Sfaturi simple pentru a prelungi viața calculatorului tău

Calculatorul a reușit să capete statutul de „cel mai bun prieten” al tău. Indiferent dacă ai acasă un computer de masă, sau un laptop, trebuie să știi că aparatul are nevoie de îngrijire și disciplină. Probabil că îți dorești să ai parte de el pentru cât mai multă vreme, de aceea întreținerea și curățarea periodică sunt niște acțiuni necesare și chiar obligatorii. Noi o să-ți mai oferim și alte câteva sugestii pentru a prelungi viața calculatorului tău.

1. Praful – cel mai mare dușman

Una dintre cele mai bune și mai sigure metode de a prelungi viața computerului tău este să îl eliberezi din mrejele prafului. Periodic, aspiră particulele care se acumulează pe suprafața sa, și acordă o atenție sporită prafului din interior. Această operațiune ar trebui să aibă o periodicitate de cel puțin șase luni. Dacă ai un computer de masă, poți încerca să-l cureți chiar tu. Pe de altă parte, dacă ești posesorul unui laptop, ar fi mai bine să apelezi la un specialist . Asta pentru că aceste device-uri au componente mai scumpe, care respectiv sunt mai greu de înlocuit.

2. Fă o retrospectivă a conținutului

După ce utilizezi un computer mai mult timp, începi să aduni prin mape diferite chestii de care ai nevoie, dar și o multitudine de lucruri de care nu ai și nici nu vei avea nevoie. Nu trebuie să fii specialist în tehnologiile informațiilor ca să-ți dai seama că toată aceste elemente odată adunate în calculator, contribuie intens la consumul memoriei prețioase. Unde mai pui că din cauza excesului de informație, device-ul tău va începe să funcționeze ca o râșniță veche. Noi îți sugerăm să îndepărtezi toate documentele de care nu mai ai nevoie, după care să instalezi și un cleaner. Aplicația te va ajuta să menții ordinea, să ștergi fișierele temporare și alte lucruri de prisos.

3. Defragmentarea-calea spre succes

Chiar dacă îți poate lua ceva timp, defragmentarea este un pas extrem de important în menținerea vieții și capacității computerului tău. Când nu mai ai treabă la el, începe defragmentarea. Operațiunea trebuie făcută cel puțin odată pe lună.

4. Vezi ce face antivirusul

Pentru care antivirus ai optat? Ești mulțumit de modul în care își face treaba? Știi cum să-l faci să-ți protejeze computerul? Dacă încă nu ai instalat un antivirus, nu ai niciun motiv să tergiversezi cu achiziționarea unui asemenea instrument. Imediat după ce l-ai instalat, începe cu o scanare. O idee bună ar fi să lași scanarea să se facă peste noapte, când nu ai treabă la calculator. Repetă scanările lunar.

5. Rărește fonturile

Chiar dacă nu îți vine să crezi, există studii care arată că fonturile, odată instalate pot îngreuna extrem de mult modul de funcționare a unui calculator. În special este afectată viteza de deschidere a aparatului. În concluzie, nu instala prea multe fonturi, sau mai șterge din ele.

6. Nu modifica programe despre care nu știi nimic

Deși ți se pare că ești expert, ar trebui să fii mai echilibrat atunci când vrei să modifici programele din computerul tău. Uneori, chiar și o banală modificare în Registry poate să-ți lase sistemul neutilizabil. Nici fișierele care ține de core-ul sistemului de operare nu sunt indicate pentru a fi modificate, așa cum nici programele care promit să-ți facă sistemul să ruleze mai bine nu sunt o idee bună. Până la urmă, e plin internetul de sfaturi de acest gen, iar dacă vrei să fii sigur că faci mișcări corecte și inofensive, poți merge la un service pentru calculatoare. În sectorul 3 din București de exemplu, specialiștii o să-ți explice ce e bine și ce nu e bine pentru device-ul tău.

7. Nu uita de baterie

Dacă folosești un laptop conectat la priză, ar fi bine ca la fiecare două-trei zile să-l scoți din priză și să-l folosești până când bateria i se va descărca complet. Este greșită concepția că ținându-l în priză, îi protejezi bateria. Dacă nu vrei să te trezești într-o zi că bateria computerului tău a devenit nefuncțională, folosește-o în mod regulat. Nu-ți face griji dacă observi că laptopul se încălzește prea tare. Acesta este un proces normal atunci când aparatul este conectat la o priză. Chiar și așa, evită să-l poziționezi pe suprafețe cu risc de ardere.

Ai grijă de computerul tău și el te va răsplăti cu longevitate!

0721.540.658