Curatarea memoriei RAM – posibilitati de restaurare a vitezei laptopului sau computerului de tip desktop
Putine lucruri sunt mai neplacute decat sa observi cum computerul sau laptopul tau se chinuie sa deschida o aplicatie sau „gandeste” foarte mult la executarea unei comenzi simple. Cu toate ca este relativ nou si ca l-ai ales cu o cantitate de memorie RAM suficienta, ori ai mai adaugat pe parcurs cativa GB, iar sistemul de operare este de ultima generatie, sistemele informatice uzuale pot suferi incetiniri de operare de-a lungul timpului.
Una dintre cauze este si aglomerarea memoriei RAM, sau Random Access Memory, care reprezinta, de fapt, un mediu de stocare pe termen extrem de scurt si care ajuta la rularea diferitelor programe, aplicatii sau jocuri pe laptopul sau computerul tau de tip desktop.
Cu siguranta ca o cantitate mai mare de RAM va da mai multa viteza, pana la un anumit punct, sistemului tau. Insa, exista si cazuri cand device-uri cu destula memorie par sa se impotmoleasca chiar si in cele mai simple aplicatii.
In acest articol, vei afla cateva lucruri esentiale despre cauzele de aglomerare ale acestei componente de baza si vei afla care sunt cele mai rapide metode de curatare a memoriei RAM atat pentru laptopuri, cat si pentru sisteme desktop.
1. Cauzele care pot duce la necesitatea curatarii memoriei RAM
Daca deja ai un device, laptop sau computer desktop de ceva vreme, pot aparea o serie de probleme care duc la incetinirea vitezei de operare. Pe multe dintre acestea nu le vei putea rezolva singur si este recomandat sa apelezi la un centru de reparatii sau depanari pentru calculatoare, insa exista si unele care pot fi remediate destul de usor.
Astfel, poti intampina probleme precum sectoare de tip BAD pe hard disk sau cipuri de memorie uzate si defecte, probleme de supratensiune care pot defecta unele componente interne, virusii si programele de tip malware care nu mai pot fi inlaturate cu ajutorul programelor corespunzatoare sau praful si resturile care se acumuleaza, in timp, pe diverse parti interne, in special pe ventilatoare si grilele de aerisire. Acestea nu pot fi remediate decat de specialisti, prin operatiuni de inlocuire a pieselor laptopului sau componentelor calculatorului ori prin servicii de curatare a laptopului de praf cu ajutorul uneltelor si solutiilor profesionale.
Printre problemele care pot cauza incarcarea memoriei RAM si functionarea greoaie a device-ului tau si care pot fi rezolvate fie cu ajutorul specialistilor, fie singur acasa, daca ai cunostintele si pregatirea necesare, se pot enumera: consumul masiv de memorie al unor aplicatii instalate, multitudinea de programe care se incarca odata cu sistemul de operare sau deschiderea a numeroase aplicatii si rularea lor concomitenta, mai ales daca device-ul are o capacitate limitata de RAM.
2. Metode pentru curatarea memoriei RAM a laptopului pe care le poti realiza si singur
Exista cateva operatiuni pe care ai putea sa le incerci si singur pentru a goli memoria RAM a laptopului sau a computerului, astfel incat sa restaurezi cel putin o parte din viteza de operare initiala.
Restarteaza device-ul
Restartarea laptopului sau a computerului este cea mai simpla solutie pe care o poti aplica unui laptop cu o memorie RAM incarcata. Desigur, nu va rezolva problemele pe termen lung, insa atunci cand repornesti device-ul, acesta va goli toate procesele care ruleaza in background si care ocupa destul de mult spatiu.
Verifica ce aplicatii folosesc cantitati mari de RAM
Poti vedea care sunt programele consumatoare de RAM prin interogarea uneltei Task Manager prezenta in Windows. Pur si simplu apasa concomitent tastele Ctr + SHIFT + Esc sau da un click dreapta in bara de jos (Taskbar) si acceseaza de acolo optiunea respectiva.
Vei observa ca exista procese care consuma procente bune din RAM-ul disponibil. Ce ai putea face este fie sa dezinstalezi aplicatiile, daca nu le mai folosesti, fie sa le inlocuiesti cu altele mai putin consumatoare de resurse.
Daca niciuna dintre aceste variante nu ti se pare fezabila, solutia ar fi sa vezi daca mai poti adauga RAM suplimentar.
Scaneaza sistemul pentru a detecta eventualele programe malware
Malware-ul este constituit din diverse programe din categoria virusilor, troienilor sau altor asemenea coduri care, din neatentie sau prin navigarea fara protectie pe site-uri mai putin sigure, se pot instala pe device-ul tau si pot face destul de multe pagube, una dintre ele fiind si incetinirea vitezei de operare.
Solutia, in acest caz, este sa instalezi un program de scanare gratuit cum este Malwarebytes, care iti va raporta daca laptopul tau a fost infectat si posibil va si rezolva problema prin eliminarea sau izolarea respectivelor coduri.
Elimina setarile privind efectele vizuale ale sistemului de operare
In mod special, Windows 10 este dotat cu o multime de efecte vizuale spectaculoase in meniuri, ferestre si animatii la inchiderea sau deschiderea acestora ori la mutarea lor pe ecran. Toate acestea „mananca” enorm de mult RAM, asa ca, daca vrei sa mai cureti memoria, ai putea renunta la o parte dintre aceste infrumusetari.
Pentru a face acest lucru, trebuie sa dai un click dreapta pe This PC din File Explorer apoi sa apesi pe Properties, iar de acolo sa alegi Advanced System Settings. In zona Performance, apasa pe butonul de Settings. In feresatra denumita Performance Options, poti selecta direct Adjust for Best Performance.
Desigur, poti alege si setarile individuale pe care vrei sa le pastrezi daca nu vrei sa renunti la toate dintr-o data, iar in acest caz poti selecta Custom si bifa acele casute de care crezi ca ai nevoie.
In concluzie, curatarea memoriei RAM este o operatiune care poate restaura intrucatva viteza de reactie a laptopului tau, insa, daca aceste mici trucuri nu vor rezolva problema, cel mai indicat ar fi sa soliciti sfatul unui tehnician specializat, care va identifica problema de natura hardware ori software sau iti va recomanda un upgrade de memorie in cazul in care acest lucru este posibil.
Sursa foto: Unsplash.com.