Instalarea placii de sunet – cum trebuie sa procedezi corect?

Instalarea placii de sunet - cum trebuie sa procedezi corect

Placa de sunet este componenta calculatorului ce are grija de captarea si redarea sunetului in mod corect. Fiecare placa de baza vine cu o placa de sunet deja existenta onboard, care iti permite sa redai sunetul prin intermediul boxelor sau al castilor. Totusi, exista pe piata si placi de sunet dedicate, care imbunatatesc calitatea sunetului din toate punctele de vedere.

Citeste mai departe pentru a afla cum se instaleaza placa de sunet, dar si ce avantaje aduce aceasta.

 

1. Cum se instaleaza placa de sunet?

Inainte de a face orice modificari la componentele calculatorului, este important sa decuplezi sursa de energie. Dupa ce ai facut acest lucru, ai voie sa deschizi unitatea centrala a calculatorului, desuruband una dintre fetele sale laterale. Acum ar trebui sa ai acces la intregul sistem hardware al calculatorului. In cazul in care unitatea nu a mai fost deschisa de mult timp, sunt mari sanse sa fie depuneri de praf. Este indicat sa indepartezi praful pentru a asigura ventilatia corecta a calculatorului, la fel cum este si cazul laptopurilor, care trebuie curatate periodic.

Acum, esti gata sa te apuci de montarea placii de sunet. Cand o cumperi, aceasta vine de obicei la pachet cu o interfata pe care o vei folosi mai tarziu. Urmatorul pas este sa iei placa de sunet (care arata asemanator cu un card video) si sa o montezi intr-unul dintre sloturile PCI Express de pe placa de baza. Procesul este acelasi ca la montarea unei placi video, insa, daca nu crezi ca te descurci, poti cauta pe internet informatii suplimentare sau, pentru a fi complet sigur, poti contacta un service de specialitate.

Daca ai reusit sa conectezi pinii placii de sunet in placa de baza, esti aproape gata. Acum poti reinsuruba panoul lateral al unitatii centrale si da drumul la sistem (dupa ce il reconectezi la o sursa de curent, bineinteles). In momentul in care deschizi calculatorul, ar trebui sa apara pe display un mesaj legat de instalarea placii de sunet. In acest caz, urmeaza instructiunile prezentate pentru a instala driverele placii. Daca un astfel de mesaj nu apare, atunci va trebui sa instalezi driverele singur. Acest lucru se poate face prin doua metode: daca ai primit un CD cu drivere, vei folosi acel CD. In caz contrar, vei cauta online modelul achizitionat si driverele sale pe pagina producatorului. Dupa ce ai instalat driverele, in cazul in care placa ta de sunet a venit si cu o interfata, trebuie sa o conectezi si pe aceasta la sistem folosind cablurile primite. Daca ai efectuat toti pasii in mod corect ar trebui sa poti folosi placa de sunet.

Exista si placi de sunet externe care pot fi folosite atat la calculatoare, cat si la laptopuri. Acestea sunt mult mai usor de montat, insa, daca ai nevoie de ajutor cu privire la instalarea driverelor sau alte servicii suplimentare, nu ezita sa apelezi la specialisti.

1 Cum se instaleaza placa de sunet

2. Avantajele aduse de placa de sunet

Placa de sunet dedicata aduce o serie de imbunatatiri la nivelul sunetului. Fie ca lucrezi in industria muzicala, esti preocupat de gaming sau pur si simplu esti audiofil, o placa de sunet dedicata iti poate oferi o experienta audio mai buna.

Orice placa de sunet dedicata are la ora actuala un software prin care ai acces la mai multe optiuni de modificare a sunetului. Acestea sunt principalele facilitati pe care orice placa de sunet le are:

  • Modificarea nivelului de sunet in functie de directia acestuia (folositoare mai ales in gaming) – aceasta optiune reda cu acuratete directia din care vine un sunet specific. Sunetul este atat de clar incat aceasta optiune este interzisa in cadrul competitiilor de gaming profesioniste, intrucat creeaza un avantaj prea mare.
  • Impartirea pe profiluri specifice – in functie de activitatea pe care o prestezi, placa de sunet vine cu o serie de profiluri preinregistrate care iti vor imbunatati experienta. Fie ca te joci, asculti muzica sau urmaresti un film, exista un profil dedicat fiecarei activitati.
  • Utilizarea mai multor nivele de frecventa – aceasta este o optiune indragita mai ales de audiofili, intrucat iti permite sa asculti track-uri muzicale la diferite frecvente (principalele fiind cele de 44, 96 si 192 khz).
  • Noise gate – in cazul in care exista mai multe surse de sunet ce functioneaza in mod simultan, iti permite sa te concentrezi asupra uneia dintre ele.

2 Avantajele aduse de placa de sunet

Bineinteles, acestea sunt doar cateva dintre setarile suplimentare pe care o placa de sunet le ofera. Facilitatile difera de la un model la altul, asadar, trebuie sa te interesezi inainte de achizitie de capacitatile celei pe care ti-o doresti. Apoi, trebuie doar sa urmezi cativa pasi usori pentru o instalare corecta.

Sursa foto: Unsplash.com

0721.540.658