De ce nu merge camera laptopului? Principalele motive si solutii actuale

De ce nu merge camera laptopului? Principalele motive si solutii actuale

De ce nu merge camera laptopului Principalele motive si solutii actuale

     La ora actuala, aproape orice dispozitiv electronic, de la calculatoare si laptopuri pana la smartphone-uri si tablete, este echipat cu o camera web (sau webcam). Aceasta este folosita pentru a transmite imagini live, in special pe internet, prin aplicatiile de comunicare interpersonala (Skype, Teams, Facebook Messenger etc.). Cele mai multe laptopuri moderne sunt echipate cu camere web si microfoane integrate, astfel incat, utilizatorii nu sunt nevoiti sa achizitioneze aceste dispozitive in mod separat.

Din pacate, atat camerele web incorporate, cat si camerele web externe (in cazul computerelor) manifesta, adesea, probleme de functionare in sistemele de operare moderne, mai ales in Windows 10. De exemplu, atunci cand incerci sa utilizezi camera web pe computer, este posibil sa primesti un mesaj de eroare prin care dispozitivul te anunta ca nu poate gasi camera.

Exista diverse motive pentru care camera web nu este recunoscuta de catre laptop. Cauza principala este, de obicei, un driver incompatibil, vechi sau defect. De asemenea, mai exista situatii in care camera web este dezactivata din Device Manager, din setarile laptopului sau din BIOS UEFI. In sistemele de operare moderne, problemele cu camera web pot fi rezolvate destul de usor, atat cu metode noi, cat si cu cele traditionale, pe care le poti aplica in functie de cauza erorii.

 

1. Care sunt principalele posibile motive pentru care nu merge camera web a laptopului?

Pot fi mai multe motive pentru care nu merge camera web a laptopului. Cu toate acestea, exista trei care sunt intalnite foarte des. De asemenea, acestea sunt probleme frecvente care pot avea drept cauza principala atat probleme la nivelul laptopului, cat si la nivelul camerei.

 • Hardware defect
  Chiar daca sistemul de operare este unul nou si performant, exista situatii in care camera de laptop nu functioneaza. In acest caz, problema poate fi la nivelul componentei hardware. Cel mai probabil, sunt probleme la nivelul sistemului electric care nu permite camerei sa-si completeze circuitul electric pentru a functiona in mod corespunzator. Astfel de probleme apar cel mai des in cazul camerelor externe.
 • Software lipsa, invechit sau defect
  In cazul in care camera web nu are probleme la nivel hardware si laptopul nu prezinta defectiuni electrice sau mecanice, dar camera web nu functioneaza, inseamna ca pot fi prezente probleme la nivelul software-ului. In acest caz, driverul fie nu a fost instalat, fie este invechit sau defect. Daca nu te pricepi la aceste lucruri, cel mai indicat este sa duci laptopul intr-un service specializat pentru a remedia situatia.
 • Setari gresite
  Cele mai usor de rezolvat probleme sunt cele prezente in cazul in care setarile sunt facute in mod gresit. Acest lucru se intampla atunci cand apar neconcordante intre driverul instalat si cerintele laptopului. De asemenea, exista posibilitatea sa apara astfel de neconcordante la nivelul setarilor de confidentialitate. Astfel de probleme nu necesita update-uri sau reinstalari de software, ci doar modificarea setarilor.

1 Nu merge camera la laptop

2. Solutii de aplicat dupa ce ai aflat de ce nu functioneaza camera web a laptopului

Fiecare problema are si o solutie proprie. Astfel, dupa ce ai aflat cu exactitate cauza care impiedica camera web sa functioneze, trebuie sa aplici solutia potrivita pentru a rezolva problema. Aplicarea unei solutii nepotrivite va permite problemei sa persiste.

 • Un update al software-ului
  De multe ori, pot aparea probleme cu camera web dupa o perioada in care aceasta a functionat. Acest lucru se intampla deoarece driverul si software-ul acesteia trebuie sa treaca printr-un update regulat. Pentru acelasi driver apar versiuni din ce in ce mai dezvoltate si update-ul cu regularitate este singura metoda de a asigura functionarea dispozitivului.
 • Schimbarea antivirusului
  Camera web si antivirusul functioneaza simultan. Astfel, daca apar probleme la camera web, una dintre cauze ar putea fi chiar antivirusul. In acest caz, este nevoie de un antivirus nou care sa permita functionarea camerei web. Este foarte important ca antivirusul sa treaca, la randul sau, prin ultimul update.
 • Evitarea utilizarii unei camere externe si a uneia interne simultan
  Chiar daca laptopul are intrari USB care pot fi folosite pentru o camera web externa (pe langa camera web incorporata), este de evitat utilizarea amandurora in acelasi timp. Acest lucru poate crea un conflict intre cele 2 dispozitive, ceea ce poate duce la probleme de functionare.

2 Camera laptop nu functioneaza

Problemele cu camera web sunt intalnite adesea. De aceea, este important sa cunosti cu exactitate cauza problemei pentru a sti ce solutie sa aplici pentru a remedia situatia. Nu uita ca poti contacta oricand un ajutor de specialitate, care se va asigura ca totul este in regula cu device-ul tau.
Sursa foto: Envato.com