Laptopul nu se incarca? Afla care sunt cele mai frecvente cauze si ce solutii ai la dispozitie! Sfaturi si informatii utile!

Laptopul nu se incarca? Afla care sunt cele mai frecvente cauze si ce solutii ai la dispozitie! Sfaturi si informatii utile!

Ce solutii ai cand nu se incarca laptopul

     Laptopurile au devenit indispensabile in viata de zi cu zi, iar pentru multe persoane aceste dispozitive reprezinta „obiectul muncii”. Cu ajutorul computerelor, comunicarea este extrem de simplă. Tehnologia are, insa, si metehnele ei! Totul se impotmoleste repede cand sistemul da erori, se blocheaza ori nu „asculta” comenzile. Cui nu i s-a intamplat sa scrie zeci de pagini la un proiect important si sa transpire langa un calculator care refuza sa se deschida?! In astfel de situatii apar… rugaciunile: „da Doamne sa recuperez ce am pe el”! Cand acestea nu au efectul scontat, intervin, bineinteles, nervii si o replica extrem de utilizata: „il trantesc de nu se vede”. Solutia este undeva la mijloc si are un nume: „specialist”. El este singurul care poate rezolva orice problema cu care se confrunta laptopul tau!

 

 

1. De ce nu se incarca laptopul – cauze si solutii

 

     Ai deschis laptopul si te-a intampinat acel sunet care anunta ca bateria e descarcata? Daca ai conectat incarcatorul si dispozitivul tau nu pare sa „revina la viata”, nu se lumineaza ecranul, nu apare niciun semn care sa-ti indice ca se incarca, s-ar putea ca acesta sa-ti pregateasca o surpriza. Adica, sa te lase cand ti-e lumea mai draga!
Cauzele pentru care nu se incarca sunt diverse, iar un specialist de la un service pentru laptopuri este in masura sa ofere solutia potrivita in functie de problema.

1.1 Incarcator defect sau neconectat conform

     Uneori, motivele pentru care laptopul tau nu se incarca pot fi de-a dreptul banale, iar solutiile sunt la indemana ta. Iata la ce trebuie sa fii atent:

Verifica daca ai conectat cablul de alimentare la adaptor sau la o sursa de electricitate. In cazul in care folosesti un prelungitor, asigura-te ca acesta functioneaza si este bagat in priza. Daca toate sunt la locul lor, incearca sa aprinzi un bec sau un alt aparat pentru a fi sigur ca nu e oprit curentul in spatiu tau de lucru. Chiar daca par lucruri puerile, s-a intamplat multora sa ajunga la service cu un laptop care se incarca fara nicio problema!

Incarcatorul este compus dintr-un adaptor si doua cabluri. Unul dintre ele are la capat o mufa de alimentare, iar celalalt se conecteaza la curent. La nivelul acestora pot sa apara intreruperi sau alte defectiuni. Exista, de asemenea, posibilitatea ca pe lungimea firului sa se iveasca fisuri, unele pe interior, care nu sunt vizibile. In functie de situatie, se poate schimba mufa de alimentare sau cablul.

Adaptorul nu mai functioneaza. Adica, in limbaj popular, s-a ars. Acesta are un led care se aprinde atunci cand bateria se incarca. Daca nu mai vezi acea luminita, e clar ca de aici e problema.

1.2 Diverse setari sau probleme ale bateriei

 

     In cazul in care bateria de la laptop nu se incarca complet, este posibil sa fie necesara o recalibrare a acesteia, cu ajutorul programelor furnizate de producator.

Diverse setari sau probleme ale bateriei

     De vina poate fi si o setare, pe care o poti modifica printr-o rescriere de Bios. Unele dispozitive au optiunea de prelungire a vietii bateriei, prin limitarea nivelului de incarcare a acesteia. Odata activata, aceasta functie nu permite laptopului sa treaca de un anumit procent, de exemplu 80%. De asemenea, majoritatea producatorilor seteaza din fabrica un anumit numar de incarcari, iar cand acesta este depasit, computerul te anunta ca trebuie sa inlocuiesti acumulatorul. Exista si varianta de resetare a acestuia.
In cazul in care, de pe o zi pe alta, calculatorul tau nu mai vrea sa se incarce, cauza ar putea fi reprezentata de anumite elemente de litiu din baterie. Acestea se uzeaza si trebuie inlocuite de catre un specialist. In unele cazuri e necesar, insa, sa fie schimbat acumulatorul.

