Cum să menţii starea bună a bateriei laptopului?

Probabil nu te-ai gândit niciodată, dar există o componentă a laptopului tău de care trebuie să ai grijă mai mult decât te-ai fi gândit. Şi mă refer aici la baterie.
Durata de viaţă a acesteia – la fel ca a oricărei baterii a unui dispozitiv electronic – este limitată în timp, iar dacă e folosită necorespunzător, autonomia ei va scădea rapid. Ce poţi face pentru a prelungi viaţa acumulatorului?

Păi în primul rând trebuie să îl protejezi. Pentru a prelungi viaţa bateriei este foarte important să setezi configuraţia laptopului în aşa fel încât consumul de energie să fie cât mai echilibrat, ca să nu te trezeşti că laptopul se închide chiar în timp ce lucrezi la un document. Din setările sistemului de operare, alege planul de consum energetic BALANCED şi selectează durata şi modul de funcţionare a laptopului atunci când e pe baterie sau când e conectat la priză. Poţi schimba setările şi pentru luminozitatea ecranului, care e cel mai mare consumator de energie. Dacă nu te descurci, mergi la un service laptop, angajaţii de acolo vor şti exact de ce ai nevoie şi te vor ajuta.

E foarte important să stabileşti durata maximă de aşteptare sau de stand by pentru un laptop. Dacă, de exemplu, nu lucrezi la el timp de o oră, bateria se va consuma şi, când vei relua activitatea, vei constata că ai rămas fără baterie. Ca să nu ajungi în această situaţie, setează o perioadă de stand by, după care ecranul să se închidă, iar laptopul să intre în modul de hibernare, până când începi să lucrezi din nou la el.

Calculatorul trebuie protejat şi de căldură. Da, poate părea incredibil, dar caldura afectează performanţa şi autonomia acumulatorului. Dacă obişnuieşti să lucrezi cu el în pat sau ţinându-l pe genunchi, ai grijă ca orificiile laterale sau cele de dedesubt să nu fie obturate. Spaţiile respective sunt de fapt locurile de aerisire, pe unde coolerele sau ventilatoarele elimină aerul cald generat de procesor şi de placa video. De aceea există standuri speciale pentru laptop, unele dotate chiar cu ventilatoare proprii, care ajută la răcirea laptopului.

Foarte mulţi utilizatori se întreabă dacă e necesar să scoată bateria laptopului atunci când acesta e conectat la reţeaua electrică. Unii spun că astfel, durata de funcţionare a bateriei va fi prelungită, alţii spun că nu există niciun argument în acest sens. Producătorii au păreri diferite: unii spun că nu e nevoie, alţii recomandă scoaterea acumulatorului. Totuşi, toţi sunt de acord în privinţa unui lucru: dacă bateria este încărcată, nu trebuie să mai ţineţi laptopul în priză. Acest obicei poate afecta modul de funcţionare şi autonomia bateriei. La fel, dacă vedeţi că indicatorul bateriei este la 10% sau mai puţin, e recomandat să conectaţi laptopul la reţeaua electrică. O descărcare completă a bateriei poate avea, din nou, efecte negative asupra autonomiei acesteia.

Nu în ultimul rând, trebuie să ştii că acumulatorul laptopului este proiectat să aibă performanţe maxime pentru un număr limitat de cicluri încărcare – descărcare (în general, între 300 şi 500). Ulterior, autonomia bateriilor începe să scadă după fiecare încărcare, iar după 2 sau 3 ani, aceasta se reduce chiar şi cu 20%. Dacă nu vei schimba laptopul cu totul până atunci, ai putea lua în calcul şi opţiunea unei vizite la un centru de reparaţii laptop, unde vei putea găsi la preţ convenabil un acumulator potrivit.