Nu merge touchpad-ul laptopului? Cauze, moduri de actiune si cai de urmat

Nu merge touchpad-ul laptopului Cauze moduri de actiune si cai de urmat

Majoritatea laptopurilor moderne sunt prevazute cu o suprafata tactila speciala, in continuarea tastaturii, pe suprafata libera de la aceasta si pana la marginea carcasei.

Rolul acestei suprafete este de a suplini nevoia folosirii unui mouse pentru acele modele care nu sunt prevazute si cu un display de laptop tactil, asemanator tabletelor sau telefoanelor inteligente. Cu siguranta, este o tehnologie invechita care a insotit de multa vreme constructia acestor device-uri, insa, daca touchpad-ul laptopului tau – caci despre acesta este vorba in articol – a incetat sa mai functioneze in timp ce te afli intr-o locatie unde nu ai la indemana un mouse, vei realiza foarte repede de ce inca este un lucru absolut trebuincios, chiar daca este utilizat arareori.

1. De ce nu merge touchpad-ul laptopului? Posibile cauze de natura hardware sau software

Una din primele cauze ce pot duce la incetarea functionarii unui touchpad de laptop poate fi faptul ca sistemul de operare practic nu mai raspunde. O problema des intalnita, “inghetarea” computerului poate avea nenumarate cauze, de la memoria insuficienta pana la programe care ruleaza in background si consuma aproape toate resursele masinii de calcul. Raspunsul la aceasta problema poate fi simpla asteptare ca procesele sa ia sfarsit sau resetarea laptopului prin apasarea butonului de power.

1 Laptop cu touchpad pe birou si un pahar de apa

O alta cauza de natura simpla ce poate duce la un touchpad nefunctional este faptul ca pur si simplu acesta trebuie activat in mod expres la unele modele de laptopuri prin apasarea unei combinatii de taste, de regula, tasta Fn + o tasta functionala (dintre cele marcate de la F1 la F12).

Unele device-uri externe conectate prin intermediul porturilor USB pot crea unele conflicte care duc la dezactivarea touchpad-ului. In acest caz, se recomanda inchiderea laptopului, deconectarea device-urilor respective si repornirea sistemului.

Printre problemele de tip software pot fi si cele care sunt legate de drivere. Touchpad-ul este doar una dintre numeroasele componente ale laptopului si, ca toate celelalte, are nevoie de drivere specifice pentru functionare. Este posibil ca acestea sa nu fie instalate dupa ce ai instalat un nou sistem de operare sau sa se afle in conflict cu noul software principal.

O problema de ordin fizic o pot constitui praful si mizeria acumulate in lacasul touchpad-ului, o problema des intalnita si in cazul tastaturii. De aceea, este recomandata curatarea laptopului in mod regulat, la intervale de maxim 6 luni, pentru a nu lasa timp acestor elemente sa se acumuleze si sa produca blocaje atat in ceea ce priveste touchpad-ul ori tastele cat, mai ales, in privinta racirii componentelor interne.

2. Cateva solutii pe care le poti aplica in cazul in care touchpad-ul nu mai merge

Primul lucru pe care il poti incerca atunci cand intampini o problema cu touchpad-ul de la laptop este sa verifici daca driverul corespunzator nu cumva lipseste sau este invechit. In cazul Windows 10 poti apasa butonul de Start, apoi efectuezi o cautare dupa expresia Device Manager si, in ferestra deschisa, intri la Mice and other pointing devices unde ar trebui sa figureze si touchpad-ul. De aici poti selecta tab-ul Driver si apoi poti accesa butonul Update Driver.

2 Touchpad laptop cu butoane

Pentru sistemele de operare macOS poti accesa System Preferences din meniul Apple (partea superioara a display-ului). Pentru cei care detin un MacBook Pro, se poate accesa iconita similara de la baza display-ului. Apoi, se intra pe meniul Trackpad si se acceseaza Settings. Verifica setarile, modifica in functie de preferinte si apoi testeaza sa vezi daca touchpad-ul laptopului functioneaza.

Daca modificarile la driver si setari nu au efect, problema poate fi de alta natura, cel mai probabil din setaile BIOS, un sistem de operare disfunctional sau chiar o situatie de natura fizica, deoarece unele componente sau contacte pot fi defecte. Daca ai abilitatile tehnice necesare, poti incerca unele setari din BIOS-ul laptopului sau poti instala o versiune noua a sistemului de operare. De asemenea, poti merge la un centru de reparatii (service) laptopuri pentru a identifica in cel mai scurt timp problema si a o remedia, eventual chiar inlocui componentele defecte.

In concluzie, touchpad-ul unui laptop, desi este tot mai rar folosit in prezent, este o solutie de urgenta atunci cand nu ai acces imediat la un mouse functional si, de aceea, impreuna cu intregul device, ar trebui mentinut intr-o stare adecvata de functionare, eventual testat din cand in cand.

Sursa foto: Pixabay.com

0721.540.658