7 metode pentru a-ți proteja laptopul/PC-ul de hackeri și softuri dăunătoare
Siguranţa informaţiei şi a datelor personale este o sarcină ce trebuie tratată cu mai multă atenţie dacă nu doreşti să te vezi în situaţia de a avea conturile golite şi informaţiile personale împrăştiate pe internet. Specialiştii atrag atenţia că protejarea dispozitivelor folosite este un prim pas pentru protecţie personală şi a familiei împotriva atacurile rău intenţionate ale hackerilor, dar şi un mod de a proteja dispozitivele folosite pentru desfăşurarea activităţilor de zi cu zi.
Dacă cei mai mulţi sunt tentaţi să acorde mai multă atenţie protecţiei telefonului, operatorii din centrele de service laptop, sunt de părere că trebuie să se acorde importantă şi sistemelor desktop şi laptopurilor, în special dacă sunt folosite de copii. Dacă timpul nu îţi permite să ajungi la un centru de depanare laptop, poţi lua câteva măsuri simple care să te ajute să nu devii victimă a răuvoitorilor.
Instalează un sistem firewall
Sistemele firewall sunt considerate cele mai eficiente metode se protecţie a laptopurilor şi a desktopurilor. Studiile realizate în ultimii ani au arătat că utilizatorii care au apelat la această soluţie nu au fost afectaţi de atacurile cibernetice dar şi faptul că au putut folosi dispozitivele în perfectă stare pentru mai mult timp. În fapt firewall-ul continuă să fie cel mai eficient sistem de protecţie al deficiturilor electronice şi a datelor personale, ce poate fi implementat în câţiva paşi simpli.
Foloseşte softuri antivirus
Antivirusul rămâne în topul preferinţelor utilizatorilor, pentru că scanează eficient şi conţinutul accesat online. Softurile antimalware sunt active permanent şi au avantajul că pot fi upgradate, deci pe măsură ce viruşii evoluează acestea se adaptează şi nu lasă dispozitivele fără protecţie. Conform specialiştilor din centrele de depanare laptop, Bitdefender, Kaspersky şi BullGuard sunt cele mai eficiente şi cele mai uşor de gestionat.
Setaţi cu atenţie browser-ul
Puţin utilizatori ştiu faptul că browser-ele de căutare sunt prevăzute cu sisteme de siguranţă cu grade diferite de protecţie. Este important să accesaţi secţiunea de unelte a browser-ului preferat şi să selectaţi opţiunea “high securty” care oferă mai multă siguranţă. Specialiştii atrag atenţia că este important ca update-urile browser-ului să fie realizate periodic, astfel se menţin şi setările efectuate.
Folosiţi parola
Chiar dacă pare o soluţie banală, parola te poate salva de atacurile hackerilor. Este important totuşi să se folosească o parolă lungă şi puternică, formată din cifre, litere şi simboluri. Cuvintele uşoare, numele său informaţiile personale nu trebuie utilizate pentru parolarea sistemelor electronice, pot fi rapid descoperite de persoanele răuvoitoare.
Utilizaţi reţele wireless sigure
Pentru protecţia personală este important să asiguraţi reţeaua wireless. Un router criptat cu o parolă greu de intuit te ajută să beneficiezi de mai multă siguranţă. Dacă sistemul desktop este de obicei accesat de la locul de muncă şi domiciliu, unde reţeaua este criptata, nu acelaşi lucru se întâmplă cu tableta, telefonul şi laptopul. A conecta laptopul la reţele întâmplătoare poate favoriza atacurile cibernetice, de aceea este bine să eviţi astfel de situaţii.
Atenţie la fişierele downloadate
Multe fişiere disponibile în mediul online, pe lângă conţinutul dorit vin însoţite de musafiri nepoftiţi ce pot face ravagii laptopului pe care îl foloseşti. Este important să accesezi doar fişiere provenite din surse sigure. Conform specialiştilor de la service laptop, multe persoane utilizează conţinut de pe USB-uri contaminate, fără a verifica starea acestora şi astfel de neatenţii costa.
Cumpără din magazine sigure
Realizarea cumpărăturilor din magazinele online au devenit activităţi cotidiene obişnuite fapt pentru care nu se mai acorda multă atenţie elementelor de siguranţă. În acest context tot mai mulţi oameni riscă să cadă în plasa celor care clonează pagini ale unor magazine consacrate sau a magazinelor fantomă. Este important ca înainte de a realiza orice plată să se verifice cu atenţie toate elementele de siguranţă furnizate pe pagină.