Nu merge microfonul laptopului! – CAUZE posibile si SOLUTII pentru rezolvarea problemei
Laptopul a devenit, in ultimii ani, un instrument de nelipsit din viata oamenilor care vor sa aiba la dispozitie un computer portabil, puternic, care sa poata fi folosit pentru munca, dar si pentru distractie. In general, laptopurile sunt echipamente rezistente, construite special pentru a face fata conditiilor folosirii in diferite locuri si nu necesita o intretinere complicata. Mai ales in contextul pandemiei, cand multi utilizatori lucreaza de acasa sau participa la lectii online, laptopul a devenit o extensie a persoanelor dinamice si moderne.
In articolul de mai jos vei afla care sunt cauzele cele mai des intalnite ale functionarii defectuoase a microfonului incorporat al laptopului si ce solutii pot fi aplicate pentru rezolvarea cu succes a situatiei.
1. De ce nu merge microfonul la laptop? Cauze frecvente
Microfonul laptopului este un o piesa relativ simpla, foarte rezistenta, care nu se strica fizic in mod curent. Problemele daca apar sunt, de regula, de soft, ceea ce inseamna ca pot fi remediate destul de lejer de catre utilizatorii care au cunostinte minime in domeniu. Printre cele mai des intalnite cauze ale functionarii improprii a microfonului laptopului se numara:
Blocarea fizica a orificiului prin care undele sonore ajung la microfon (de obicei, acesta se afla pe partea superioara a ramei ecranului, in stanga sau in dreapta camerei);
Blocarea din sistemul de operare (Windows sau MacOS) a accesului diferitelor aplicatii la microfon;
Setarile aplicatiilor ce folosesc microfonul (precum Skype sau Whatsapp) la valori foarte mici sau chiar la zero;
Lipsa driverelor pentru microfon sau functionarea improprie a acestora.
Cel mai adesea, problemele apar dupa reinstalarea sistemului de operare sau dupa ce se realizeaza un update al acestuia, mai rar din cauze fizice, cum ar fi loviturile sau socurile de curent.
2. Solutii de aplicat atunci cand nu functioneaza microfonul la laptop
In privinta rezolvarii problemelor legate de functionarea improprie a microfonului laptopului, exista solutii potrivite pentru fiecare categorie de utilizatori. In primul rand, utilizatorii care nu au deloc cunostinte legate de sistemele de operare si de functionarea fizica a laptopului ar trebui sa apeleze la un service specializat, cu acest prilej fiind recomandata si realizarea unei curatari a sistemului de ventilare. Acesta devine, in timp, blocat de scame, praf si alte resturi care afecteaza functionarea corecta a dispozitivului. In al doilea rand, este vorba despre utilizatorii avansati, care pot interveni pentru indepartarea cauzei nefunctionarii:
Controlarea orificiului microfonului pentru a nu fi blocat de banda adeziva, praf sau lichide uscate;
Accesarea setarilor de sunet ale aplicatiilor care folosesc microfonul si fixarea la maxim a nivelului acestuia;
Unele laptopuri au printre butoanele de functii (Fn) unul special pentru blocarea si activarea microfonului. Este posibil ca din greseala aceasta accesibilitate sa fie folosita, iar microfonul sa fie blocat. Deblocarea se face simplu, prin apasarea concomitenta a butonului Fn si a butonului de functie care are desenat pe el un microfon;
Accesarea setarilor de sunet din Windows sau MacOS si selectarea ca dispozitiv de intrare a sunetului microfonul intern;
Accesarea proprietatilor microfonului intern din setarile de inregistrare si stabilirea nivelului la maxim;
Controlarea functionalitatii driverului pentru microfon se face prin accesarea optiunii Device Manager si prin click dreapta pe microfonul intern. Va aparea un meniu care permite updatarea driverului, fie prin folosirea cautarii automate a softului, fie prin folosirea driverului descarcat de pe pagina producatorului placii de sunet.
Daca nici macar una dintre aceste solutii nu functioneaza, atunci exista si posibilitatea reinstalarii sistemului de operare, solutie care in majoritatea cazurilor rezolva problema. Chiar daca reinstalarea pare complicata, procedura este relativ simpla si poate fi executata si de catre utilizatorii fara studii de specialitate.
Totusi, inainte de a incepe procedura, ar trebui ca informatiile importante din laptop sa fie salvate pe un dispozitiv extern (de exemplu, un stick) sau in Cloud, pentru ca este posibil ca reinstalarea sistemului de operare sa stearga datele de pe laptop si sa fie necesara apelarea la un serviciu de recuperare a datelor.
In concluzie, problemele de functionare a microfonului laptopului se pot rezolva foarte lejer, cel mai adesea cauza fiind una de soft, nu una de hard. Prin apelarea la un service specializat, rezolvarea se face in cateva minute, cu o investitie accesibila.
Surse foto:
Shutterstock.com
Ro.pinterest.com