Cel mai bun antivirus – ce trebuie sa stii inainte sa faci o alegere?

Cel mai bun antivirus - ce trebuie să știi înainte să faci o alegere

Protejarea calculatorului, a laptopului, a telefoanelor si a tabletelor de aplicatii malitioase, virusi, exploituri, ransomware, spyware sau malware este o cerinta obligatorie a zilelelor noastre. In unele cazuri, programele care sa ofere o minima protectie sunt deja livrate impreuna cu dispozitivele sus mentionate. Totusi, evolutia rapida a diverselor amenintari, impun solutii complexe.

Pentru utilizatorul obisnuit se pot naste o multitudine de intrebari. Ce fel de software antivirus este necesar? Care este cel mai bun antivirus? Sunt necesare solutiile contra cost sau sunt suficiente variantele gratuite?

Articolul urmator isi propune sa ofere cateva raspunsuri care sa te ajute in intelegerea optiunilor disponibile pentru luarea unei decizii cat mai informate in alegerea unui antivirus de top.

1. Cum alegi cel mai bun antivirus pentru dispozitivele tale?

1 Cum alegi cel mai bun antivirus pentru dispozitivele tale

Inca de la inceput trebuie sa spunem ca nu exista un raspuns universal valabil pentru orice utilizator. In functie de tipul de dispozitiv, sistemul de operare al acestuia si chiar in functie de cat de avansat este utilizatorul, raspunsul poate diferi.

Tocmai de aceea, nu de putine ori, de la aceeasi companie vei regasi mai multe tipuri de software antivirus. Mai mult decat atat, asa cum se poate deduce din varietatea denumirilor programelor care ameninta securitatea laptopurilor sau a datelor stocate pe acestea (fiind uneori necesara recuperarea datelor), este vorba de o suita intreaga de aplicatii ce pot fi necesare pentru o protectie maxima.

Se naste in mod natural intrebarea daca utilizarea software-ului antivirus prezinta vreun risc pentru computere, ea insasi, sau ce consum de resurse poate genera. Pentru un calculator modern cu putere de procesare mare, resurse de memorie generoase, rularea unei solutii antivirus in fundal nu este una care sa se resimta in mod uzual. Dar pentru un sistem mai demodat, lucrurile pot sta diferit.

Decizia ce poate influenta alegerea celui mai bun software antivirus este, asadar, una care trebuie sa tina cont de nevoile tale specifice, de dispozitivele pe care le utilizezi si incepe cu protectia pe care o ofera fiecare solutie de software antivirus.

Antivirusul, prin definitie ar trebui sa protejeze impotriva virusilor, dar, asa cum mentionam deja, ar trebui sa includa si protectia fata de alte tipuri de amenintari. O solutie optima ar fi sa alegi un antivirus care sa iti ofere suplimentar un minim de protectie impotriva pericolelor comune pentru intimitatea si siguranta datelor si a dispozitivelor tale.

1 Cum alegi cel mai bun antivirus pentru dispozitivele tale 1

2. Ce caracteristici au cele mai bune programe antivirus?

Programele antivirus au evoluat diferit in timp, astazi fiind disponibile mai multe tipuri. Unele monitorizeaza descarcarile si instalarea de programe, incercand sa detecteze semnaturile de tip malware. Altele monitorizeaza software-ul si sistemele de operare generand o alerta pentru un comportament suspect sau atipic pentru utilizator, cum ar fi accesarea unui numar mare de fisiere, incercarea de a se conecta la un site suspect sau o crestere semnificativa a volumului de date utilizate.

Cele mai noi programe antivirus, bazate pe invatarea automata (machine learning) monitorizeaza si invata activitatea normala a unui calculator si limiteaza orice comportament in afara acesteia. Au avantajul ca pot fi utilizate in tandem cu alte tipuri de software antivirus.

Unele programe functioneaza independent, altele sunt integrate intr-o suita de programe de securitate, iar cele mai recente functioneaza deja in cloud, avand o parte instalata pe dispozitivul clientului si o parte pe cloud, acolo unde sunt scanate fisierele si sistemul.

Fiecare sistem are avantaje si dezavantaje specifice. Cele independente sau parte a suitelor depind de raportarea semnaturilor noi si de updatarea acestora de pe internet, dar pot fi cu usurinta instalate chiar si in absenta unei conexiuni la internet. Sistemele ce functioneaza in cloud se actualizeaza mult mai rapid, insa, depind de o conexiune constanta cu sistemul client.

2 Ce difereṭe exista intre cele mai bune programe antivirus

3. Antivirus gratuit sau antivirus platit?

O prima decizie pe care o poate avea de luat un utilizator, se refera la accesarea unei solutii gratuite sau a uneia platite. Multitudinea de optiuni existente, ridica si aici probleme, dar, in mod similar, trebuie mentionat faptul ca, desi sunt de regula mai complexe si acopera mai multe posibile amenintari, nu inseamna ca variantele platite sunt in mod necesar cele mai bune indiferent de caz.

Unele dispozitive, livrate cu sistemele de operare Windows sau iOS vin deja cu solutii preinstalate, pentru asigurarea protectiei si securitatii de baza. Acestea necesita doar mentinerea la zi si pot fi suficiente pentru utilizatorul care isi limiteaza constient navigarea pe internet, instalarea de programe sau urmarea unor linkuri incerte. Aceste solutii preinstalate, impreuna cu o buna ingrijire fizica, precum curatarea laptopului sau inlocuirea coolerului atunci cand acesta nu mai face fata, vor garanta o durata de viata lunga a device-ului.

Insa, exista si cateva optiuni pentru utilizarea gratuita a unor solutii platite, fie prin accesarea variantelor limitate ca functionalitate, puse la dispozitie de producatori, fie a variantelor care propun o perioada de testare gratuita, limitata ca timp. In mod ideal, testarea gratuita a unei solutii poate fi varianta cea mai buna, majoritatea furnizorilor de solutii antivirus oferind aceasta posibilitate. Marele avantaj al solutiilor platite vine, cel mai adesea, din viteza de raspuns la noile amenintari care pot aparea.

Profita, asadar, de aceste optiuni, acolo unde sunt disponibile, si testeaza solutiile inainte de a decide daca ele raspund nevoilor specifice de utilizare. Nu uita de importanta ingrijirii fizice a device-ului pentru a te putea bucura mult timp de investita facuta.

Sursa foto: Unsplash.com

0721.540.658