Cum inchidem corect laptopul sau calculatorul

Cum inchidem corect laptopul sau calculatorul

Cum inchidem corect laptopul sau calculatorul
cum inchidem corect laptopul sau calculatorul

     De multe ori am auzit de la clientii nostri intrebarea: „Este vreo problema daca inchid laptopul de la buton? Trebuie sa ii dau shutdown de fiecare data?” Raspunsul este clar: DA. Poate fi o problema. Desi ati facut-o de multe ori si nu s-a intamplat nimic aparent nu este chiar asa. Cea mai afectata dintre componente atunci cand opriti laptopul sau calculatorul din buton – fortat este hard disk-ul. Faptul ca inca nu aveti erori pe hard disk sau cel putin inca nu va face probleme desi la un test amanuntit s-ar putea sa apara ceva probleme este doar pur noroc.
     In interiorul hard disk-ului exista un disc (de aici si denumirea de hard disk) pe care sunt stocate informatiile. Aceasta se invarte la 5400, 7200 rotatii pe minut sau chiar la mai multe la anumite serii de hard disk-uri. Cand dvs tineti apasat butonul de power iar laptopul sau calculatorul se opreste brusc practic dvs taiati fortat curentul hard diskului si acesta se opreste brusc de la viteza cu care se invartea la 0 iar acul care citeste de pe platan se retrage brusc in timp ce platanul poate fi inca in miscare. Astfel poate sa apara sectoare ce nu pot fi citite sau scrise pe hard disk – asa numitele bad-uri. Aceste sectoare defecte se pot dovedi uneori irecuperabile astfel ducand la pierderi permanente de date sau chiar la imposibilitatea utilizarii hard diskului.
     Ce face un shutdown corect??
In primul rand salveaza setarile pe care le-ati modificat in timpul ultimei sesiuni deschise ale sistemului de operare. In al doilea rand inchide toate programele ce utilizeaza hard diskul si procesele asociate acestora – registri etc. In al treilea rand opreste utilizarea hard diskului si apoi opreste alimentarea laptopului sau calculatorului.
     Astfel nu ignora butonul de shutdown si nu opri din butonul de pornire pentru a evita deterioraarea sistemului de operare sau a hard disk-ului.
Daca totusi ai facut asta si ai o problema cu laptopul tau nu ezita sa ne contactezi pentru a te ajuta cu repararea laptopului tau indiferent ca are o problema software sau hardware.