recuperare date

Recuperarea datelor – câteva metode simple

Datele importante pot fi pierdute cu uşurinţă, fie din neatenţie, fie din cauza defectării unor componente ale dispozitivului folosit şi chiar din pricina atacurilor cibernetice. Chiar dacă cele mai bune metode de protejare a datelor ramân backup-ul pe hard extern şi salvarea acestora în cloud, trebuie să ştii că informaţiile importante nu sunt complet pierdute şi că acesta pot fi recuperate, într-un mod sau altul.

Iată cum poţi recupera datele de pe un hard care nu mai porneşte, fie din pricina uzurii intense, fie din pricina unor defecţiuni şi pe cele şterse din greşeală.

1. Programe gratuite de recuperare a fişierelor

TeskDisk, Recuva, PhotoRec, Restoration, Undeleted Plus sunt câteva programe gratuite dezvoltate de Microsoft, pentru sistemele de operare Windows, care te ajută să recuperezi fişierele importante de pe un hard aflat în situaţia menţionată. Acestea sunt concepute pentru a sustrage informaţiile pierdute de pe componentele defecte parţial sau total.

Astfel de programe vin cu o interfaţă prietenoasă, adaptată pentru sistemele Windows, deci pot fi accesate şi rapid înţelese chiar şi de cei mai puţin experimentaţi dintre utilizatori. Trebuie totuşi atenţie, pentru că softurile menţionate nu pot recupera chiar toate tipurile de date, unele sunt concepute pentru a restaura fişierele grafice, altele pentru a recupera documentele text sau media, deci este important să ştii ce informaţii vrei să recuperezi pentru a alege softul potrivit.

2. Software de recuperate a datelor ce trebuie plătite

Nu încape în îndoială că programele achiziţionate contra cost sunt mai eficiente şi mai complexe faţă de cele lansate gratuit, iar şansele de a recupera toate informaţiile în astfel de situaţii sunt mai ridicate. Recover My Files, Get Data Back şi MunSoft Data Recovery System sunt câteva dintre softurile eficiente şi populare care pot fi folosite cu succes în astfel de situaţii. Acestea permit restaurarea tuturor informaţiilor de pe un hard care nu doreşte să mai pornească din varii motive. De altfel, acestea îţi permit vizualizarea informaţiilor înainte de salvare, deci poţi sorta astfel informaţiile valoroase pe care doreşti să le restaurezi şi le poţi lăsa pe cele care nu prezintă interes.

Multe dintre programele menţionate sunt extrem de eficiente pentru că pot recupera chiar şi datele de pe tabletele a căror hard a fost deteriorat, fie din pricina atacului unor viruşi, fie din pricina utilizării improprii.

3. Serviciile unor depanatori specialişti

Chiar dacă sunt relativ uşor de utilizat, trebuie să recunoaştem că nu toţi oamenii au aptitudini pentru a gestiona eficient astfel de situaţii, deci este mai practic şi mai confortabil să apeleze la serviciile unor depanatori profesionişti, care ştiu foarte bine să recupereze datele pierdute.

Service-urile de depanare sunt soluţia cea mai potrivită pentru cei care doresc să recupereze în siguranţă informaţiile în cel mai scurt timp. Specialiştii care realizează astfel de task-uri au experienţă și dexteritate în folosirea programelor menţionate, deci timpul de recuperare a informaţilor este scurtat cu mult. Trebuie totuşi de menţionat că folosirea eronată a softurilor de recuperare a datelor poate face mai mult rău, iar informaţiile de interes pot fi pierdute pentru totdeauna.

4. Windows Restore Previous

Dacă eşti unul dintre cei ce folosesc ca sistem de operare Windows, te poţi considera norocos, întrucât Microsoft, de câţiva ani încoace alocă mai multe resurse softurilor de recuperare a datelor. Prin funcţia Windows Restore Previous poţi descoperi fişierele şterse din greşeală. Accesând variantele anterioare ale directorului, poţi restaura sistemul şi astfel se recuperează anumite fişiere.

În concluzie, este important să acţionezi corect în funcţie de particularităţile situaţiei pentru recuperarea informaţiilor şi datelor pierdute accidental, pe cele pierdute din pricina defectării sistemului sau a componentelor device-ului folosit.