Tipuri de tastaturi – modele existente pentru computere sau laptopuri

Tipuri de tastaturi – modele existente pentru computere sau laptopuri

tipuri de tastatura prezenta pe laptopuri

Tastatura este principalul dispozitiv de intrare pentru computere si laptopuri. Acestea au functiile similare unor masini de scris, desi a trecut mai mult de un secol de la primele modele care au revolutionat scrisul. Asemenea lor, sunt compuse din butoane, fiecare din ele corespunzand unei litere,unei cifre sau unui simbol. In plus, exista si cateva care au o destinatie speciala, utila in accesarea anumitor comenzi catre terminalele informatice.

Tastatura este considerata un dispozitiv de intrare deoarece singura functiune a ei este de a trimite date catre computer, iar, in schimb, nu primeste nicio informatie sau feedback. Atunci cand tastezi, calculatorul receptioneaza exact datele pe care doresti sa le adresezi unitatii informatice.

In acest articol vei regasi cateva informatii utile despre principalele tipuri de tastaturi existente, precum si despre caracteristicile lor.

1. Functiile pe care le indeplineste o tastatura

Tastatura are mai multe functii in afara de simpla introducere a textului. Iata care sunt cateva dintre acestea:

Introducerea comenzilor logice in interfata computerului;

Folosirea unor asa-numite „scurtaturi” pentru a performa anumite sarcini mult mai repede decat prin folosirea mouse-ului. De exemplu, combinatia de taste Ctrl+B va scrie textul cu litere ingrosate, Ctrl+C va copia un fragment sau un fisier, iar Ctrl+V are aceeasi functie ca binecunoscutul „Paste”;

Prin intermediul tastaturii se pot controla si unele elemente hardware ale sistemului informatic, cum ar fi volumul sunetului;

Tastatura poate fi folosita si pe post de interfata a unui calculator manual. Cei care lucreaza in contabilitate apreciaza sectiunea NumPad cu care sunt dotate majoritatea modelelor;

Tastele pot fi folosite de catre o mare parte de utilizatori in jocuri. De regula, tastele WASD sunt folosite in miscarea pe cele patru directii principale, ca o alternativa la butoanele cu sageti care au aceleasi functii, dar sunt mai ales folosite in programe sau editoare text pentru miscarea cursorului pe ecran cand nu se apeleaza la mouse.

In timp ce tastaturile pentru PC sunt independente si pot fi schimbate cu usurinta, nu acelasi lucru este valabil pentru tipurile de tastaturi pentru laptop care, daca se defecteaza, pot fi schimbate doar la un centru de reparatii (service) laptopuri, deoarece este o operatiune laborioasa si greu de executat acasa fara a avea uneltele si experienta necesare.

Totodata, tastatura unui notebook, daca nu este bine curatata si intretinuta, va aduna, in timp, o multime de resturi si in special praf, care se va strecura in interiorul device-ului cu efecte uneori dramatice asupra bunei sale functionari.

In orice caz, este recomandat ca la intervale regulate de timp sa apelezi la un serviciu profesional de curatare laptop, care va inlatura toata murdaria acumulata in interior si-i va reda puterea de functionare initiala.

2. Tipuri de tastaturi pentru computer si laptop

Desi este poate unul din cel mai simplu periferic al unui computer, tastatura este de mai multe tipuri, in functie de mai multe caracteristici tehnice si destinatii speciale.

Tastatura mecanica

O tastatura mecanica este dotata cu butoane, care au comutatoare de activare, prevazute cu arcuri. Acestea sunt construite din cateva parti mecanice mobile. Acest tip de periferic este unul din cele mai comune existente pe piata.

Deoarece componentele mecanice sunt, de regula, de buna calitate, majoritatea utilizatorilor prefera astfel de tastaturi, deoarece ofera o experienta superioara si tind sa fie mult mai durabile decat cele cu membrana, care sunt realizate din materiale mai ieftine.

Tastatura cu membrana

Un astfel de model de tastatura este unul care nu are taste separate. Este un tip opus celui mecanic, unde fiecare buton are mecanismul lui separat.

Cele mai multe tipuri de tastaturi pentru laptopuri sau computere sunt usor de recunoscut multumita spatiilor destul de mari intre taste. Modelele cu membrana insa nu au aceste spatieri si astfel sunt cu mult mai subtiri.

Butoanele lor sunt parte integranta a unei membrane sensibile la presiune, care preia atingerile de la degete si transmite astfel informatiile catre unitatea informatica la care este conectata.

De regula, aceste tastaturi se gasesc mai ales in domeniul panourilor de control, al echipamentelor medicale sau industriale.

Totusi, multe tastaturi ieftine pentru computere sau laptopuri sunt, in esenta, modele cu membrana, care au totusi un fel de mecanism cupola deasupra acestuia. Astfel, rezulta o imbunatatire a simtirii tactile a feedback-ului de la fiecare buton. Totusi, daca vrei sa inveti sa tastezi profesionist, astfel de device-uri nu sunt recomandate si este preferabil sa te orientezi spre o varianta mecanica.

Tastaturile flexibile

Aceste modele sunt fabricate din materiale moi, precum siliconul, care permit ca tastatura sa poata fi rulata identic unui covoras. Datorita acestei caracteristici, sunt deosebit de utile mai ales pentru cei care lucreaza pe tablete sau laptopuri foarte mici si sunt mereu in miscare.

Tastaturile pentru jocuri

Multe persoane folosesc computerele pentru jocuri. Astfel, au aparut si tastaturi dedicate acestui important segment de consumatori – gamerii.

Deosebirea fata de tastaturile mecanice simple este ca cele de gaming pot inregistra un numar de atingeri dublu sau triplu – un element esential, mai ales in jocurile competitive, unde fiecare apasare pe taste poate face diferenta intre a pierde sau castiga o sesiune.

De asemenea, tastele sunt programabile cu macro-functii, ceea ce permite jucatorului sa preseteze diverse combinatii de butoane intr-unul singur, oferind astfel acces la comenzi mai rapide in timpul misiunilor jocului.

Tastaturile pentru jocuri sunt de regula iluminate, deoarece majoritatea gamerilor prefera spatii slab luminate pentru a se concentra mai bine asupra actiunii de pe monitoare.

Asadar alegerea unui tip de tastatura pentru laptop sau computer este mai mult o chestiune de preferinta personala si tine si de gradul de intensitate cu care se lucreaza. Desigur, profesionistii, care folosesc aproape exclusiv acest device pentru a crea programe, vor fi incantati cu modelele de calitate, mai scumpe, insa restul utilizatorilor unui sistem informatic nu vor fi deranjati de un model obisnuit, mai ieftin.

Sursa foto: shutterstock.com