Ultrabook versus laptop: cum alegi modelul potrivit nevoilor tale?

Ultrabook versus laptop: cum alegi modelul potrivit nevoilor tale?

ultrabook versus laptop

Laptopul a devenit pentru multe persoane unul dintre cele mai utilizate device-uri. Succesul i se datoreaza in mare parte versatilitatii cu care poate fi folosit – de la gaming, pana la cursuri online si joburi remote.

O intrebare pusa de cei care au nevoie de un nou device este „cum facem diferenta intre un ultrabook si un laptop?”. In acest articol iti vom prezenta care sunt asemanarile si deosebirile dintre cele doua si te vom sfatui cum sa faci alegerea potrivita in functie de nevoile tale.

 

 

1. Ultrabook vs laptop – aspecte generale

Un ultrabook este un tip de laptop. Termenul este trademark Intel, folosit pentru a descrie o serie de caracteristici ale unui computer:

  • usor
  • subtire
  • viteza rapida de procesare
  • consumul mic de energie
  • designul elegant si modern – atat in exterior, cat si in interior

Cu toate acestea, in functie de preferintele pe care le ai si de tastaturile pe care le-ai folosit inainte, acest design poate sa nu fie indicat pentru tine.
Daca preferi ca tastatura sa fie reliefata, un ultrabook nu iti va indeplini aceasta dorinta. Tastele lui vor fi plate si compacte, ceea ce te va incurca la inceput daca esti obisnuit cu tastatura unui laptop normal. In majoritatea cazurilor, numarul de taste nu va fi acelasi – nu vei putea folosi tastatura numerica din dreapta.

Una dintre cele mai populare caracteristici pentru un ultrabook este „rapid start”. Acest lucru desemneaza rapiditatea cu care device-ul va reveni din starea „sleep” (aproximativ 5 secunde). Poate sa fie relevant pentru tine acest aspect, in cazul in care esti mereu pe fuga si ai nevoie de un device care sa tina pasul cu tine. Totusi, modelele recente de laptopuri reusesc sa porneasca si ele prompt, mai ales daca sunt intretinute corespunzator si daca sunt urmate cateva sfaturi simple de prelungire a vietii calculatorului.

Daca e vorba despre hardware, nu le putem compara 1 la 1 pe cele doua. Se poate spune ca un ultrabook va avea minimum 8GB RAM. Restul componentelor sunt decise de fiecare producator in parte. Poti afla mai multe detalii despre memoria RAM, SSD sau HDD si altele consultand articolele de specialitate. Citeste mereu cu atentie specificatiile device-urilor si asigura-te ce se vor potrivi nevoilor tale!

2. Asemanari intre ultrabook si laptop

Dupa cum ti-ai dat probabil seama, datorita faptului ca un ultrabook este un tip de laptop, exista multe asemanari intre cele doua:

  • forma
  • functiile principale
  • scopul utilizarii
  • ingrijirea necesara – la fel cum cureti laptopul, un ultrabook va avea nevoie de ingrijiri speciale in cadrul unui service

Pe langa partea estetica, un ultrabook este caracterizat in principal de memoria SSD (sau HDD+SSD) si procesorul INTEL ULV. Memoria SSD ofera pornirea si executarea rapida a diverselor comenzi. In plus, un SSD este mai rezistent in timp comparativ cu un HDD. Insa aceste componente sunt intalnite si in cazul laptopurilor.

3. Diferente intre ultrabook si laptop

La prima vedere, diferenta dintre cele doua este reprezentata de caracteristicile fizice si estetice. Insa, cand sunt comparate mai indeaproape, ies la iveala mai multe diferente cheie:

  • un ultrabook este semnificativ mai costisitor decat un laptop
  • un ultrabook contine materiale premium – aluminiu, sticla, magneziu
  • durata de viata a bateriei unui ultrabook este mult mai lunga

Totusi, durata de viata a bateriei unui laptop variaza destul de mult in functie de model si de scopul cu care va fi folosit – jocurile descarca bateria mult mai repede comparativ cu redactarea rapoartelor pentru job.
laptopul este mai greu si mai gros

Pentru a-ti face o idee, un ultrabook cu un display de 13.3” ar trebui sa aiba o grosime de mai putin de 20mm. Daca este dotat cu touchscreen, grosimea poate urca pana la 23mm. Modelele sunt disponibile intre 11” si 15.6”. Majoritatea au o greutate sub 1.5 kg, modelele cu ecran mic chiar sub un kg. Daca pui accent pe aceste aspecte si iti doresti un device subtire si usor, un ultrabook va fi mai potrivit.

4. Ultrabook sau laptop – cum faci alegerea potrivita?

Pentru a decide intre cele doua, trebuie, in primul rand, sa dispui de bugetul necesar, un ultrabook fiind destul de costisitor. Mai departe, gandeste-te la ce vei folosi device-ul. Vei fi nevoit sa il utilizezi adesea in momente in care nu va fi disponibila conectarea incarcatorului la o priza?

General vorbind, exista o varietate de laptopuri dintre care poti alege, atat in ceea ce priveste designul, cat si partea hardware. Mai mult decat atat, unele modele sunt customizabile si poti crea unul care sa ti se potriveasca perfect. Laptopurile ofera mai multa flexibilitate decat ultrabookurile.

Alege intotdeauna tinand cont de nevoile reale pe care le ai. Daca vei avea in vedere articolul nostru, cu siguranta vei face alegerea potrivita pentru tine!

Sursa foto: storyblocks.com