De ce bazaie laptopul: care este cauza care provoaca aceasta problema dispozitivului tau?

De ce bazaie laptopul: care este cauza care provoaca aceasta problema dispozitivului tau?

De ce bâzâie laptopul

Zgomotele produse de laptop pot deveni, adesea, enervante. Aceste sunete deranjante pot sa apara la orice tip de laptop, indiferent de vechimea sa. Problema zgomotului poate fi cauzata de o multime de motive. Totusi, in majoritatea cazurilor, situatia este usor de rezolvat si nu necesita prea mult efort. Inainte de a te gandi sa arunci laptopul, exista o serie de solutii, pe care le poti incerca si care pot contribui la reducerea bazaitului produs de acest device.

1. Laptopul tau face un zgomot ciudat? Iata cea mai comuna cauza

Praful este unul dintre factorii principali care duc la aparitia zgomotelor deranjante produse de laptop. Acumularea particulelor de praf poate duce la degradarea laptopului in diferite moduri, printre care se regaseste si obstructia ventilatorului. Aceasta obstructie duce la o rotire mai puternica a ventilatorului si, prin urmare, la aparitia bazaitului.

Dupa cum deja se stie, procesorul este inima oricarui laptop, ceea ce inseamna ca si coolerul acestuia ar trebui sa fie curatat in mod regulat (acumularea de praf poate duce la degradarea procesorului). Daca nu stii cum sa faci acest lucru, poti sa apelezi, oricand, la profesionisti, pentru o curatare a laptopului. In fond, este mai bine sa lasi sarcina aceasta in seama unor oameni specializati in domeniu, pentru a nu exista riscul aparitiei altor defectiuni, daca decizi sa iti cureti laptopul acasa.

2. Laptopul scoate sunete ciudate? Alte cauze care pot sta in spatele problemei

Pe langa praf, exista si alte cauze care pot sta in spatele problemei. Spre exemplu, dupa cum deja se stie, malware este – practic – un virus care incetineste, in mod drastic, functionalitatea laptopului. Dupa procesul de incetinire, va creste si temperatura device-ului, deoarece laptopul va incerca (desi, fara succes) sa urmeze comenzile. In plus, un efort mai mare va duce la aparitia unui bazait, chiar si in urma executarii celor mai simple comenzi.

Daca nu ai instalat un antivirus, acesta ar fi momentul potrivit sa o faci (exista o multime de programe). Totusi, exista o procedura simpla, in urma careia poti afla daca laptopul tau este sau nu invadat de virusi. Daca, dupa deschiderea filei „Task Manager” va aparea o serie de litere ciudate, asezate intr-o ordine haotica, inseamna ca laptopul tau este atacat de virusi. Insa, exista si virusi care sunt ascunsi, pe care va fi foarte greu sa ii detectezi singur.

Odata ce vei scapa de aceasta problema, laptopul tau va functiona mult mai usor si fara a produce zgomot. In cazul in care nu vei descoperi programele de tip malware la timp si laptopul tau va fi grav afectat, va fi nevoie ca acesta sa fie reparat intr-un service specializat.

O alta problema care duce la zgomotele ciudate este supraincalzirea laptopului. Pentru a-ti raci laptopul si mai repede si pentru a preveni supraincalzirea acestuia, iti poti achizitiona un cooler. Acesta va preveni supraincalzirea si – prin urmare – nu ii va permite sa scoata zgomote deranjante. Pentru ca acest cooler sa functioneze, va trebui sa fie pozitionat sub laptop (un cooler cu cateva ventilatoare suplimentare va garanta performanta laptopului tau). In plus, coolerul este necesar pentru cei care lucreaza cu programe extrem de complexe, care suprasolicita performanta laptopului.

Nu uita de faptul ca laptopul tau are la randul sau un cooler integrat, care trebuie intretinut si curatat periodic pentru a asigura buna functionare a device-ului. Uneori, totusi, acesta trebuie inlocuit pentru ca nu mai functioneaza asa cum ar trebui. In cazul in care ai nevoie de schimbarea coolerului, apeleaza la serviciile profesionistilor.

laptop cu probleme

O alta cauza care duce la producerea sunetelor ciudate este reprezentata de numarul ridicat de programe si file deschise simultan. Pentru majoritatea oamenilor care lucreaza cu ajutorul laptopului, numarul interminabil de file si programe deschise este la ordinea zilei. Totusi, aceste procese ocupa atat o parte a memoriei RAM, cat si a procesorului. Desi functioneaza in fundal, spatiul ocupat de acestea va face ca laptopul sa depuna un efort suplimentar pentru a le rula si, prin urmare, aparitia bazaitului este una inevitabila.

Exista, totusi, posibilitatea de a inchide programele pe care nu le folosesti in momentul respectiv, desi poate fi enervant procesul de redeschidere si inchidere – din nou – al acestora. Daca, in urma inchiderii programelor, bazaitul inca persista, exista posibilitatea sa ai probleme cu software-ul si cu ventilatorul laptopului tau, ceea ce inseamna ca trebuie sa ceri ajutorul unor specialisti, pentru a putea rezolva problema.

Asadar, exista cateva motive care duc la aparitia zgomotelor deranjante produse de laptop. Dar, pentru orice problema, exista si o solutie. Totusi, in majoritatea cazurilor, este bine sa consulti parerea si sa ceri ajutorul unui specialist in domeniu, pentru a te asigura ca laptopul tau va fi functional pentru o perioada mai lunga de timp.

Sursa foto: Shutterstock.com