Conectarea laptop-ului la TV prin HDMI – cum conectezi laptopul la televizor
Dispozitivele din ziua de azi sunt incorporate cu o serie de sloturi pentru diverse cabluri, prin care poti face legatura intre un sistem si o componenta periferica sau chiar intre doua sisteme. Insa, pentru a putea face acest lucru, trebuie sa cunosti nu numai specificatiile componentei respective, ci si pe cele ale cablului, deoarece, in functie de tipul si calitatea acestuia, conexiunea dintre cele doua corpuri va fi mai puternica sau mai slaba. Citeste mai departe pentru a afla cum poti sa conectezi un laptop la televizor, ce cabluri trebuie ai la dispozitie pentru acest proces, dar si detalii despre modul de functionare al cablului HDMI.
1. Conectarea laptop-ului la TV prin HDMI si alte metode
Daca vrei sa legi laptopul la televizor pentru a proiecta filme sau pur si simplu pentru a beneficia de un ecran mai mare este important sa stii ca exista mai multe modalitati pe care le poti incerca. Din punct de vedere al conexiunii, ai la dispozitie doua variante: conectarea prin cablu sau prin intermediul retelei de internet.
Daca vrei sa conectezi sistemul la televizor prin intermediul unui cablu, afla ca exista trei tipuri principale de cabluri pe care le poti folosi, in functie de caz: VGA, DVI sau HDMI. Cu toate acestea, insa, cel mai probabil nu vei putea folosi cablurile VGA sau DVI, intrucat cele mai multe laptopuri noi nu au acest tip de porturi. Totusi, daca este vorba de un sistem desktop, vei putea utiliza macar unul dintre acestea, pe langa cel de HDMI, insa trebuie sa mai ai cateva lucruri in vedere inainte de a putea realiza conexiunea:
⦁ VGA – cablul VGA este foarte popular, utilizat inca de pe vremea ecranelor cu tub. Datorita raspandirii sale, acesta a ramas chiar si in ziua de azi in cele mai multe televizoare si calculatoare, dar si in alte dispozitive precum proiectoarele video, consolele sau laptopurile foarte vechi. Fiind un cablu dintr-o generatie mai veche, acesta ofera o rezolutie mai proasta si transmite semnalul analog cu intreruperi, in functie de lungimea cablului. Din cauza acestui lucru, este recomandat sa nu achizitionezi cabluri VGA mai lungi de 15-20 metri, intrucat semnalul se va pierde si vei pierde din calitatea imaginii. Asadar, daca vrei sa conectezi televizorul la un desktop/laptop, este indicat sa nu optezi pentru cablul VGA daca ai alte optiuni valabile.
⦁ DVI – cablul DVI este folosit de majoritatea monitoarelor si sistemelor desktop noi, oferind o calitate mai buna decat cea a cablului VGA. Semnalul nu mai este analog, ci digital, asadar nu vor exista pierderi de semnal. Insa trebuie sa fii atent la cablul DVI de care ai nevoie in cazul tau, intrucat acesta se imparte in mai multe tipuri: DVI-A, DVI-I (single link sau dual link) si DVI-D (single link sau dual link). Intrucat fiecare model are pinii pozitionati diferit, nu vei putea folosi cablul decat daca mufa respectiva este compatibila cu respectivul tip. Prin urmare, inainte de a achizitiona un cablu DVI, verifica daca atat sistemul tau, cat si televizorul sunt compatibili cu acelasi tip de cablu DVI. In caz contrar, vei avea nevoie sa achizitionezi un adaptor pentru cablu sau sa optezi catre o alta metoda prin care sa realizezi conexiunea.
⦁ HDMI – cablul HDMI este cel mai raspandit tip de cablu la ora actuala. Aproape orice dispozitiv are o mufa pentru HDMI, fiind considerat un cablu universal, care te poate ajuta in orice situatie. Fata de cablul DVI, acesta nu este impartit in mai multe tipuri, insa are cateva modele valabile. Cele doua modele principale, care sunt utilizate cel mai mult in prezent, sunt 1.4 si 2.0. Desi modelul 2.0 ofera o calitate superioara, ambele transmit semnal digital si pot fi folosite in aceleasi porturi, asadar nu va trebui sa iti faci griji daca ai achizitionat cablul HDMI potrivit sau nu.
In afara de legarea directa prin cablu, televizoarele smart ofera si posibilitatea conectarii prin wireless. Aceasta este o functionalitate valabila numai pentru televizoarele mai noi, oferind posibilitatea utilizatorului sa asocieze un sistem desktop/un laptop la televizor prin intermediul retelei de internet. Tot ceea ce trebuie sa faci este sa iti conectezi atat televizorul, cat si sistemul la aceeasi retea, iar apoi vei putea termina procesul de pe calculator. Daca nu te descurci sa gasesti in calculator optiunea de a cauta alte dispozitive, poti gasi bloguri sau videoclipuri pe internet care te vor ghida pas cu pas prin intregul proces.
2. Probleme de conectare a laptop-ului la tv prin hdmi
In principiu, singurele probleme pe care le poti intampina atunci cand conectezi laptopul la televizor prin orice tip de cablu sunt cauzate de natura cablului. Cel mai probabil, cablul pe care l-ai utilizat nu este acceptat de catre unul dintre cele doua dispozitive, asadar va trebui sa interesezi in legatura cu un alt model de cablu. In cazuri mai rare, mai este si posibilitatea sa existe fie daune fizice la nivelul nivelul cablului, fie probleme la laptop, caz in care vei avea nevoie de investigatii suplimentare. Totodata, daca nu stii ce cablu se potriveste in situatia ta, nu ezita sa ceri sfatul expertilor si sa contactezi un service cu experienta pentru a intelege exact pasii pe care trebuie sa-i urmezi.
In final, conectarea unui laptop/desktop la un televizor se realizeaza intr-un mod simplu si rapid, insa trebuie sa ai in vedere compatibilitatea dintre cablu si dispozitive. Daca te informezi cu privire la tipurile de cabluri existente si identifici corect porturile, vei putea conecta cele doua dispozitive in cateva clipe.
Sursa foto: Unsplash.com