1.3 Defectiuni ale laptopului sau ale anumitor componente

 

     Sistemul de racire al computerului asigura buna functionare a acestuia. Daca simti aparatul cald atunci cand e in functiune, este posibil ca bateria sa nu functioneze din cauza supraincalzirii. Asigura-te ca ventilatoarele merg si pune laptopul pe o suprafata plata, nu in pat sau pe perna. Dupa ce se raceste, incearca din nou sa il incarci. Daca nu reusesti este posibil sa fie nevoie sa schimbi cooler-ul.
Exista, de asemenea, posibilitatea ca dispozitivul tau sa nu se incarce din cauza unor defectiuni ale placii de baza. In majoritatea cazurilor se arde cate un element din blocul de alimentare. Uneori, cu ajutorul unui specialist bun, poti sa o repari, alteori e necesar sa o schimbi.

 

Astfel de probleme apar si din cauza faptului ca multe persoane obisnuiesc sa tina pe birou diverse bauturi, care ajung, in final, pe tastatura. In acest caz, un specialist trebuie sa curete lichidul de pe placa de baza. Chiar si asa s-ar putea sa nu scape fara pagube majore!

In cazul in care laptopul tau nu se incarca dupa ce ai reinstalat Windowsul, cauza poate fi lipsa driverelor originale. Trebuie doar sa intri pe site-ul producatorului si sa le instalezi.

Atunci cand bateria de la laptop nu se mai incarca, iti doresti, desigur, sa rezolvi defectiunea cat mai repede. Daca nu te pricepi, apeleaza la un specialist, pentru ca risti sa incurci mai mult lucrurile.

Asadar, daca laptopul tau nu se mai incarca, verifica tot ceea ce tine de tine, iar daca problema persista, apeleaza la un service. Cei de acolo vor sti exact cum sa remedieze problema. Unele componente ale computerelor au o durata de viata limitata si trebuie inlocuite, indiferent de cata grija ai de ele. Pentru a scapa de griji, e recomandat sa ai instalat un antivirus si sa cureti laptopul de praf cel putin o data pe an.

sursa foto: shutterstock.com

2. Intrebari si raspunsuri frecvente despre motivele pentru care laptopul nu se incarca

 

🧹 De ce nu se incarca laptopul?

Cauzele acestei probleme pot fi multiple – fie s-a stricat incarcatorul, mufa, acumulatorul sau o componenta a laptopului, fie exista niste setari incorect facute sau driverele bateriei nu sunt actualizate.

💻 Bateria laptopului trebuie formatata?

a, asa ar fi cel mai indicat. Acest proces consta in trei pasi simpli:
se incarca acumulatorul pana la 100%
se foloseste laptopul pana se descarca complet bateria
se incarca din nou la capacitate maxima (100%).
Este extrem de important ca in procesul de formatare sa nu scoti cablul de alimentare inainte de incarcarea completa a dispozitivului.

⌚️ Bateria laptopului nu mai tine. Ce pot face?

Daca laptopul se descarca repede, e clar ca bateria trebuie inlocuita. In cazul in care unul sau mai multe elemente de litiu din interiorul acesteia sunt uzate, tensiunea de la bornele acumulatorului scade si controlerul de incarcare stabileste ca acumulatorul nu mai e functional. Aceste elemente se pot inlocui, dar in majoritatea cazurilor se recomanda schimbarea bateriei.

⌚️ Pot tine laptopul in priza tot timpul cand lucrez?

Majoritatea producatorilor afirma ca acest lucru nu favorizeaza uzarea bateriei. HP, de exemplu, recomanda la anumite modele, scoaterea acumulatorului in cazul in care computerul este utilizat foarte des conectat la priza. Alții, precum Apple, specifica faptul ca performanta procesorului va scadea daca este scos acumulatorul. Dell, in schimb, mentioneaza ca nu este nicio problema daca tii bateria in laptopul pe care il lasi mereu in priza. Așdar, depinde de computer, producator si specificatiile fiecarui produs in parte.

♨️ Cum pot prelungi durata de viata a bateriei laptopului?

Incearca sa incarci cat mai des intre utilizari, pentru a nu ajunge mereu la 15% sau mai putin. Cu cat nivelul de descarcare este mai mic, cu atat mai mult se va prelungi viata bateriei. Daca in mod frecvent lasi laptopul sa se descarcarce complet, acumulatorul se uzeaza mai usor.