Laptopul se misca greu: lista de motive si sfaturi cu ajutorul carora poti pune pe picioare dispozitivul

Laptopul se misca greu: lista de motive si sfaturi cu ajutorul carora poti pune pe picioare dispozitivul

cover_2_laptopul_se _misca_greu_lista_de_motive_si_sfaturi_cu_ajutorul_carora_poti_pune_pe_picioare_dispozitivul

De cate ori nu ti s-a intamplat sa lucrezi la ceva important, sau chiar sa te joci, si laptopul tau sa inceapa sa se miste foarte greu? Cu siguranta momentele de la inceput, cand laptopul era nou-nout si se misca extrem de rapid vor ramane preferatele tale. Insa, cu trecerea timpului, este necesar sa acorzi atentie semnalelor pe care dispozitivul ti le ofera. Astfel, punand in practica cele mai bune solutii, ii vei putea creste durata de viata, dar si tu iti vei putea relua activitatea cat mai repede.
In randurile urmatoare vei regasi informatii despre motivele pentru care se poate misca greu laptopul, dar si o lista de sfaturi pe care sa le pui in practica pentru imbunatatirea lui.

1. De ce se misca foarte greu laptopul?

Viteza de functionare a laptopului poate fluctua in functie de mai multi factori. Daca laptopul se misca foarte greu, este important sa descoperi de ce se intampla acest lucru, chiar daca asta poate inseamna sa testezi mai multe variante.
In randurile urmatoare vei regasi o lista cu motive care iti pot sugera de ce laptopul tau are probleme. Citeste-o cu atentie si incearca sa corelezi anumite informatii cu ceea ce ai mai observat in timp ce foloseai dispozitivul.

 • Sunt sanse ca un program sau un anumit proces folosit sa fi ramas blocat, cu toate ca restul aplicatiilor instalate pe care le-ai accesat si-au urmat cursul firesc de functionare. Odata blocat un program, acesta afecteaza intregul sistem si face ca laptopul sa se miste mai greu.
 • Daca indiferent de ce lucrezi si ce programe accesezi, laptopul continua sa aiba o viteza de functionare foarte scazuta, poate ca ar fi timpul sa folosesti un antivirus bun si sa scanezi regulat toate fisierele. Asa te vei asigura ca dispozitivul tau nu contine virusi.
 • poza_2_laptopul_se _misca_greu_lista_de_motive_si_sfaturi_cu_ajutorul_carora_poti_pune_pe_picioare_dispozitivul

 • Laptopul tau se poate misca foarte greu si din cauza lipsei de spatiu. Daca ai prea multe fisiere sau programe, trebuie sa stii ca acestea supraincarca sistemul si, drept urmare, laptopul se va misca foarte greu. Este recomandat sa ai intotdeauna cel putin 15% din spatiul total, liber.
 • Vechimea laptopului este importanta, mai ales cand vine vorba de capacitatile sale de functionare. Daca il ai de mult timp si il folosesti zilnic, este posibil sa se fi strans foarte mult praf printre componente. Acesta influenteaza temperatura interioara, iar cea crescuta vine la pachet si cu un mod lent de functionare. Ideal ar fi sa il aduci la o curatare profesionala, pentru ca specialistii sa se poata ocupa de acest proces intr-un mod optim.
 • Tot legat de vechimea aparaturii este in stransa legatura si HDD-ul. In prezent, se recomanda instalarea unui SSD (solid-state drive). Exista mai multe tipuri, fiecare cu avantaje si dezavantaje, astfel incat sa alegi ceea ce ti se potriveste cel mai bine.

2. Laptopul se misca greu: ce masuri poti lua pentru a face laptopul sa functioneze mai bine?

Dupa ce ai identificat care este problema sau chiar problemele din cauza carora laptopul tau se misca foarte greu, ideal este sa incepi a cauta si implementa solutiile potrivite.
Iata o lista cu sfaturi simple pe care le poti urma. Si, bineinteles, poti intotdeauna apela un serviciu de reparatii pentru laptopuri daca nu esti sigur de problema identificata.

 • Pentru inceput, poti restarta sistemul de operare. De exemplu, daca un program este blocat, atunci acest pas poate elimina impedimentul. Este o metoda simpla si eficienta, iar in majoritatea cazurilor poate duce chiar la rezolvarea totala a problemei.
 • Realizeaza un declutter in aplicatiile instalate. Sorteaza-le pe cele pe care le folosesti si pe cele pe care le folosesti foare rar sau chiar deloc. Astfel, vei elibera spatiu si vei elimina o parte din procesele ce ingreuneaza buna functionare a laptopului.
 • Resetarea sistemului de operare Windows este un procedeu cu ajutorul caruia nu pierzi date sau fisiere importante. Poti reinstala Windows-ul folosind operatiunea de resetare a sistemului si, de cele mai multe ori, dupa ce se finalizeaza operatiunea, laptopul se misca mult mai bine.
 • poza_3_laptopul_se _misca_greu_lista_de_motive_si_sfaturi_cu_ajutorul_carora_poti_pune_pe_picioare_dispozitivul

 • O solutie la care mai poti apela este sa maresti memoria RAM. Mai multa memorie RAM duce la executarea rapida a anumitor instructiuni pe care sistemul de operare le are de efectutat. In urma acestui upgrade, atat sistemul de operare, cat si diverse aplicatii, vor avea o viteza mai buna.
 • De departe cea mai buna modificare pe care o poti face este sa instalezi un SSD pe laptop. Nu este obligatoriu sa arunci HDD-ul, deoarece, dupa montarea SDD-ului, poti instala sistemul de operare pe el. Daca doresti, poti ramane conectat si cu un HDD, deoarece acesta te poate ajuta in stocarea anumitor fisiere. Urmand aceasta modificare, vei simti cum laptopul tau chiar prinde o noua viata si se va misca mult mai bine.

In concluzie, este important sa iti cunosti dispozitivul si sa acorzi atentie tuturor modificarilor care se intampla cu laptopul tau. Odata identificata problema, va fi mult mai usor sa implementezi solutiile de rezolvare si sa iti reiei activitatea. Stim cat de suparator poate fi sa lucrezi la un laptop a carui viteza de functionare este extrem de mica, uneori chiar inexistenta, asa ca este ideal sa te ocupi de repararea lui inca de la primele semne.
Sursa foto: Unsplash.com.