Parola uitata la laptop – moduri de actiune pentru recuperarea accesului in sistem

Parola uitata la laptop – moduri de actiune pentru recuperarea accesului in sistem

Parola uitata La laptop?

Atunci cand lucrezi mult pe un laptop intr-un mediu expus publicului, fie ca este vorba de birou sau chiar acasa, cand nu vrei sa acorzi acces la documente sensibile din domeniul profesional, este o buna idee sa parolezi accesul la mediul propriu de lucru. Totusi, pot exista cazuri in care, fie ai schimbat parolele de mai multe ori, fie ai folosit una foarte greu de retinut sau, pur si simplu, ai un lapsus si nu-ti poti aduce aminte combinatia de litere si caractere pentru a putea intra si lucra pe laptopul tau.

Tocmai de aceea, in acest articol vei afla cateva idei si solutii ce pot fi adoptate in cazul in care ai uitat parola la laptop.

1. Deblocarea parolei laptopului – modalitati si variante de lucru pentru deparolare

1 parola uitata la laptop utilizator lucrand in fata unui noetbook

In general, majoritatea laptopurilor moderne motorizate de una dintre versiunile Windows, in special versiunea 10 a acestui soft, ofera posibilitatea de a-ti proteja device-ul de accesul neautorizat al altor persoane. Setarea unei parole complicate, tocmai din acest motiv, poate duce foarte usor la situatia in care vrei sa te apuci de lucru dar nu mai cunosti exact combinatia folosita.

In acest caz, poti adopta fie o solutie a unui software extern specializat, fie solutia de a apela la bypass-ul parolei de Windows cu ajutorul Command Prompt-ului integrat. In cazul celei din urma solutii, vei avea nevoie de un CD/DVD de instalare al Windowsului sau de un USB bootabil pentru acest program.

Va trebui sa intri in BIOS si sa bootezi laptopul de pe acest program, iar atunci cand ajungi la interfata in care ti se cere selectarea limbii programului de operare, sa apesi tastele Shift + F10 pentru deschiderea secventei command prompt. Urmatorul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa tastezi o serie de comenzi care au rolul de a inlocui programul Utility Manager al Windowsului cu comanda “cmd”:

move d:\windows\system32\utilman.exe d:\
copy d:\windows\system32\cmd.exe d:\windows\system32\utilman.exe

Urmatorul pas este sa bootezi din nou sistemul prin introducerea comenzii: “wpeutil reboot”. Sistemul se va restarta si, atunci cand vei apasa pe iconita de Utility Manager, aceasta te va redirectiona catre fereastra de command prompt, unde va trebui sa tastezi comanda:

“net user Administrator /active:yes” – prin care vei putea sa te loghezi la Windows 10 fara a mai tasta parola uitata.

Aplicand comanda net user username new_password, vei putea schimba parola. In locul termenului “user” va trebui sa introduci username-ul tau. Urmatorul pas, si ultimul, va fi o restartare a sistemului si, astfel, vei avea o noua parola de acces.

Desigur, aceasta procedura poate parea destul de greu de inteles pentru cei neinitiati in tainele IT-ului, asadar, daca nu esti suficient de sigur pe cunostintele tale, este o buna idee sa apelezi la un centru de service pentru laptop, unde tehnicieni cu experienta in domeniu te pot ajuta, in cel mai scurt timp, cu deparolarea laptopului tau.

2. Deblocarea parolei laptopului – cateva moduri prin care iti poti reaminti combinatia uitata

2 parola uitata la laptop lacat pe o tastatura

Inainte de a porni la actiuni mai riscante de deparolare sau de a contacta o firma de reparatii, poti incerca cateva trucuri care te-ar putea ajuta sa-ti reamintesti parola uitata:

  • Fa o trecere in revista a celorlaltor parole pe care le-ai memorat. Este foarte posibil sa nu fi uitat parola de la laptop, insa, se poate intampla ca memoria ta sa nu mai asocieze o anumita parola cu un anumit cont.
  • Incearca sa folosesti parolele evidente daca nu cumva esti un “as” al securitatii si ai compus o parola lunga si fara un anume sens. De cele mai multe ori, oamenii seteaza o parola simpla, compusa dintr-un cuvant, o expresie scurta sau un numar, toate cu o anumita semnificatie personala.
  • Aminteste-ti ce faceai sau in ce situatie de viata te aflai in momentul in care ti-ai parolat laptopul. Erai intr-o relatie sau doar ce ai adoptat un animal de companie? Locuiai intr-un anumit oras? Iata cateva indicii care te-ar putea ajuta.
  • Nu te stresa. Stresul de a-ti reaminti parola uitata poate face creierul sa lucreze mult mai greu. Asadar, este o idee buna sa te relaxezi, sa respiri adanc si sa nu uiti ca exista solutia apelarii la expertii unui centru de reparatii laptopuri care, in cateva minute, iti vor reda accesul la mediul tau de lucru.

Asadar, uitarea parolei unui laptop poate fi o situatie neplacuta, dar poate fi rezolvata fie pe cont propriu, atunci cand detii un set de cunostinte elementare despre IT, fie prin apelarea la specialisti.

Sursa foto: Pixabay.com