solid State Drive. La fel ca în cazul unui stick de memorie, informația este stocată cu ajutorul unor microcipuri. Această opțiune de stocare este considerată ca fiind una rapidă deoarece nu utilizează componente mecanice, operațiunile de citire sau scriere. Ele sunt inregistrate cu ajutorului unui braț care se mișcă continuu.
Solid State Drive utilizează unități de memorie numite NAND, ceea ce o face un tip de memorie non-volatilă. Acest lucru înseamnă că datele rămân stocate chiar și după ce se întrerupe alimentarea.
Microcontroller-ul reprezintă procesorul integrat care realizează procesul de citire și scriere a datelor, nefiind o componentă a laptopului mecanică. Acesta este important în ceea ce privește viteza de lucru a unei opțiuni de stocare, precum este în cazul nostru, SSD-ul.
Iată câteva mărimi în care poți găsi SSD-ul:
1,8 inci
2,5 inci
2. Ce este HDD?
HDD este prescurtarea de la Hard Disk Drive, iar acest tip de opțiune de stocare a datelor a apărut odată cu primele calculatoare. Tehnologia evoluând, a dus la crearea altor moduri de stocare, precum sunt cele care nu mai realizează acest lucru mecanic la fel cum se întâmpla în cazul HDD-ului.
Apariția primului Hard Disk Drive a fost în anul 1956. Fiind totul mecanic, funcționarea lui era bazată pe mișcarea unui braț de-a lungul unui platan care opera funcțiile de scriere și citire. Performanța HDD-ului este oferită de viteza cu care platanul se rotește.
Iată vitezele de rotație ale unei HDD:
5400RPM
7200RPM
15000RPM
3. Care sunt diferențele dintre SSD și HDD?
Aspectele de care să ții cont în cazul în care îți vei achiziționa un laptop care are opțiunea de stocare SSD sunt următoarele:
Vei avea parte de performanțe superioare la nivelul laptopului.
Aceste performanțe superioare de stocare influențează suma de bani pe care o vei investi.
Capacitatea de stocare poate să fie una mai mică.
Dacă îți dorești performanță este recomandat să alegi o astfel de opțiune de stocare a datelor.
În ceea ce privește HDD-ul, lucrurile stau puțin diferit:
Capacitatea de stocare a datelor este mult mai mare.
În cazul în care suma pe care ești dispus să o oferi pentru un laptop este limitată, atunci trebuie să știi că în cazul HDD-ului, plătești puțin pentru mai mult spațiu.
Dacă viteza de scriere și citire a datelor nu este relevantă pentru tine sau nu te afectează în niciun fel, poți opta pentru HDD, viteza lui de stocare fiind mai mică.
Acestea reprezintă principalele diferențe dintre cele două opțiuni de stocare a datelor din laptopul tău. Desigur, memoria trebuie aleasă având în vedere scopul și motivul pentru care vrei să o utilizezi. Pe lângă cele menționate anterior, fiind o componentă care este încorporată, trebuie să te asiguri că vei păstra interiorul laptopului curat. Așadar, pentru ca praful să nu producă supraîncălziri sau să influențeze în mod negativ funcționare lui, poți apela ocazional la servicii de curățare a laptopului, scutind timp și răbdare.
4. Întrebări și răspunsuri frecvente despre SSD și HDD
1. Ce este mai bine să aleg dintre SSD și HDD?
În funcție de activitățile pe care le vei avea pe laptopul tău, trebuie să alegi opțiunea de stocare. Dacă îți dorești performanțe de stocare, poți alege SSD, iar dacă îți dorești o capacitate mai mare de stocare, poți alege HDD.
2. Există diferențe majore între SSD și HDD?
Da, diferențele sunt majore între cele două opțiuni de stocare. HDD stochează datele de citire și scriere mecanic, iar SSD face acest lucru utilizând un procesor integrat. De aici și diferențele principale.
3. Ce este mai bine să aleg pentru laptop-ul personal?
În funcție de lucrurile pe care le faci pe laptop sau de suma pe care ești dispus să o dai pentru el, acest lucru poate să difere. Dacă aștepți performanțe majore de la laptopul personal, poți alege SSD, dar dacă vrei să aibă un preț mai mic, poți alege HDD.
Acum că ai aflat mai multe detalii despre ce înseamnă fiecare opțiune de stocare în parte, dar și diferențele esențiale dintre SSD și HDD, asigură-te că o alegi pe cea potrivită activităților pe care le faci pe laptop, pentru a te bucura de performanțele lui la cel mai înalt nivel.
Sursa foto: shutterstock.com