Ce faci dacă laptopul tău frânează. Trucuri pentru a-ți face computerul mai rapid

Toți ne dorim ca gadgeturile noastre să funcționeze fără probleme, la viteza maximă posibilă. Doar că de multe ori, aplicațiile și jocurile solicită din ce în ce mai multe resurse, iar calculatoarele mai vechi nu mai fac față cerințelor. Probabil că te-ai lovit de multe ori de situații în care laptopul frânează, iar din această cauză, folosirea lui devine un coșmar. Ce faci pentru a remedia problema acasă? Există soluții pe care le poți pune în aplicare fără ajutorul unui specialist, astfel încât calculatorul tău să-și recapete performanța.

Prima și cea mai simplă soluție este să faci puțină „curățenie”, fără să apelezi la un service laptop. Disk Clean-up este o funcție disponibilă în Windows prin care fișierele temporare, datele de logare și rapoartele de eroare din sistemul de operare sunt șterse definitiv. Nu e deloc greu și poți avea surpriza să vezi că laptopul tău se „mișcă” mai repede. Pentru rezultate mai bune poți încerca și funcția „Defragment”, care ordonează mai bine informațiile stocate pe hard disk și crește capacitatea de operare a laptopului.

reparatie laptop

O soluție recomandabilă este și dezinstalarea programelor inutile pe care nu le folosiți și care afectează performanțele calculatorului. Trebuie să șțiți că puține programe rulează doar atunci când sunt utilizate. Majoritatea se află într-un proces activ care caută zilnic, unele chiar și de mai multe ori pe zi, actualizări. Este o suprasolicitare inutilă a procesorului, care-i limitează viteza. Pentru a elimina aceste programe neutilizate, faceți click pe „Start”, apoi mergeți în „Control Panel”, dând click pe „Programs and Features” pentru a parcurge lista programelor din calculator.

E recomandat să aveți instalat un antivirus care va protejează laptopul de programele nocive, așa-numitele malware, care îngreunează viteză procesorului și ocupă inutil memoria calculatorului. Ele fac să crească mult consumul de resurse, ceea ce afectează rularea programelor obișnuite. Virușii informatici sunt programe care se autocopiază pe sistemul detectat, fără știrea utilizatorului. Cu o simplă căutare pe internet poți găși o mulțime de programe antivirus, care pot fi descărcate absolut gratuit și care te salvează de problema sacaitoare a virușilor.
Lipsa memoriei poate fi și ea un motiv pentru care laptopul frânează și nu mai funcționează așa cum va doriți. Dacă ați observat că atunci când încercați să rulați mai multe aplicații în același timp, apar blocaje, este clar că aveți nevoie de mai multă memorie RAM. Creşterea capacității RAM aduce un spor de performanţă apreciabil. Schimbarea memoriei RAM este o procedura relativ simplă care constă în desfacerea capacului de pe spatele laptopului sau a carcasei calculatorului, desprinderea modulelor de memorie din două cleme, montarea noilor module şi fixarea capacului la loc.
Un pas important care va duce la mărirea randamentului calculatorului este oprirea programelor care se deschid automat la pornire. Dacă aveți instalate pe laptop mai multe aplicații pe care le folosiți foarte rar spre deloc, atunci sunt șanse mari să aveți probleme cu laptopul. Dacă debifati pornirea lor automată din Startup, veți constata un randament mai mare al procesorului.
În cazul în care acțiunile descrise mai sus nu fac computerul să funcționeze mai bine, atunci e cazul să apelați la un specialist de la un service laptop.

0721.540.658