Desktop vs laptop: argumente pentru fiecare ce te vor ajuta sa faci cea mai buna alegere pentru tine
Este una dintre cele mai vechi dezbateri in lumea tehnologiei. Desktop sau laptop? Prin desktop intelegem clasicul PC cu unitate centrala. Discutiile au devenit si mai complicate in ultimii ani, dupa ce laptopurile au devenit din ce in ce mai performante si au inceput sa se apropie de capacitatea unui PC obisnuit. De asemenea, obiceiurile de consum ale oamenilor s-au schimbat semnificativ in ultimele decenii, asadar, discutia este una complexa, insa, cel mai important de stiut este ca nu exista un raspuns universal – depinde de nevoile fiecaruia.
Trebuie sa fii constient ca in ambele cazuri este foarte important felul in care tu ai grija de dispozitivele tale. Fie ca este vorba de curatarea laptopului sau a unui desktop, trebuie ca tu sa iti intretii dispozitivele in mod corespunzator.
1. Desktop computer sau laptop: care sunt diferentele?
Un desktop PC este un computer static. El nu va putea fi miscat cu usurinta si va trebui mereu plasat pe un birou. De obicei, are in componenta unitatea centrala, tastatura, monitorul si un mouse. In general, PC-urile sunt mai “customizabile” decat laptopurile: poti sa aduci modificari mai usor. Poti sa iti alegi componentele calculatorului pentru fiecare parte, in timp ce astfel de alegeri sunt mult mai limitate la un laptop.
De cealalta parte, laptopul este un dispozitiv portabil, care nu are nevoie de alte componente pentru a functiona. Sigur, ii poti adauga dispozitive auxiliare cu ajutorul unei conexiuni USB sau Bluetooth, insa, in general, te vei putea descurca si fara. El are monitor, tastatura si trackpad (in loc de mouse) deja integrate si variaza in dimensiuni, dar este, cu siguranta, mult mai mic decat un PC. Durata de viata a bateriei de la laptopuri variaza in functie de model, insa, avansul tehnologiei a adus din ce in ce mai multe baterii care rezista peste 6-7 ore (depinde ce fel de activitate desfasori pe el).
Asadar, probabil ca cea mai mare diferenta dintre un desktop PC si laptop este cea a flexibilitatii. Laptopul este mult mai mic ca dimensiuni si are o greutate extrem de redusa in comparatie cu un PC care vine la pachet cu unitate centrala, monitor, tastatura si mouse.
2. Desktop vs laptop: care sunt argumentele pentru un laptop
Cu siguranta ca laptopul este varianta cea mai buna pentru cei care au nevoie de acest dispozitiv si calatoresc constant. Spre exemplu, ca student poti opta pentru un laptop sau o tableta pe care sa scrii la cursuri. De asemenea, daca munca ta la serviciu presupune multe deplasari, cu siguranta ca un laptop ti-ar fi extrem de util. In general, flexibilitatea laptopurilor este principalul atu pe care il aduc (nici nu vor ocupa mult loc in casa, nu trebuie sa gasesti spatiu pentru unitatea centrala).
Desi laptopurile sunt, in general, mai delicate si fragile, exista acum din ce in ce mai multe laptopuri destul de rezistente.
Daca esti genul care nu face neaparat activitati care sa aduca un consum de energie deosebit, atunci laptopul este pentru tine. Poti sa citesti, sa scrii, sa accesezi retelele sociale, sa urmaresti filme sau seriale etc. Un laptop care are bateria incarcata iti va permite sa te deplasezi cu el oriunde iti doresti.
3. Desktop vs laptop: care sunt argumentele pentru desktop
Daca vrei sa ai un computer care iti va aduce versatilitate, atunci cu siguranta ca cea mai buna optiune este PC-ul. Desktop-urile vor putea sa stocheze fisiere mari si sa ruleze fara probleme jocuri video care vin la pachet cu o grafica de mare calitate. Desktopurile pot sa fie, de asemenea, modificate pentru nevoile tale personale.
Poti sa adaugi mai usor memorie (RAM) si o placa video mai buna pentru a-ti imbunatati PC-ul si sa ai acces la cele mai noi jocuri. De asemenea, pentru cei care se ocupa cu lucruri care necesita multa memorie, precum procesarea video, un desktop PC iti va fi absolut necesar pentru ca activitatile tale sa se desfasoare fara niciun fel de problema.
Asadar, daca vrei sa afli care dintre desktop sau laptop este varianta mai buna, trebuie sa stii ca nu exista raspuns la aceasta intrebare. Este vorba de ce nevoi ai tu in acest moment si care dintre aceste dispozitive va fi potrivit pentru tine.
Sursa foto: Unsplash.com