Windows vs Mac OS – Afla avantajele si dezavantajele celor doua sisteme de operare, inainte sa-ti cumperi un laptop
Cand achizitionezi un nou device, trebuie sa fii atent la toate detaliile, deoarece iti vor influenta utilizarea lor. In cazul laptopului, unul dintre cele mai importante criterii este sistemul de operare care ruleaza pe acesta. Cele mai des intalnite sunt Windows si Mac OS, cel din urma fiind specific produselor Apple. Fiecare dintre acestea are puncte forte, dar si slabiciuni pe care trebuie sa le cunosti inainte de a face o alegere finala. In articolul de mai jos, vei afla care sunt acestea pentru a face o achizitie potrivita.
1. Windows vs Mac OS – scurta istorie
Cele doua sisteme de operare au aparut in anii 1980 in SUA, ca urmare a raspandirii computerelor personale in randul populatiei generale.
Windows a fost creat de compania Microsoft si dispunea de prima interfata grafica pentru computerele IBM. Ajunge in scurt timp sa domine piata computerelor, fiind folosit pe un procent covârșitor de 90% dintre device-uri. Prima versiune a fost lansata in anul 1985 si era doar o interfata grafica pentru utilizator, care venea alaturi de sistemul de operare al Microsoft – MS-DOS. Windows permite in premiera navigarea vizuala printre datele si componentele calculatorului, cu ajutorul “ferestrelor” si al click-ului realizat de mouse. Urmatoarele versiuni devin din ce in ce mai dinamice si sunt adaugate multiple functionalitati.
Mac OS a fost dezvoltat de compania americana Apple Inc. Introdus pe piata in anul 1984, este sursa de inspiratie pentru sistemul de operare Windows, fiind adresat utilizatorilor de computere Macintosh. Principalul beneficiu al Mac OS era folosirea intuitiva si facila, iar pe parcursul anilor, sistemul s-a dezvoltat din ce în ce mai mult, fiind preferat de catre utilizatorii avansati.
2. Windows vs Mac OS – cele mai importante avantaje si dezavantaje ale celor doua sisteme de operare
Fiecare dintre cele doua optiuni are anumite beneficii, dar si inconveniente, cu privire la diverse caracteristici si functionalitati. Iata ce trebuie sa ai in vedere, pe langa factori precum pretul, componente ce pot avea nevoie de inlocuire sau usurinta cu care se realizeaza curatarea laptopului:
Securitate
Chiar daca Mac OS nu este 100% in siguranta la atacurile rau-intentionate, acesta sta mult mai bine la acest capitol decat rivalul sau. Cu toate acestea, si Windows isi imbunatateste constant securitatea impotriva virusurilor sau a altor software-uri care pot afecta confidentialitatea si buna functionare a device-ului.
Design
Desi Windows a evoluat mult de-a lungul timpului la acest capitol, Mac OS se afla in continuare pe primul loc, cu un design minimalist si curat.
Accesibilitate
Ambele sisteme de operare detin functionalitati pentru ca utilizatorii cu dizabilitati sa le poata folosi cu usurinta: marirea ecranului, nararea textului, suport Braille, introducerea tastelor speciale si inputul vocal. Castigator este, insa, Windows, prin implementarea controlului cu ajutorul ochilor si prin capacitatea de a instala sistemul prin intermediul comenzilor vocale.
Hardware
La capitolul hardware, Windows ofera compatibilitate cu o multitudine de optiuni, care nu poate fi combatuta de gama Mac OS. Cu toate acestea, este de apreciat designul unic si calitatea componentelor Apple.
Gaming
Pentru cei pasionati de jocurile pe computer, Windows prezinta avantajul de a premite o personalizare avansata a caracteristicilor computerului, cat si a componentelor externe ce pot fi utilizate pe partea de gaming. De asemenea, selectia de jocuri care pot rula pe Windows este mult mai variata decat in cazul Mac OS. Prin urmare, daca esti in cautarea unui device pe care te vei juca intens, este clar care e cea mai buna optiune.
Asistenți vocali
La acest capitol, rivalitatea este intre Cortana, asistentul Windows, si Siri, asistentul Mac OS. Au functionalitati similare (pot deschide aplicatii ori pagini web, iti vor spune cum este vremea, te ajuta sa modifici setarile sistemului, fac calcule, au capacitatea de a controla dispozitivele inteligente din acasa, pot seta remindere, te asista in trimiterea e-mailurilor si pot realiza cautari pe web). In plus, Cortana te poate deconecta si poate opri computerul, ceea ce nu este posibil prin intermediul Siri.
Prin urmare, este important sa stii care dintre aceste doua variante se potriveste nevoilor tale. Alege sistemul de operare care iti ofera acele functionalitati adecvate activitatilor tale!
Surse foto: Unsplash.com, Pexels.com