Probleme mufa alimentare Dell Alienware 17R2 – laptopul se opreste

Probleme mufa alimentare Dell Alienware 17R2 – laptopul se opreste

 

Dupa cum spune si titlul va prezentam o problema ce pare a fi o problema de serie la laptopurile Alienware 17R2 si anume mufa de alimentare. Laptopul este o bijuterie in sine din toate punctele de vedere – de la procesorul I& si 32 gb ram la ssd-ul de 512 GB si pana la tastatura iluminata multicolor, boxele iluminatesi ecranul de 17 inch cu rezolutie 4K. Placa video esteuna pe masura – acest laptop ca si celelalte alienware din istorie fiind dedicate gamingului. Carcasa din aluminiu robusta ii confera pe langa rezistenta sporita si un aspect deosebit.
Istoria laptopului de fata este una interesanta si anume primele probleme au inceput cu oprirea brusca a laptopului ce e drept destul de rar dupa cum ne-a spus clientul. Pusa pe seama supraincalzirii – desi laptopul nu se incalzea, a fost curatat intr-un service insa problema nu s-a rezolvat desi totul fusese facut ca la carte (curatat sistem racire, inlocuit pasta termoconductoare).
Cand s-a prezentat l anoi in service laptopul se oprea cand era fortat pe partea de video – fie intr-un joc fie la un test de placa video insa termic era totul ok. Bateria din pacate cedase – posibil tot din aceeasi cauza. In urma demontarii laptopului am observat ca mufa de alimentare – in partea unde intra in placa de baza era afumata – chiar topita intr-o parte. Astfel am supus laptopul unui test de placa video cu el semiasamblat si se vsimtea cum se incalzea acea parte a mufei.

Practic Datorita firelor subdimensionate si a consumului mare d ecurent al laptopului(incarcatorul avea 240w putere) s-a creat un contact imperfect intre pinii in care intra mufa in placa de baza si mufa in sine. Acest contact imperfect a generat in timp un arc electric care a dus la topirea firelor si a mufei de alimentare.
Din pacate nu aveam mufa in stoc – fiind un reper destul de rar insa am comandat-o si am inlocuit-o dupa care totul a functionat normal.
Se pare ca este o problema des intalnita la acest model de laptop – insa la noi in service se poate rezolva.