Soluții dacă Windows nu pornește corect

O eroare comună care apare la pornirea Windows 10 și 11 este „calculatorul nu pornește corect”. Cel mai simplu mod de a rezolva problema este să faceți clic pe Restart. Dacă a funcționat și computerul a pornit normal, atunci problema a fost o eroare minoră în sistem și repornirea a rezolvat-o. Dacă eroarea nu dispare, atunci există mai multe motive pentru apariția modului de recuperare și a soluțiilor.

Este posibil să întâlniți scenarii în care, încercând să diagnosticați sau să reparați problema, să agravați în mod accidental starea de funcționare a computerului sau a sistemului de operare. Abordăm diferite metode de rezolvare în mod secvențial; dacă una eșuează, trecem la următoarea.

Cauze frecvente pentru care Windows nu se inițiază:

 • Conflict de software la startup;
 • Deconectarea neintenționată a componentelor hardware interne;
 • Eșec în actualizarea sau resetarea BIOS-ului;
 • Actualizare defectuoasă a sistemului de operare;
 • Instalarea greșită a unui driver;
 • Oprirea bruscă a sistemului de operare;
 • Infecții cu virus;
 • Programe de la terți;
 • Dispozitive externe conectate, cum ar fi imprimante sau unități USB.

Soluții dacă Windows nu pornește:

 1. Verificarea conexiunilor cablurilor: Inspectați interiorul unității centrale (dacă produsul nu mai este sub garanție) și asigurați-vă că toate cablurile sunt corect conectate.
 2. Deconectarea dispozitivelor externe: Scoateți din priză toate echipamentele externe – imprimante, unități USB, camere foto, microfoane, căști și alte periferice. Încercați să porniți computerul fără acestea, apoi reconectați-le treptat pentru a identifica posibila sursă a problemei.
 3. Accesarea setărilor BIOS: În cazuri rare, configurarea greșită a secvenței de boot în BIOS poate împiedica inițierea corectă a sistemului de pe hard disk. Modificați ordinea de boot în BIOS pentru a asigura că primul dispozitiv de pornire este cel care conține sistemul de operare.
 4. Verificarea sursei de alimentare: Asigurați-vă că adaptorul de alimentare funcționează corect și că sistemul primește tensiunea necesară.

Recuperarea sistemului și Safe Mode:

 • Meniul de recuperare: Sistemul de operare poate oferi soluții automate pentru repararea erorilor, accesibile din meniul de recuperare. Utilizați punctele de restaurare disponibile pentru a reveni la o configurație anterioară funcțională.
 • Modul Sigur: Dacă sistemul pornește în Modul Sigur, problema este mai puțin gravă și poate fi cauzată de un software recent instalat. În acest mod, puteți dezinstala programele sau driverele adăugate recent.

Dacă niciuna dintre soluțiile menționate nu reușește să rezolve problema, este posibil să fie necesară reinstalarea sistemului de operare Windows sau înlocuirea componentelor hardware defecte printr-un centru de service autorizat.