Temperatura procesor – Un indiciu al sanatatii laptopului

Temperatura procesor – Un indiciu al sanatatii laptopului

Temperatura procesorului - Indiciu al sanatatii laptopului

Procesorul este componenta cea mai importanta a unui computer, avand principalul rol in asigurarea functionarii la eficienta maxima a dispozitivului. Aceasta piesa este o mare consumatoare de energie, ceea ce duce la cresterea temperaturii si la necesitatea pastrarii ei la nivele acceptabile.

Regula de baza spune ca un procesor e cu atat mai eficient cu cat temperatura lui este mai scazuta. Din acest motiv, este esential ca fiecare utilizator de computere, fie el desktop, fie laptop, sa cunoasca temperatura normala a dispozitivului, cum poate sa o afle si care sunt metodele potrivite pentru a o mentine la valori normale. Si, chiar daca diagnosticarea poate fi facuta si acasa, remedierea problemelor necesita o vizita urgenta la un service profesional.

In articolul de mai jos vei descoperi informatii utile despre temperatura normala a unui procesor, dar si cateva modalitati prin care poti sa o scazi.

Cuprins
1. Care este temperatura normala a unui procesor?
2. Modalitati de scadere a temperaturii unui procesor

1. Care este temperatura normala a unui procesor

Raspunsul la aceasta intrebare este destul de dificil de dat, deoarece acest parametru poate sa fie diferit in functie de procesor si de modul in care acesta este folosit. Trebuie stiut, in primul rand, ca este absolut normal ca temperatura acestuia sa creasca sau sa scada in timpul folosirii computerului. In cazul in care se ruleaza programe care folosesc intens aceasta componenta, cum ar fi jocurile de ultima generatie sau procesarea video, temperatura CPU va creste pana la un nivel destul de inalt.

In legatura cu temperatura procesorului exista doua variabile si anume temperatura optima (la care functioneaza cel mai eficient) si temperatura critica a acestuia (la care eficienta scade semnificativ pentru a nu se arde). In cazul computerelor desktop, CPU are o temperatura normala recomandata de aproximativ 45 de grade Celsius, care poate urca pana la 60 de grade daca este folosit intens dispozitivul. Procesoarele laptopurilor sunt mai rezistente si au o temperatura optima de aproximativ 55 de grade Celsius si una de aproximativ 75 de grade sub sarcina.

Temperaturile de peste 70 de grade pentru desktop si 80 de grade pentru laptop reprezinta temperaturi critice, care vor duce la limitarea automata a puterii procesorului prin reducerea termica (thermal throttling), activitate care impiedica arderea componentei din cauza temperaturilor prea mari.

2. Modalitati de scadere a temperaturii unui procesor

Cresterea temperaturii procesorului nu-l poate arde decat in cazuri extreme, mai ales cand se face overclocking, dar acest lucru trebuie sa fie evitat, deoarece poate dauna echipamentului.

In primul rand, este vorba despre scaderea performantelor acestora sau chiar de restartarea sa automata, ceea ce poate sa duca la pierderi de date esentiale. In al doilea rand, in interiorul computerelor exista alte echipamente sensibile la temperaturi inalte care se pot defecta din cauza efectului de sauna aparut in urma infierbantarii procesorului.

Din fericire, exista cateva metode la indemana pentru a pastra temperatura din interiorul computerului si implicit a procesorului la valori cat mai apropiate de optim. Cel mai mare dusman al racirii eficiente este praful care se aduna in timp pe radiatorul procesorului si pe ventilator si care impiedica transferul de caldura de la procesor catre exterior. Problema este observata mai ales in cazul laptopurilor, unde spatiul destinat racirii este ingust si se poate bloca foarte usor.

Curatarea prafului trebuie realizata la intervale de timp regulate, mai ales daca dispozitivul este folosit in medii cu mult praf. Operatiunea poate fi facuta cu usurinta in cazul computerelor desktop, chiar de catre proprietari, iar in cazul laptopurilor, la centre de reparatii pc care vor indeparta toate impuritatile in cel mai scurt timp si la un pret mai mult decat accesibil.

Supraincalzirea poate aparea si in momentul in care pasta termica ce asigura legatura dintre procesor si radiator s-a deteriorat din cauza temperaturilor inalte, ceea ce duce la un contact imperfect intre cele doua piese. Remedierea se face prin schimbarea stratului de pasta termica, operatiune ieftina si usor de pus in practica, chiar si de catre amatori.

O problema des intalnita, mai ales in cazul gamerilor, este cresterea temperaturii procesorului din cauza rularii unor jocuri de ultima generatie pe echipamente cu procesoare supuse overclockingului. O solutie in acest caz este montarea unor sisteme de racire suplimentare, cum ar fi ventilatoare mai performante pentru procesor si pentru dispozitiv sau instalarea unor sisteme de racire cu apa, care asigura un transfer termic super eficient.

In concluzie, temperatura procesorului trebuie sa fie urmarita cu atentie de catre fiecare utilizator pentru ca acest indicator poate arata starea de sanatate generala a dispozitivului PC si, daca este cazul, momentul cand este cazul sa se ia masuri.

Surse foto: Shutterstock.com